Kiprollade maken, het stond al een tijdje op mijn kook-wensenlijstje om eens zelf te doen. Ik bedoel hoe leuk is dat?! Zelf je kiprollade maken en zelf je vulling bepalen. Ik heb oprecht geen flauw idee of de slager wellicht heel anders een rollade maakt, maar vandaag deel ik je mijn recept. Daarmee maak je een waanzinnig lekkere kiprollade gevuld met roomkaas, pesto en prosciutto.
Hoe leuk is het om te kunnen zeggen tijdens het (kerst)diner dat je zelf de kiprollade hebt gemaakt? Daar scoor je wel punten mee en waar je ook punten mee scoort is de smaak. Want deze? Deze is heerlijk! Boterzachte malse kip met een heerlijke vulling van roomkaas, pesto en prosciutto.
Kiprollade maken gevuld met roomkaas, pesto en prosciutto
Helemaal leuk: je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig om dit recept te maken. Kipfilet, prosciutto, roomkaas, pesto en verder een beetje boter en/of olie om de rollade in te bereiden. Verder? Wat keukentouw om de boel bij elkaar te houden tijdens het bereiden, maar echt veel meer dan dat heb je niet nodig. We komen dus op 4 ingrediënten (als we het bakvetje niet meerekenen – maar dat hebben we standaard allemaal wel in huis, toch?!). Dus met slechts 4 (!) ingrediënten zet je deze heerlijke kiprollade al op tafel. Als ik je nu nog niet hebt overtuigd dit recept te maken dan weet ik het ook niet meer 😉 .
Zelf een kiprollade maken
Misschien denk, het lijkt me wat veel werk, zo’n kiprollade zelf maken. Geloof mij, het valt echt alles mee. De dag voor je de kiprollade gaat maken bereid je het meeste “werk” eigenlijk al voor. Je gaat dan namelijk de kipfilet plat slaan (daar kun je dan direct even wat kerststress op kwijt 😉 ). Vervolgens verdeel je de kipfilet over een groot stuk huishoudfolie in een rechthoekige lap (klinkt wat gek misschien, maar het werkt). Daarover verdeel je de prosciutto, een lekkere laag roomkaas en tot slot groene pesto. Rol de rollade zo strak mogelijk op en laat hem vervolgens een nachtje in de koelkast overnachten. De volgende dag ga je met keukentouw aan de slag om de boel bij elkaar te binden (voordeel – alles blijft door de overnachting in de koelkast goed op zijn plek). Even aanbraden en hoppa de oven in. Meer is het niet. Het recept heb ik duidelijk stap voor stap hieronder uitgewerkt voor je mét foto’s dus je kunt precies zien hoe je alles moet doen. Mocht je nog op zoek zijn naar wat lekkere bijgerechten voor de feestdagen bekijk dan het overzicht van al mijn “bijgerechten” eens. Fijne feestdagen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram kipfilets
- 70 gram prosciutto
- 2 eetlepels roomkaas
- 2 eetlepels groene pesto
- roomboter, (olijf)olie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipfilet voorzichtig aan de zijkant in tot je de kipfilet helemaal kunt openklappen. Herhaal dit met de alle kipfilets.
- Leg de kipfilet op een snijplank en bedek de bovenkant met een stukje plastic folie.
- Sla vervolgens de kipfilet zo dun en plat mogelijk (zie ook onderstaande foto voor de dikte). Herhaal dit met alle kipfilets.
- Neem een groot stuk huishoudfolie en leg dit op het aanrecht. Verdeel hier de kipfilet over zodat je een rechthoekige lap krijgt.
- Probeer de kip zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te leggen en probeer hierbij niet te overlappen.
Kleine gaatjes zijn geen ramp, maar probeer ze zoveel mogelijk te voorkomen voor een mooie, dichte kiprollade. - Leg vervolgens de prosciutto op de filet, daarover smeer je een lekkere dikke laag roomkaas en tot slot de groene pesto.
- Rol vervolgens de kipfilet zo strak mogelijk op. Draai eventueel de zijkanten waar de uiteinden van het huishoudfolie komen nog even rond. Je wilt een zo compact mogelijk, strakke kiprollade krijgen.
- Leg de kiprollade nu een nachtje in de koelkast zodat hij vorm kan krijgen.
- Haal de kiprollade de volgende dag uit de koelkast en verwijder voorzichtig de huishoudfolie.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Knoop nu de rollade in met keukentouw (een voorbeeld kun je hiervan vinden op de foto bovenin dit artikel).
- Verhit een lekkere klont roomboter in de pan met een beetje (olijf)olie.
- Bestrooi de kiprollade met peper en zout en braad hem vervolgens rondom aan.
- Doe de rollade vervolgens in een ovenschaal.
- Verdeel hierover 2 klontjes roomboter en zet hem vervolgens in de ovenschaal in de oven.
- Braad de kiprollade in ongeveer 45-60 minuten gaar.
Tussendoor kun je het vet een paar keer over de rollade scheppen voor een extra mals resultaat. - De kiprollade moet een kerntemperatuur hebben van 70-72 graden dan is hij perfect. Mocht je zo'n temperatuur meter hebben - gebruik hem dan zeker 🙂
- Laat de kiprollade even een paar minuten staan voor je hem gaat aansnijden en verwijder het keukentouw. Eet smakelijk en fijne dagen!
Claire Peters says:
Lijkt me erg lekker!
Kun je dit recept ook met kippendijen maken?????
Eef says:
Nog niet geprobeerd, maar ik denk wel dat het zou kunnen. Zal iets meer een klusje worden om hem dicht te vouwen, maar de smaak zal zeker lekker zijn 😀
Nancy says:
Welke saus zou bij deze kiprollade passen?
Eef says:
Zelf serveer ik hem zonder saus, maar een peperroomsaus of champignonroomsaus zou lekker zijn 🙂
Marieke says:
Heb hem gister en vandaag gemaakt. Hij zag er niet zo professioneel uit als op de foto, maar de smaak was geweldig!!! Iedereen ‘vrat z’n poten’ er bij op!! Ik heb hem met pesto rosso gemaakt en de buitenkant ingesmeerd met kipkruiden. Wat een geweldig recept, Eef. Hartelijk dank! Kerstdiner geslaagd!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel Marieke 🙂
Anja says:
Zou je dit na het aanvragen ook op de bbq kunnen gaar stoven.
Zo ja wat is dan de kern temperatuur?
Groetjes Anja
Eef says:
Ik denk het wel, maar ik heb het nog niet eerder uitgeprobeerd dus dat is een kwestie van proberen. Kiprollade is gaar bij een kerntemperatuur van 70-72 graden.
Frank says:
Heerlijk! Tweede Kerstdag voorbereid, dinsdag gebraden en gecombineerd met rode kool met appel en cranberry. Wel een beetje lopen prutsen met touwtje. Vandaag nog een keer van genoten. Voor herhaling vatbaar.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat klinkt als een top combinatie. Leuk om te horen, dankjewel!
Saskia says:
Wat voor prosciutto gebruik je hiervoor ? Parma? T recept lijkt me heerlijk
Eef says:
Nee prosciutto crudo, parma kan ook maar is wat steviger van smaak.
Saskia says:
Ok dank je voor je sneller antwoord, ik ga het uitproberen!
Eef says:
Prosciutto crudo, parma kan ook maar is wat steviger van smaak dus daar moet je dan wel rekening mee houden 🙂
Fiona says:
Hi!
Wil dit graag proberen voor kerst, maar heb helaas niet zo’n termometer.
Hoelang moet de kip in de over en op hoeveel graden?
Eef says:
Ongeveer 45-60 minuten (zie recept), maar om er zeker van te zijn is zo’n thermometer wel heel handig (zo voorkom je dat het uitdroogt of net niet gaar is en dat is met kip natuurlijk wel cruciaal 😉 )
Martine says:
Misschien een stomme vraag, maar hoe rol je de kip precies op?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Martine, ik heb geprobeerd dit zo goed mogelijk uit de leggen in het recept dus ik verwijs je daar graag naar door!