Kip pilav met perzik en rijst. Ook wel kip pilaf genoemd. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Overigens kun je hem zelfs prima een avond van te voren maken, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!
Kip pilav is voor mij echt iets van “vroeger”. Wat ik in mijn jeugd veel heb gegeten, toen mijn moeder nog voor mij kookte en ik alleen hoefde aan te schuiven. Die goede oude tijd bedoel ik 😉 . Op een gegeven moment aten we het eigenlijk nooit meer. Net als macaroni met Smac. Nu is kip pilav wel even heel wat lekkerder, althans dat vind ik. Macaroni en smac… Nahhh, nee. Smac… dat vind ik toch een beetje een vreemd iets. Vlees uit een blikje…
Kip pilav
Doe mij maar gewoon lekker kip pilav. Met warme perziken. Wel uit blik. Ik haal eigenlijk nooit perziken uit blik. Sowieso ben ik niet zo van de eten uit blikjes behalve alles met tomaat. Tomaten uit blik smaken namelijk vele malen beter dan onze waterbommetjes wat doorgaans moet doorgaan voor tomaten . Er zijn namelijk maar weinig écht lekkere, verse tomaten, maar dat even terzijde. Kip pilav maak je dus met perziken uit blik, op lichte siroop en met kip, tomatenpuree (ook uit een blikje), wat kruiden en met rijst. Met een scheutje zoete ketjap, chilisaus, paprikapoeder en kaneel maak je in een handomdraai een heerlijke, snelle maaltijd. Vind je rijst koken lastig? Als je regelmatig rijst eet kun je er ook voor kiezen om rijst te koken in zo’n handige rijstkoker, heel makkelijk!
Pilav (of Pilaf) uit het Midden-Oosten
Wist je trouwens dat pilav uit het Midden-Oosten (specifiek Turkije) komt? Het is van origine een simpel bijgerecht gemaakt van rijst met kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Hoe wij het in Nederland eten heeft nog weinig te maken met de originele versie, maar lekker is hij wel! Knorr wist er jaren geleden zelfs een pakje van te maken, maar misschien is het gerecht na het verwijderen van het pakje wel een beetje van tafel verdwenen? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat je hiervoor natuurlijk he-le-maal geen pakje nodig hebt. Hoe je kip pilav eenvoudig zelf kunt maken? Dat ga ik je nu vertellen!

Kip pilav met perzik en rijst
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 300 gram kipfilet (in blokjes)
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik halve perziken op lichte siroop (uit blik) (420 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketjap (zoet)
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
- Voeg dan de kruiden toe en bak even kort mee zodat de smaken vrij komen (1 tl paprikapoeder, ½ theelepel kaneel).
- Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bak je dit ook even kort mee.
- Tot slot voeg je de de blokjes kip erbij en bak dit tot de kip gaar is.
- Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip.
- Daarbij doe je 2 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel zoete ketjap.
- Voeg tot slot de perziken toe en breng de kip pilav eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.
- Serveer de kip pilav met de gekookte rijst en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
60 reacties op “Kip pilav met perzik en rijst”
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Super lekker recept👌, pilav vind ik meestal wat flauw, het zoet overheerst dan.
Maar dit recept is perfect, ipv chilisaus heb ik sambal gebruikt.
Ook had ik nog boontjes over en die heb ik er ook door gedaan. Recept is voor 4 personen, wij hebben het met drie personen op 🤗 maar zijn dan ook grote eters.
Wat leuk om te lezen 😀
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Heb het al meerdere keren gemaakt.
Het is verrukkelijk.
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Ik heb er gembersnippers aan toegevoegd, erg lekker!!
Klinkt zeker als een lekkere toevoeging Ruud!
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
Ik ga het zo maken.Volgens mij maakte mijn moeder vroeger ook iets dergelijks.Vond het altijd heerlijk.
Heerlijke recepten
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Mee eens. Ik kies dan voor Mutti. Super smaakvol
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
Ga ik de volgende x proberen!
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Wat een leuke aanvulling, dank voor je reactie Ina 🙂
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Heerlijke recepten
Ziet er lekker uit! Ik wil dit volgende week gaan maken! Alleen wat voor chilisaus gebruik je?
Wat leuk! Ik gebruik meestal de goedkoopste uit de supermarkt van het merk Flowerbrand Sweet chili sauce of die van Go-Tan, beide lekker.
Heerlijk recept. Ik heb de dubbel hoeveelheid knoflook gebruikt. Van de paprikapoeder heb ik 3/4 zoete en 1/4 picante gebruikt. Als groente heb ik doppertjes met chorizo, ui, paprika en wortelen er bij gedaan met wat paprikapoeder en een bouillon blokje.
Dit recept is voor herhaling vatbaar.
Ik zou kiezen voor kipdijfilet in plaats van kip filet.
Net zo mager maar meer kip smaak. En minder droog
Kwam deze tegen. Vind ik zo lekker… maar ik heb een recept “van mijn moeder”
Wat nu te doen…. 🙂
De hoeveelheid perzik, is dat het uitlekgewicht of gewicht van blik?
Het is het gewicht van het blik zelf.
volgens mij deed mij schoonzus met hamlapje
Ook dit weer een heerlijk recept. Wel blij dat we het maar met z’n tweetjes aten want anders wel weinig saus, was nu precies genoeg.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Na jaren weer eens gemaakt, heerlijk!
Wat leuk om te lezen 🙂
Dit was echt héél erg lekker!!
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Het was heerlijk! Ik zal zeker de variatie met rundvlees ook eens uitproberen. Ik had een klein beetje te veel kaneel er doorheen gedaan…maar beetje extra ketjap erbij en je proefde het niet meer. Ik zal nog eens wat meer van je uitproberen!
Dank voor je recept, wij hebben vandaag jouw pilav op en ik ga het zeker vaker maken! Ik had het iets aangepast; zonder chilisaus vanwege de kinderen en ik heb er wat spitskool doorgedaan. En ik had een blik abrikozen ipv perziken. Smaakte uitstekend, met pandanrijst en een frisse sla
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
er staat per portie hoeveel gram is dit?
Er staat per persoon/ per portie en dat is aangegeven bij de hoeveelheid dus in dit geval per persoon 🙂