Klassieke mosselen met wijn

Klassieke mosselen met wijn

Klassieke mosselen met wijn. Ben jij ook zo gek op mosselen? Ik ben er echt dol op! Niet alleen de smaak van mosselen vind ik fantastisch, het eet ook zo gezellig. Dit recept voor klassieke mosselen met wijn is eenvoudig en heel erg lekker.

Als het mosselseizoen loopt, staat er hier thuis regelmatig een pannetje met mosselen op tafel. Mosselen zijn vanaf juli tot half april (het jaar erop) in het seizoen. Mosselen met bier is hier absoluut een favoriet, maar dit keer ging ik eens voor klassieke mosselen met wijn. Dat is toch ook wel heel erg lekker. De smaak van de wijn geeft de mosselen echt die klassieke mosselsmaak. Een hele volle, frisse smaak waar je niet snel genoeg van krijgt. Voor je het weet is het pannetje schoon leeg!

Makkelijk recept voor mosselen

Vaak wordt het bereiden van mosselen gezien als iets ingewikkelds. Dat begrijp ik ergens wel, dat het zo lijkt, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. Vooral het schoonmaken van de mosselen wordt gezien als een flinke klus, maar dat valt echt reuze mee. Zeker wanneer je het wat vaker hebt gedaan, gaat het steeds sneller. Ik ben er vaak maximaal een kwartiertje mee bezig en het is ook eigenlijk wel een lekker meditatief klusje. Je spoelt alle mosselen af en gooit de mosselen die stuk zijn weg. Mosselen die openstaan, tik je even tegen het aanrecht. Sluiten ze niet, dan gooi je ze ook weg. En dat was het!

Klassieke mosselen recept

Mosselgroente erbij

Na het schoonmaken van de mosselen zit het meeste werk erop. Deze keer heb ik het mezelf zelfs helemaal makkelijk gemaakt en ben ik voor een zakje mosselgroente gegaan. Natuurlijk kun je de groenten ook zelf kopen en snijden, denk dan aan groente zoals ui, wortel, bleekselderij en peterselie, maar soms dient gemak ook de mens en scheelt het toch weer net even wat extra tijd. En zeker in een druk huishouden op een doordeweekse dag zijn die paar extra minuten zeer welkom.

Mosselen bereiden

Mosselen op klassieke wijze

Mosselen maken is ontzettend makkelijk: bak de groenten even aan, voeg de mosselen toe, de witte wijn erbij, even laten koken tot de mosselen openstaan en dat was ‘m! Zo simpel is het echt. De mosselen kun je zo uit het pannetje eten, of serveren op een mooie schaal. Lekker eten met je handen en gezelligheid is gegarandeerd. Ik serveer bij mosselen graag wat stokbrood zodat je die kunt besmeren met een beetje kruidenboter. Maar frietjes, gebakken aardappeltjes en bijvoorbeeld een salade vind ik ook erg lekker erbij!

Mosselen met wijn

Klassieke mosselen met wijn

Klassieke mosselen met wijn

Fantastisch recept voor klassieke mosselen met wijn. Makkelijk om te maken en heer-lijk van smaak, echt een aanrader!
3.74 van 15 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 kilo mosselen
  • 1 eetlepel roomboter
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theelepel tijm
  • 400 gram mosselgroente
  • 1 glas witte wijn
  • zwarte peper en zeezout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Spoel de mosselen goed af onder de kraan en verwijder mosselen die stuk zijn. Mosselen die openstaan kun je even kort aantikken tot ze sluiten. Mosselen die niet sluiten gooi je ook weg.
  • Doe de roomboter in een ruime pan en pers de knoflooktenen uit zodat je deze mee kunt bakken. Voeg de tijm en de mosselgroente toe en bak even kort mee.
  • Voeg de mosselen toe en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout. Deksel op de pan en alles omschudden. Giet dan de witte wijn over de mosselen, deksel er weer op en op hoog vuur koken. Af en toe goed omschudden en na ca. 5 minuten koken kun je de deksel van de pan halen. Vrijwel alle mosselen zullen nu openstaan.
  • Serveer de mosselen uit de pan of op een ruime schaal. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 193kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Klassieke mosselen met wijn

Klassieke mosselen met wijn Pinterest Collage

5 thoughts on “Klassieke mosselen met wijn

  • John Hofman says:

    WoW Eef! Je brengt me op een goed idee: mosselen!!
    Ik zocht iets van vis; tóch één van de lekkerste dingen die je kunt eten. Iets waar mijn kat het overigens volledig mee eens is!?
    Dat wordt dus vanaaf 2kg lekkere mosselen eten. En wat overblijft dat bak ik ff-ies in de pan. Yummy yummy!!? Óók lekker: oesters… alleen niet te betalen; zeker de platte niet Eef.
    Ik moet de podcast site nog wel ff-ies leren kennen.
    IK KAN GEEN ‘VIS-PODCAST’ VINDEN! GRRRRRR! ?? Zó lekker
    Groetjes,
    John Hofman / Quizzzle

  • Ze waren heerlijk. Ik heb er nog een paar draadjes saffraan bij gedaan en wat chilipoeder. Dat had ik ooit eens in Spanje zo gegeten. Citroenaioli erbij. Smullen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept