Mosselen met bier. Een zilte lekkernij waar je mij zeker blij mee kunt maken en ik hoop jou ook. Gekookt in bier zijn mosselen ontzettend smaakvol. Serveer ze met wat (stok)brood, een fijn sausje en een lekkere salade. Een heerlijke, snelle maaltijd.
Vaak eten mijn vriend en ik, als we het over avondeten hebben, met enige regelmaat een nieuw recept. Op zich niet gek als je een foodblog hebt en dol op koken bent, toch?! Zo af en toe komt er wel eens een “gouwe ouwe” om de hoek kijken, een recept wat je eens in de zoveel tijd maakt. Omdat het lekker is, vaak makkelijk te maken (je kent het recept immers door en door) en je er zomaar opeens enorme trek in kunt hebben.
Update!
Het recept voor mosselen met bier is één van deze recepten voor mij. Zodra het weer het seizoen voor mosselen is eet ik ze met enige regelmaat. Het mosselseizoen loopt van juli tot half april (bron). Je kunt er dus bijna het hele jaar door van genieten. Dit recept voor mosselen stond eigenlijk al op mijn blog sinds augustus 2015. Inmiddels zijn we een jaar verder en heb ik steeds het recept iets bijgeschaafd. Het was al heerlijk maar omdat deze versie toch nog nét even lekkerder is vond ik het de hoogste tijd voor een update.
Mosselen koken in bier
Met mosselen kun je perfect variëren. Een klassieke bereiding van mosselen is het koken van de mosselen in wijn maar je kunt hiervoor ook bier gebruiken. Zelf vind ik mosselen gekookt in bier het lekkerst. Een lekker wit biertje tijdens de zomerse dagen en als het wat frisser is doet een Tripel biertje het ook waanzinnig goed. Een Tripel biertje heeft voor mij overigens wel echt de voorkeur. Net even wat meer smaak, karakter en de combinatie met de mosselen…YUM!
Lekker voor erbij
Serveer de mosselen met wat lekkere dips die je lekker vindt. Denk aan cocktailsaus, een klassieke mosselsaus, aioli of een kruidensausje bijvoorbeeld. Een paar sneetjes geroosterd brood of wat plakjes stokbrood met een lekkere zelfgemaakte kruidenboter erbij en je hebt een top maaltijd! De groenten die je gebruikt om de mosselen in te bereiden gebruik je voornamelijk vanwege de smaak die ze. Natuurlijk kun je ervoor kiezen de groenten op te eten maar een lekkere salade erbij maakt de maaltijd wel compleet.
Hoeveelheid
Reken per persoon 1 kilo mosselen. Dit lijkt misschien veel maar door het gewicht van de schelpen heb je aan 1 kilo genoeg per persoon. Zou je 1 kilo voor 2 personen doen dan kom je waarschijnlijk te kort zeker als het je hoofdmaaltijd betreft. Een mosselpannetje kun je aanschaffen omdat het handig is en leuk staat op tafel maar het is in principe niet nodig. Een goede ruime pan is ook meer dan prima om je mosselen in klaar te maken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 kilo mosselen
- 1 flesje wit of Tripel bier (300cc)
- 1 prei
- 1 winterpeen
- 1 ui
- 40 gram bladselderij
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel roomboter
- 1 theelepel tijm
- zwarte peper & zeezout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Spoel de mosselen goed af onder de kraan en verwijder mosselen die stuk zijn. Mosselen die open staan kun je even kort aantikken tot ze sluiten. Sluiten de mosselen niet dan gooi je deze ook weg.
- Was de prei en snijd deze in dunne ringen. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd de bladselderij in grove stukken en snipper het uitje.
- Doe de roomboter in een ruime pan en fruit eerst even het uitje aan en pers de knoflooktenen uit zodat je deze ook kunt meebakken. Voeg daarna de prei, wortel en tijm toe en bak deze mee tot de wortel iets zachter is. Tot slot de selderij erbij en bak deze nog even kort mee.
- Voeg dan de mosselen toe aan de groenten en breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper en zeezout. Deksel op de pan en alles omschudden. Giet dan het biertje over de mosselen, deksel er weer op en op hoog vuur koken. Af en toe goed omschudden en na ongeveer 5 minuten koken kun je de deksel van de pan halen. Vrijwel alle mosselen zullen nu open staan.
- Serveer de mosselen uit de pan of op een ruime schaal en met bovenstaande suggesties. Eet smakelijk!
Marlies says:
Super lekker! De foto’s zien er trouwens erg uitnodigend uit
Eef says:
Dank je wel 🙂
Demi | StudioKOOK says:
Lijkt me echt een heerlijk gerechtje!
Jack says:
dit ga ik vandaag proberen te maken, ziet er lekker uit!
Eef says:
Wat lekker! Ik ben dol op mosselen en dit is op dit moment echt mijn favoriete manier om mosselen te maken. Eet smakelijk alvast 🙂 Laat je me weten hoe ze smaakte?
Karl-John says:
Echt heerlijk. Ik had ze gemaakt met Hertog Jan Tripple. Echt de lekkerste mosselen ooit
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Heb ze toevallig zelf ook weer gegeten deze week 🙂 Dank voor je reactie!
Nellie says:
Ik vandaag voor het eerst met jouw recept en 1 Grimbergen bier dubbel. (Donker)
Eef says:
Wat lekker! Wij hebben het toevallig gister zelf ook weer gegeten
Cees says:
Lekker maar ik mis de pittigheid vind het wat zoet met een witbiertje. Zou volgende keer een pepertje toevoegen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan natuurlijk, smaken verschillen. Vooral inderdaad iets toevoegen als jou dat lekker lijkt 🙂
Anita says:
Hoi Eef,
Ik heb mosselen op heel veel wijze gemaakt maar dit recept is een topper!
Ik heb de volgende dag van de overbleven bouillon vissoep gemaakt is een aanrader.
Bedankt voor het recept..
Groetjes Anita
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Karl-John says:
Echt heerlijk. Ik had ze gemaakt met Hertog Jan Tripple. Echt de lekkerste mosselen ooit
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Heb ze toevallig zelf ook weer gegeten deze week 🙂 Dank voor je reactie!
Martijn says:
Vanavond het recept gemaakt met Karmeliet tripel was echt erg lekker!
Eef says:
Dank voor je reactie. Dat lees ik graag 🙂
Martijn says:
Vanavond het recept gemaakt met Karmeliet tripel was echt erg lekker!
Eef says:
Dank voor je reactie. Dat lees ik graag 🙂
Jos says:
Hier heb je iets aan. Dank je wel Eef
Jos says:
Hier heb je iets aan. Dank je wel Eef
Fred Bos says:
Ik woon in het noorden van Thailand en verse mosselen zijn hier niet altijd te krijgen. Maar soms worden ze ingevlogen en maak ik ze volgens jou recept. Tot op heden altijd succes. Vanavond weer en maar hopen dat het goed gaat. Mijn Thaise vrouw “lust ze niet” maar als ze op tafel staan moet ik snel zijn anders heb ik zelf niks.
Eef says:
Wauw wat gaaf om te lezen dan mijn recepten in Thailand worden gemaakt en ik snap jouw vrouw helemaal hoor 😉 Eet smakelijk vanavond alvast en fijne jaarwisseling.
Fred Bos says:
Ik woon in het noorden van Thailand en verse mosselen zijn hier niet altijd te krijgen. Maar soms worden ze ingevlogen en maak ik ze volgens jou recept. Tot op heden altijd succes. Vanavond weer en maar hopen dat het goed gaat. Mijn Thaise vrouw “lust ze niet” maar als ze op tafel staan moet ik snel zijn anders heb ik zelf niks.
Eef says:
Wauw wat gaaf om te lezen dan mijn recepten in Thailand worden gemaakt en ik snap jouw vrouw helemaal hoor 😉 Eet smakelijk vanavond alvast en fijne jaarwisseling.
Sandra says:
Heerlijk recept! Aanrader.
We hebben er op deze zwoele zomeravond enorm van genoten. Bedankt!
Eef says:
Heerlijk he, en je bent er zo mee klaar ideaal 🙂
Cees says:
Smaakte uitstekend.
Eef says:
Dankjewel!
Kim says:
hoef je geen mosselkruiden toe te voegen?
Eef says:
Nee, de mosseltjes krijgen voldoende smaak van het bier, peper, zout en de knoflook en ui 🙂
Marijke says:
Erg lekker met witbier
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klinkt goed! 🙂