Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Kip pilav met perzik en rijst

Kip pilav

Kip pilav met perzik en rijst. Ook wel kip pilaf genoemd. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Overigens kun je hem zelfs prima een avond van te voren maken, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!

Kip pilav is voor mij echt iets van “vroeger”. Wat ik in mijn jeugd veel heb gegeten, toen mijn moeder nog voor mij kookte en ik alleen hoefde aan te schuiven. Die goede oude tijd bedoel ik 😉 . Op een gegeven moment aten we het eigenlijk nooit meer. Net als macaroni met Smac. Nu is kip pilav wel even heel wat lekkerder, althans dat vind ik. Macaroni en smac… Nahhh, nee. Smac… dat vind ik toch een beetje een vreemd iets. Vlees uit een blikje…

Kip pilav

Doe mij maar gewoon lekker kip pilav. Met warme perziken. Wel uit blik. Ik haal eigenlijk nooit perziken uit blik. Sowieso ben ik niet zo van de eten uit blikjes behalve alles met tomaat. Tomaten uit blik smaken namelijk vele malen beter dan onze waterbommetjes wat doorgaans moet doorgaan voor tomaten . Er zijn namelijk maar weinig écht lekkere, verse tomaten, maar dat even terzijde. Kip pilav maak je dus met perziken uit blik, op lichte siroop en met kip, tomatenpuree (ook uit een blikje), wat kruiden en met rijst. Met een scheutje zoete ketjap, chilisaus, paprikapoeder en kaneel maak je in een handomdraai een heerlijke, snelle maaltijd.

Pilav (of Pilaf) uit het Midden-Oosten

Wist je trouwens dat pilav uit het Midden-Oosten (specifiek Turkije) komt? Het is van origine een simpel bijgerecht gemaakt van rijst met kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Hoe wij het in Nederland eten heeft nog weinig te maken met de originele versie, maar lekker is hij wel! Knorr wist er jaren geleden zelfs een pakje van te maken, maar misschien is het gerecht na het verwijderen van het pakje wel een beetje van tafel verdwenen? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat je hiervoor natuurlijk he-le-maal geen pakje nodig hebt. Hoe je kip pilav eenvoudig zelf kunt maken? Dat ga ik je nu vertellen!

Kip pilav met perzik en rijst


Het recept voor kip pilav met perzik en rijst:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor kip pilav (ingrediënten):

  • 300 gram rijst
  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 blik halve perziken op lichte siroop (420 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel kaneel

Hoe maak je kip pilav:

  1. Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven.
  2. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
  4. Voeg dan de kruiden toe en bak even kort mee zodat de smaken vrij komen (1 tl paprikapoeder, ½ theelepel kaneel).
  5. Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bak je dit ook even kort mee.
  6. Tot slot de blokjes kip erbij en bak dit tot de kip gaar is.
  7. Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip.
  8. Daarbij doe je 2 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel zoete ketjap.
  9. Voeg tot slot de perziken toe en breng de kip pilav eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.
  10. Serveer de kip pilav met de gekookte rijst en eet smakelijk!

Kip pilav

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

12 Reacties

  • Beantwoorden Eva

    Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?

    1 oktober 2018 at 23:07
    • Beantwoorden Eef

      Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂

      2 oktober 2018 at 09:25
  • Beantwoorden Nanny

    Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.

    7 oktober 2018 at 10:44
    • Beantwoorden Eef

      Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂

      7 oktober 2018 at 11:25
  • Beantwoorden Monique

    Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!

    16 oktober 2018 at 18:46
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!

      21 oktober 2018 at 19:31
  • Beantwoorden hendrik anthoon

    lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik

    23 oktober 2018 at 07:58
    • Beantwoorden Eef

      Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.

      28 oktober 2018 at 09:19
  • Beantwoorden Nicky

    Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.

    19 november 2018 at 19:46
    • Beantwoorden Eef

      Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂

      25 november 2018 at 10:49
  • Beantwoorden Stannie Koç

    Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.

    3 december 2018 at 19:44
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀

      5 december 2018 at 20:56

    Laat een reactie achter