Mosselen met Bier

Mosselen met Bier

Mosselen met bier. Een zilte lekkernij waar je mij zeker blij mee kunt maken en ik hoop jou ook. Gekookt in bier zijn mosselen ontzettend smaakvol. Serveer ze met wat (stok)brood, een fijn sausje en een lekkere salade. Een heerlijke, snelle maaltijd.

Vaak eten mijn vriend en ik, als we het over avondeten hebben, met enige regelmaat een nieuw recept. Op zich niet gek als je een foodblog hebt en dol op koken bent, toch?! Zo af en toe komt er wel eens een “gouwe ouwe” om de hoek kijken, een recept wat je eens in de zoveel tijd maakt. Omdat het lekker is, vaak makkelijk te maken (je kent het recept immers door en door) en je er zomaar opeens enorme trek in kunt hebben.

Update!

Het recept voor mosselen met bier is één van deze recepten voor mij. Zodra het weer het seizoen voor mosselen is eet ik ze met enige regelmaat. Het mosselseizoen loopt van juli tot half april (bron). Je kunt er dus bijna het hele jaar door van genieten. Dit recept voor mosselen stond eigenlijk al op mijn blog sinds augustus 2015. Inmiddels zijn we een jaar verder en heb ik steeds het recept iets bijgeschaafd. Het was al heerlijk maar omdat deze versie toch nog nét even lekkerder is vond ik het de hoogste tijd voor een update.

Mosselen koken in bier

Met mosselen kun je perfect variëren. Een klassieke bereiding van mosselen is het koken van de mosselen in wijn maar je kunt hiervoor ook bier gebruiken. Zelf vind ik  mosselen gekookt in bier het lekkerst. Een lekker wit biertje tijdens de zomerse dagen en als het wat frisser is doet een Tripel biertje het ook waanzinnig goed. Een Tripel biertje heeft voor mij overigens wel echt de voorkeur. Net even wat meer smaak, karakter en de combinatie met de mosselen…YUM!

Lekker voor erbij

Serveer de mosselen met wat lekkere dips die je lekker vindt. Denk aan cocktailsaus, een klassieke mosselsaus, aioli of een kruidensausje bijvoorbeeld. Een paar sneetjes geroosterd brood of wat plakjes stokbrood met een lekkere zelfgemaakte kruidenboter erbij en je hebt een top maaltijd! De groenten die je gebruikt om de mosselen in te bereiden gebruik je voornamelijk vanwege de smaak die ze. Natuurlijk kun je ervoor kiezen de groenten op te eten maar een lekkere salade erbij maakt de maaltijd wel compleet.

Hoeveelheid

Reken per persoon 1 kilo mosselen. Dit lijkt misschien veel maar door het gewicht van de schelpen heb je aan 1 kilo genoeg per persoon. Zou je 1 kilo voor 2 personen doen dan kom je waarschijnlijk te kort zeker als het je hoofdmaaltijd betreft. Een mosselpannetje kun je aanschaffen omdat het handig is en leuk staat op tafel maar het is in principe niet nodig. Een goede ruime pan is ook meer dan prima om je mosselen in klaar te maken.

Mosselen met Bier


Het recept voor mosselen met bier

Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor mosselen met bier (ingrediënten):

  • 2 kilo mosselen
  • 1 flesje wit of Tripel bier (300 cc)
  • 1 prei
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 40 gr bladselderij
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 1 el roomboter
  • 1 tl tijm (gedroogde of verse blaadjes)
  • (versgemalen) zwarte peper & zeezout

Hoe je mosselen met bier maakt

  1. Spoel de mosselen goed af onder de kraan en verwijder mosselen die stuk zijn. Mosselen die open staan kun je even kort aantikken tot ze sluiten. Sluiten de mosselen niet dan gooi je deze ook weg.
  2. Was de prei en snijd deze in dunne ringen. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de bladselderij in grove stukken en snipper het uitje.
  3. Doe de roomboter in een ruime pan en fruit eerst even het uitje en de knoflook kort aan. Voeg daarna de prei, wortel en tijm toe en bak deze mee tot de wortel iets zachter is. Tot slot de selderij erbij en bak deze nog even kort mee.
  4. Voeg dan de mosselen toe aan de groenten en breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en zeezout. Deksel op de pan en alles omschudden. Giet dan het biertje over de mosselen, deksel er weer op en op hoog vuur koken. Af en toe goed omschudden en na ongeveer 5 minuten koken kun je de deksel van de pan halen. Vrijwel alle mosselen zullen nu open staan.
  5. Serveer de mosselen uit de pan of op een ruime schaal en met bovenstaande suggesties. Eet smakelijk!

Mosselen met Bier

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

19 gedachtes op “Mosselen met Bier”

    1. Wat lekker! Ik ben dol op mosselen en dit is op dit moment echt mijn favoriete manier om mosselen te maken. Eet smakelijk alvast 🙂 Laat je me weten hoe ze smaakte?

  1. Ik woon in het noorden van Thailand en verse mosselen zijn hier niet altijd te krijgen. Maar soms worden ze ingevlogen en maak ik ze volgens jou recept. Tot op heden altijd succes. Vanavond weer en maar hopen dat het goed gaat. Mijn Thaise vrouw “lust ze niet” maar als ze op tafel staan moet ik snel zijn anders heb ik zelf niks.

    1. Wauw wat gaaf om te lezen dan mijn recepten in Thailand worden gemaakt en ik snap jouw vrouw helemaal hoor 😉 Eet smakelijk vanavond alvast en fijne jaarwisseling.

  2. Ik woon in het noorden van Thailand en verse mosselen zijn hier niet altijd te krijgen. Maar soms worden ze ingevlogen en maak ik ze volgens jou recept. Tot op heden altijd succes. Vanavond weer en maar hopen dat het goed gaat. Mijn Thaise vrouw “lust ze niet” maar als ze op tafel staan moet ik snel zijn anders heb ik zelf niks.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top