Krokante kippenvleugeltjes uit de oven. Dat klinkt goed nietwaar? Dat is het ook! Dit gerecht is makkelijk om te maken en ook nog eens ontzettend lekker. Heerlijke krokante kippenvleugeltjes met een lekker gekruid jasje uit de oven.
Het fijne aan dit recept is dat je geen (extra) vet gebruikt om de kippenvleugeltjes te bakken. Je gebruikt alleen de kippenvleugeltjes, wat kruiden en een beetje bloem. Even in de oven en smullen maar!
Lekker krokant
Hoe kan het dat deze kippenvleugeltjes zo lekker krokant worden in de oven zonder dat je ze moet frituren? Ze worden simpelweg krokant door de hitte van de oven en het eigen vet welke in het jasje van de kippenvleugeltjes zit. Geloof mij, deze krokante kippenvleugeltjes doen zeker niet onder voor hun gefrituurde vrienden.
Lichte maaltijd
Krokante kippenvleugeltjes passen perfect binnen een lichte maaltijd door deze manier van bereiden. Het jasje is lekker smaakvol door de mengelmoes van verschillende kruiden. Zoete paprikapoeder, hartige uienpoeder en de cayennepeper geeft een beetje pit maar doordat er maar weinig in het kruidenmengsel zit worden de kippenvleugeltjes niet zo pittig. Als je echt niet van pittig eten houdt en ook een klein beetje cayennepeper al pittig vindt of eten er (kleine) kinderen mee dan laat je de cayennepeper gewoon weg. Voeg eventueel een beetje extra paprikapoeder toe.
Lekker voor bij de krokante kippenvleugeltjes
Serveer de krokante kippenvleugeltjes als diner met een frisse salade en bijvoorbeeld wat (zelfgemaakte) patatjes. Natuurlijk kunnen ze ook prima als lekkere snack of tapas voor bij de borrel tijdens een gezellig avondje met vrienden. Zelf vind ik ze eigenlijk al heerlijk zonder sausje maar zelfgemaakte barbecuesaus, chilisaus of een zoetzuur sausje passen perfect bij deze krokante kippenvleugeltjes.
Sla dit recept zeker op: zo makkelijk, zo lekker en ook nog eens gezond kom je het nou eenmaal niet vaak tegen 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 800 gram kippenvleugeltjes (8 stuks)
- 50 gram bloem
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel witte peper
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 10 gram zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en bedek een bakplaat met bakpapier.
- In een ruim kommetje doe je de bloem samen met alle kruiden en dit meng je goed door elkaar.
- Pak nu een kippenvleugeltje en haal deze door het bloem/ kruidenmengsel tot alle kanten goed bedekt zijn en leg deze even apart op een bordje.
- Herhaal dit tot alle kippenvleugeltjes voorzien zijn van een laagje bloem/ kruidenmengsel.
- Verdeel de kippenvleugeltjes over de bakplaat met de "mooie" kant naar boven. Schuif de kippenvleugeltjes vervolgens de oven in en bak ze in ca. 40 minuten goudbruin en knapperig af. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Ziet er weer erg lekker uit Eef!
Eef says:
Dank je wel 🙂
Juliëtta says:
Ik vond de verhouding bloem,kruiden niet in balans.Dus heb de kruiden verdubbelt.In plaats van cayennepeper nam.ik chilivlokken.Ik had 1,5 kg kippekluifjes en had nog bloem over,dus volgende keer nog minder.Na 1 uur in de oven (200 graden) nog niet echt krokant.Bakpapier was helemaal plakkerig,nattig.Van narigheid maar in de olie gebakken(nog nooit gedaan)maar toen waren ze wel lekker knapperig,helaas weinig smaak.
Eef says:
Wat jammer om te horen! Zoals je op de foto kunt zien was dat bij mij zeker niet het geval (en ook niet bij de andere mensen uit de reacties). Lagen de vleugeltjes misschien teveel op elkaar of waren ze erg vet waardoor ze zo nattig bleven?
Matthea Zevenhoven says:
Dit is een top recept. Ik heb alleen het meel vervangen voor maïsmeel. Je krijgt meer crisp op de kip. De kruiden zo gelaten. We hebben het al een paar gemaakt ook met kipdrumsticks.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Maartje says:
Lekker, kan het ook met hele kip? hoe lang dan ongeveer in de over?
Eef says:
Hi Maartje, zelf nog nooit gedaan maar wat houd je tegen? Volgens mij kan het prima en ik denk zomaar dat, dat ook erg lekker zou kunnen zijn (je brengt me op ideeën 🙂 ) Hoe lang de kip in de oven moet is afhankelijk van de grote van de kip. Reken ongeveer 40 á 45 minuten per kilo en dan op 180 – 185 graden. Daarna nog een minuutje of 10 grillen (krijgt ‘ie een lekker krokant jasje van). Als je het maakt, laat je me dan weten hoe het smaakte?
Maartje says:
Hi eef!
Hele kip gaat dus ook prima! een echte aanrader!!!Heerlijk!
Eef says:
Oeh dat klinkt goed! Super dat je het nog even laat weten 🙂 Ga het zeker ook nog eens zelf proberen, lijkt mij een heel goed ideetje van je.
Peter says:
Wat lekker zeg..ik zie dat dit recept al van enkele jaren terug is.
Jammer dat ik het niet eerder heb gezien?
Eef says:
Gelukkig, nu wel 🙂
Marlies says:
Vanavond gemaakt en we vonden het allemaal heerlijk !
Eef says:
Wat fijn om te horen, dankjewel 🙂
Roland says:
zou de kip dan wel op de ruggegraat doorsnijden en vlinderen. En insnijden op de dikkere delen, zodat de kip door en door gaar wordt.
Priscilla says:
45 minuten en niet draaien tussendoor?
Eef says:
Nee dat hoeft niet. De bakplaat wordt namelijk ook erg heet waardoor de onderkant ook goed gaar wordt.
Anja says:
Mooi receptje Eef….Kippetjes smaken perfect op deze manier!!! Chapeau!!!
Eef says:
Dank je wel 😀 Wat een lieve reactie!
Simone says:
Blij dat ik jouw manier gevonden heb! Er zijn zoveel zogenaamd knapperige kipkluifrecepten die ik geprobeerd heb en niet geven wat ik wil maar jouw recept wel. Ik ben erg gelukkig!
Michelle says:
Kan ik er bakpapier op leggen? En zo ja moet ik het dan draaien?
Eef says:
Natuurlijk kun je er een velletje bakpapier onder doen. Als je een bakplaat gebruikt hoef je ze niet te draaien, door de hitte van de bakplaat worden ze aan beide kanten goed gaar.
Martine (Duuizenden1dag) says:
Ze zien er heerlijk uit. Ik maak regelmatig gekruide kipvleugeltjes in de oven, maar heb het nog nooit met bloem geprobeerd. Ga ik eens doen.
Eef says:
Zeker een keer doen! Dat maakt ze lekker krokant 🙂
Ursula says:
Ha Eef,
Weet je ook of ze op deze manier in de airfryer kunnen?
Eef says:
Hi Ursula,
Ja dat kan! Ik heb het zelf niet geprobeerd maar een paar volgers van mijn facebookpagina al wel. Volgens mij moet je alleen de temperatuur wel ietsje lager zetten en de tijd ook. Ik ga het volgende keer zelf ook proberen 🙂
groetjes,
Hely says:
Welke oven hete lucht of kan dat niet ?gr hely
Eef says:
Nee gewoon boven- en onderwarmte
Barbara says:
Ik ga dit vanavond proberen Eef. Moeten ze in het midden van de oven staan en dan met hete lucht of anders. Dit hoor ik graag van je.
Eef says:
In het midden van de oven en gewoon boven en onderwarmte 🙂 Eet smakelijk vanavond!
Sylvie says:
Het is heerlijk, krokant, van binnen lekker gaar, zoals de recept is geschreven, zo moet je er ook aan houden. Ik maak het elke maand wel, omdat het heeeerlijk is
Eef says:
Wat een compliment, dankjewel 🙂
G.v.d.Berg says:
Is 800 gr. vleugeltjes echt maar 8 stuks?
Eef says:
Ja, dit waren biologische dus die zijn vaak ietsje kleiner. Het komt niet op een vleugeltje meer of minder neer hoor. De hoeveelheid kruidenmix is ruim 🙂
G.v.d.Berg says:
Is 800 gr. vleugeltjes echt maar 8 stuks?
Lizet says:
Hoi hoi, hoe warm moet de oven?
Eef says:
200 graden (zie stap 1). Eet smakelijk 🙂
Lizet says:
Hoi hoi, hoe warm moet de oven?
Marjan says:
Heb ze gemaakt en we vonden ze HEER-LIJK !! 😀
Eef says:
Dank voor je reactie Marjan, blij om dat de lezen 😀
Konrad says:
Werkelijk een super recept! 10/10
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Dank Konrad 😀
Marjan says:
Heb ze gemaakt en we vonden ze HEER-LIJK !! 😀
Eef says:
Wat leuk om te lezen. Dank Konrad 😀
Jenske says:
Kan je ze ook een dag van te voren maken en dan op de dag zelf even opwarmen.
Eef says:
Ik raad je aan ze lekker vers te maken en ze dan direct te eten. Als je ze gaat opwarmen worden ze mogelijk een beetje droog namelijk
Jenske says:
Kan je ze ook een dag van te voren maken en dan op de dag zelf even opwarmen.
Eef says:
Ik raad je aan ze lekker vers te maken en ze dan direct te eten. Als je ze gaat opwarmen worden ze mogelijk een beetje droog namelijk
Esmeralda ten Cate says:
Ze zijn heerlijk, ga ze vanavond “oudjaarsavond” voor de zoveelste keer maken. Ik doe alleen de kruiden en bloem in een lege broodzak en daarna de vleugeltjes ook, en schud de inmiddels afgesloten broodzak even flink door elkaar. En laat de inhoud daarna op de met bakpapier beklede plaat glijden.
Eef says:
Dat is een hele handige tip, dankjewel 😀
Esmeralda ten Cate says:
Ze zijn heerlijk, ga ze vanavond “oudjaarsavond” voor de zoveelste keer maken. Ik doe alleen de kruiden en bloem in een lege broodzak en daarna de vleugeltjes ook, en schud de inmiddels afgesloten broodzak even flink door elkaar. En laat de inhoud daarna op de met bakpapier beklede plaat glijden.
Eef says:
Dat is een hele handige tip, dankjewel 😀
Tom says:
Hallo, ik ga de vleugels met plezier maken want het recept belooft veel goeds. Je spreekt bij de ingrediënten over zoete paprika en bij de bereiding over gerookte paprika. Ik heb op de zoete gegokt.
Eef says:
Kan beide 🙂 Zal het even aanpassen.
Tom says:
Hallo, ik ga de vleugels met plezier maken want het recept belooft veel goeds. Je spreekt bij de ingrediënten over zoete paprika en bij de bereiding over gerookte paprika. Ik heb op de zoete gegokt.
Eef says:
Kan beide 🙂 Zal het even aanpassen.
ruud says:
Twijfelde over het recept, nu uitgeprobeerd maar het is super goed ! Ik heb alleen kip kruiden en bloem gebruikt ! Smullen maar
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Kevin says:
Zeer tevreden van mijn kinderen zijn nogal vies neuzen en ze hebben dit uiteindelijk geproefd
Had ik even geluk dat ze niet sneller proefde want ze gingen heel goed naar binnen
Super lekker top receptje ????????????
Eef says:
Hi Kevin, wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 😀
Tom Klaassens says:
Ik maakte het recept voor de 2e keer. Echt super lekker en ik doe de vleugels 60 minuten ipv 40. Ik had wat teveel vleugels voorbereid en die heb ik gefrituurd. Ook meer dan geweldig. Erg bedankt!????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Mamakookt says:
Hi Eef,
Super makkelijk….dat je denkt, waarom ben ik hier niet eerder op gekomen? Kids hebben ervan gesmuld. Alleen heb ik kipkruiden gebruikt en wat extra gerookte paprikapoeder. Had geen uienpoeder vandaar.. Cayenne en peper weggelaten vanwege de kids. Dit recept is zéker een blijvertje!
Bedankt Eef and keep the good cooking going! 😉
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Diederik Den Dooven says:
Ik heb buiten de vleugeltjes ook de billetjes gebruikt om op te dienen met een Thais gerecht namelijk Som Taam (ook gekend als Papaya Pok Pok – een (hete) salade van onrijpe papaya). Het resultaat was heel wat beter dan de gewone gefrituurde vleugeltjes! Bedankt voor het idee Eef – dat verdient een dikke zoen!
DJ says:
Dank voor het delen van dit recept. We maken het al jaren, sinds we dit recept hebben gevonden via google. Het is een van onze favoriete recepten geworden. Een toprecept!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Joke says:
Heerlijk op deze manier maken
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Monique says:
Zojuist de heerlijke kippenvleugeltjes gegeten. Had er van allerlei sausje bijgezet maar die zijn onaangebroken gebleven. Zonder saus heerlijk!
Bedankt.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Ilona says:
Heerlijk en gezond!
Inge says:
Verrukkelijk! Krokant, lekker en makkelijk, Bedankt ik ga dit zeker vaker maken. Bedankt Eefje
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sara says:
Hoi,
Op hoeveel graden moet de oven?
Groet Sara
Eef says:
Zie stap 1 van het recept, 200 graden 🙂
Willemijn van Aarnhem says:
Gisteren deze kippenvleugeltjes gemaakt. Volgens mijn kinderen de beste ooit! Dankjewel Eef 🙂
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 😀
Linda says:
Beste Eef, wat een lof hier overje kippenvleugels. Ik wil dit recept nu natuurlijk ook graag gaan proberen maar ben geen fan van bloem. Weet je of ik dit kan vervangen voor een meelsoort o.i.d?
Hartelijk dank alvast voor je reactie!
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Robert-Jan de Laat says:
Top recept, ik heb dit zojuist geprobeerd met de nieuwe de Albert Heijn (Vega) boneless wings en ongeveer 20 minuutjes op 190 graden gedaan en af en toe omdraaien.
Eef says:
Goede tip, die van de AH kende ik nog niet. Ga eens kijken 🙂
Pim van den Broek says:
Hoi Eef,
ik heb ze gisteren gemaakt, jouw recept nauwgezet gevolgd. Helaas waren ze wat droog geworden. Kan het aan de oven liggen? Ik heb een nieuwe oven en dat is een heteluchtoven. Moet ik die anders instellen? Weet jij dat? btw de smaak was prima!
Groet
Pim
Eef says:
Het is geen hetelucht recept, als je hetelucht moet gebruiken zet ik het er altijd expliciet bij dus daardoor zullen ze inderdaad wat droog zijn geworden 😉 Volgende keer boven en onder warmte en dan komt het goed
Annemiek says:
Kan dit ook in de airfryer?
Eef says:
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik kan je daarover niet informeren.
Irma says:
Erg lekker, heb alleen geen 10 gram zout gedaan dat vind ik erg veel
Kinderen waren ook tevreden over het resultaat ^^ (1 keer peper gedaan voor hen)
Eef says:
Wat leuk om te lezen, blij dat het zo in de smaak is gevallen 🙂
Tom says:
Simpel te maken en meer dan heerlijk.
In mijn oven laat ik ze een uurtje bakken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Henkzelf says:
Hoi,
Al zo vaak gemaakt.
Nu maar even een reactie.
Na 35 minuten haal ik ze uit de oven om even in te smeren met Blues Hog original. Daarna nog even +/_ 10 minuten terug.
Heerlijk?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie, en dat klinkt heerlijk!
Sylvie Bosboom says:
Heerlijk krokante dubbele kipvleugetjes. Goed recept. En heb eraan gehouden. De verhoudingen wat beschreven was klopte. Als je maar aan de recept houdt.
DANKJEWEL HOOR.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Jij ook bedankt Sylvie, super fijn om te horen!
Dionne says:
Hoi Eef,
Hoe kan ik zorgen dat de binnenkant van de vleugeltjes ook meer smaak heeft?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Dionne! Je zou het kunnen proberen door de vleugeltjes langer te laten marineren. Succes!
Jolanda Van der meulen says:
Wij gaan dot vanavond proberen ben benieuwd
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk, eet smakelijk alvast 🙂
Wendy says:
Heerlijk recept, al minstens 10 x gemaakt.
Bloem en kruiden husselen in diepvrieszakje, kip erbij en ook even husselen.
Kwartier voor einde baktijd kip draaien en ovenfriet ernaast, eten met kant en klare salade erbij = geen afwas!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dat klinkt helemaal top 😀
Joke Duivestein says:
Dit recept heb ik inmiddels ontelbare keren gemaakt. Heerlijk! De vleugels zijn zó lekker krokant. Puur genieten❤️
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Joke!
Jenny says:
Heb ze net in de oven geschoven. Verwacht er veel van. Ik had 1 kg. En dat waren 10 vleugeltjes. Heb alleen de hoeveelheid bloem met 10gr. verhoogd. Maar dat had niet gehoeven want ik hou ca. een derde van het mengsel over.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Hopelijk heeft het gesmaakt 😀