Kip pilav met perzik en rijst. Ook wel kip pilaf genoemd. Een heerlijke, simpele maaltijd die je binnen 30 minuten al op tafel hebt staan. Ideaal voor de drukke doordeweekse avonden. Overigens kun je hem zelfs prima een avond van te voren maken, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!
Kip pilav is voor mij echt iets van “vroeger”. Wat ik in mijn jeugd veel heb gegeten, toen mijn moeder nog voor mij kookte en ik alleen hoefde aan te schuiven. Die goede oude tijd bedoel ik 😉 . Op een gegeven moment aten we het eigenlijk nooit meer.
Net als macaroni met Smac. Nu is kip pilav wel even heel wat lekkerder, althans dat vind ik. Macaroni en smac… Nahhh, nee. Smac… dat vind ik toch een beetje een vreemd iets. Vlees uit een blikje…
Kip pilav
Doe mij maar gewoon lekker kip pilav. Met warme perziken. Wel uit blik. Ik haal eigenlijk nooit perziken uit blik. Sowieso ben ik niet zo van de eten uit blikjes behalve alles met tomaat. Tomaten uit blik smaken namelijk vele malen beter dan onze waterbommetjes wat doorgaans moet doorgaan voor tomaten .
Er zijn namelijk maar weinig écht lekkere, verse tomaten, maar dat even terzijde. Kip pilav maak je dus met perziken uit blik, op lichte siroop en met kip, tomatenpuree (ook uit een blikje), wat kruiden en met rijst. Met een scheutje zoete ketjap, chilisaus, paprikapoeder en kaneel maak je in een handomdraai een heerlijke, snelle maaltijd.
Vind je rijst koken lastig? Als je regelmatig rijst eet kun je er ook voor kiezen om rijst te koken in zo’n handige rijstkoker, heel makkelijk!
Pilav (of Pilaf) uit het Midden-Oosten
Wist je trouwens dat pilav uit het Midden-Oosten (specifiek Turkije) komt? Het is van origine een simpel bijgerecht gemaakt van rijst met kruiden, groenten, peulvruchten en vlees. Hoe wij het in Nederland eten heeft nog weinig te maken met de originele versie, maar lekker is hij wel!
Knorr wist er jaren geleden zelfs een pakje van te maken, maar misschien is het gerecht na het verwijderen van het pakje wel een beetje van tafel verdwenen? Wie het weet mag het zeggen. Feit is wel dat je hiervoor natuurlijk he-le-maal geen pakje nodig hebt. Hoe je kip pilav eenvoudig zelf kunt maken? Dat ga ik je nu vertellen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 300 gram kipfilet (in blokjes)
- 70 gram tomatenpuree
- 1 blik halve perziken op lichte siroop (uit blik) (420 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel ketjap (zoet)
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals op de verpakking aangegeven.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
- Voeg dan de kruiden toe en bak even kort mee zodat de smaken vrij komen (1 tl paprikapoeder, ½ theelepel kaneel).
- Daarna voeg je de tomatenpuree toe en bak je dit ook even kort mee.
- Tot slot voeg je de de blokjes kip erbij en bak dit tot de kip gaar is.
- Snijd ondertussen de halve perziken in partjes en voeg eerst alleen het sap van de perziken toe aan de kip.
- Daarbij doe je 2 eetlepels chilisaus en 1 eetlepel zoete ketjap.
- Voeg tot slot de perziken toe en breng de kip pilav eventueel nog een beetje op smaak met peper en zout.
- Serveer de kip pilav met de gekookte rijst en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Eva says:
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Eef says:
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Lia says:
Super lekker recept????, pilav vind ik meestal wat flauw, het zoet overheerst dan.
Maar dit recept is perfect, ipv chilisaus heb ik sambal gebruikt.
Ook had ik nog boontjes over en die heb ik er ook door gedaan. Recept is voor 4 personen, wij hebben het met drie personen op ???? maar zijn dan ook grote eters.
Eef says:
Wat leuk om te lezen 😀
Yolanda says:
Ja echt super lekker en hartig
Eva says:
Is 150 gram kipfilet niet heel erg weinig?
Eef says:
Dat is inderdaad niet helemaal juist. Ik gebruik 2 kipfilets dus dat zou ca. 300 gram moeten zijn. Heb het direct aangepast 🙂
Theo says:
Heb het al meerdere keren gemaakt.
Het is verrukkelijk.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Nanny says:
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Eef says:
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Ruud van Zwieteren says:
Ik heb er gembersnippers aan toegevoegd, erg lekker!!
Eef says:
Klinkt zeker als een lekkere toevoeging Ruud!
Samantha says:
Rijst was zeker te doen, maar de saus heeft vooral de smaak “zoet” zonder de perzik naar voor te laten komen. Voor te proberen prima maar dat was t ook
Eef says:
Jammer dat het niet naar je smaak was, smaken kunnen verschillen 🙂
Jolanda says:
Ja, lekker met gember. Doe ik er ook altijd in, want dat deed mijn moeder ook zo vroeger.
Roely Holtman-Kremer says:
Ik doe beide 2 paprika’s en 1 bakje champignons.
Nanny says:
Lijkt me lekker recept ga ik maken mis alleen groenten doe er sperziebonen of broccoli bij staat ook mooi op het bord.
Eef says:
Hi Nanny, dankjewel. Dat kan natuurlijk prima, voeg lekker extra groenten toe naar eigen smaak. Via Instagram en Facebook kreeg ik ook als reactie dat mensen er bijvoorbeeld champignons of paprika doorheen deden. Ook lekker 🙂
Monique says:
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
Joke Hagers says:
Ik ga het zo maken.Volgens mij maakte mijn moeder vroeger ook iets dergelijks.Vond het altijd heerlijk.
Marian says:
Heerlijke recepten
Monique says:
Eef, ik volg je al een tijdje op fb. Dit recept kwam voorbij en ik heb het gemaakt. Normaal verander ik altijd wel iets. Iets erbij of eraf of net even anders. Maar nu: niks meer aan doen. Perfect recept! Dank je wel!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen en een mooi compliment, daar word ik blij van 🙂 Dankjewel!
hendrik anthoon says:
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Eef says:
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Angélique says:
Mee eens. Ik kies dan voor Mutti. Super smaakvol
hendrik anthoon says:
lekkere verse tomaten bvb roma en coeur de boeuf tomaten, veel beter dan uit blik
Eef says:
Met alle respect, dat ben ik totaal niet met je eens. Ik ben echt een voorstander van verse ingredienten gebruiken maar voor tomaat uit blik maak ik toch echt een uitzondering. De waterbommetjes die doorgaans in de supermarkt te vinden zijn smaken totaal niet naar tomaat. Roma en coeur de boeuf zijn inderdaad vele malen smaakvoller, maar alleen in het seizoen en als ze ook zongerijpt zijn. Zo niet, dan kies ik toch echt voor tomaten uit blik. Niets mis mee en in principe (dat zal verschillen per merk) zit er ook niets anders in dan tomaat.
Nicky says:
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Eef says:
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Nicky says:
Weer een lekker receptje Eef! Ook makkelijk en snel te maken na een lange werkdag. Met heel veel plezier neus ik hier tussen je receptjes en probeer ze supergraag uit.
Eef says:
Ahh wat leuk om te lezen, daar word ik blij van want dat is precies waarom ik mijn blog ooit ben begonnen 🙂
Stannie Koç says:
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
Eef says:
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Stannie Koç says:
Bij ons in de familie maken we het al vele jaren, maar op een andere manier. Wij braden hachevlees met uien, als gaar is klein blikje tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap, 1 theelepel sambal, perzik in stukjes snijden (klein blik) en erbij doen, het sap aanlengen met water tot vol blik en toevoegen, zout en peper. Indien te dun evt maïzena of bloempje toevoegen. Serveren met rijst. Heerlijk, maar ik ga zeker ook jou recept proberen.
koopmans says:
Ga ik de volgende x proberen!
Eef says:
Klinkt inderdaad ook heerlijk. Dank dat je jouw versie hier wilt delen, leuk 😀
Alice van Thienen says:
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Alice van Thienen says:
Ga het uitproberen morgen laat het je weten
Ina says:
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Eef says:
Wat een leuke aanvulling, dank voor je reactie Ina 🙂
Ina says:
Laat de kip eerst 15 minuten in de ketjap marineren, wordt ze lekker zacht!
Neem i.p.v. chilisaus een beetje sambal.
Vervang de perziken eens door stukjes ananas.
Marian says:
Heerlijke recepten
Hilde says:
Ziet er lekker uit! Ik wil dit volgende week gaan maken! Alleen wat voor chilisaus gebruik je?
Eef says:
Wat leuk! Ik gebruik meestal de goedkoopste uit de supermarkt van het merk Flowerbrand Sweet chili sauce of die van Go-Tan, beide lekker.
Willem says:
Heerlijk recept. Ik heb de dubbel hoeveelheid knoflook gebruikt. Van de paprikapoeder heb ik 3/4 zoete en 1/4 picante gebruikt. Als groente heb ik doppertjes met chorizo, ui, paprika en wortelen er bij gedaan met wat paprikapoeder en een bouillon blokje.
Dit recept is voor herhaling vatbaar.
lydia says:
Ik zou kiezen voor kipdijfilet in plaats van kip filet.
Net zo mager maar meer kip smaak. En minder droog
Arjan Rector says:
Kwam deze tegen. Vind ik zo lekker… maar ik heb een recept “van mijn moeder”
Wat nu te doen…. 🙂
Mieke says:
De hoeveelheid perzik, is dat het uitlekgewicht of gewicht van blik?
Eef says:
Het is het gewicht van het blik zelf.
jannie says:
volgens mij deed mij schoonzus met hamlapje
Anneke Lambert says:
Ook dit weer een heerlijk recept. Wel blij dat we het maar met z’n tweetjes aten want anders wel weinig saus, was nu precies genoeg.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Bertil says:
Na jaren weer eens gemaakt, heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Dieteke says:
Dit was echt héél erg lekker!!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
koopmans says:
Het was heerlijk! Ik zal zeker de variatie met rundvlees ook eens uitproberen. Ik had een klein beetje te veel kaneel er doorheen gedaan…maar beetje extra ketjap erbij en je proefde het niet meer. Ik zal nog eens wat meer van je uitproberen!
Rienke says:
Dank voor je recept, wij hebben vandaag jouw pilav op en ik ga het zeker vaker maken! Ik had het iets aangepast; zonder chilisaus vanwege de kinderen en ik heb er wat spitskool doorgedaan. En ik had een blik abrikozen ipv perziken. Smaakte uitstekend, met pandanrijst en een frisse sla
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
kim strijker says:
er staat per portie hoeveel gram is dit?
Eef says:
Er staat per persoon/ per portie en dat is aangegeven bij de hoeveelheid dus in dit geval per persoon 🙂
Gerjen Keijsper/Dogger says:
Lang geleden heb ik Pikachu gemaakt en vandaag las ik je recept en ik had alles in huis dus ik dacht dit ga ik maken. Ik had nog 2paprika’s ‘n rode en ‘n gele en dat heb ik erdoor gedaan. Het was echt super lekker en voor herhaling vatbaar.????????
Linda says:
Heerlijk recept! Voor de 2e keer gister gemaakt en we dachten allebei oh ja, dit is echt lekker!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Marc says:
Heerlijk! Wat ik wel altijd toevoeg zijn cashewnoten, heerlijk voor de crunch.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie en de lekkere toevoeging!
Amina says:
Dit recept heeft zijn weg terug gevonden naar het Midden Oosten. Woon al jaren in Egypte en mijn man is altijd enthousiast als er wat nieuws op tafel staat…. heb bijvoorbeeld inmiddels de hele familie aan de hutspot.
De Pilav was een waar succes. Met verse tomaten (die hier voortreffelijk zijn) en spercieboontjes.
Hartelijk bedankt!!!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend leuk Amina, dankjewel voor je berichtje!
Lauren says:
Bedankt voor het makkelijke recept! Ik wilde iets snelle, lekkers en redelijk gezonds maken en dit is het geworden! Ik voeg paprika, gember en cherrytomaten toe voor extra vitamines, maar ik ben heel blij met dit recept.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn, dankjewel Lauren!!
Aly says:
Lekker, smakelijk recept.
marina says:
hoi, kun je dit ook meal preppen zodat je het de volgende dag kunt opwarmen of koud kunt eten voor de lunch?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan zeker! 🙂
Roger Knops says:
Heerlijk recept. Erg simpel om te maken. Is hier op een verjaardagsfeestje altijd een succes. Dan gewoon met wat stukken knapperig Turks brood om de saus mee op te soppen. Hmmm
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Mmm, klinkt heerlijk hoor. Bedankt voor het delen 🙂
Dorien Makaaij says:
Gisteren deze pilav gemaakt. Zelf nog champignons en paprika erbij gedaan.
Voor herhaling vatbaar
Ineke says:
Heerlijk recept en super makkelijk.
Heb een beetje sambal, een scheut appelazijn en 1 el maizena toegevoegd, ik miste het zure en vond de saus wat te dun.
En voor wat extra groente 400gr sperzieboontjes uit de vriezer erbij.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te lezen! Klinkt als een heerlijke toevoeging 🙂
Corien says:
Wat leuk! In mijn tijd als kraamverzorgster (100 jaar geleden 😉) kookten wij ook voor het gezin waar we 8-10 dagen kraamden en heb ik de variant van deze Pilaf echt heeeel vaak gemaakt.
Goeie ouwe tijd,ik zet ‘m voor deze week thuis op het menu.
Ben benieuwd 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een leuk verhaal, ideaal inderdaad! Dankjewel!
Jeanet says:
Gisteren gemaakt. Echt superlekker.
Wat een smakenbom!
Ik heb ook saffraan toegevoegd aan de “saus”. Per 2 personen, 1 klein potje. Hier in Frankrijk makkelijk te krijgen!
Of doe je paprika en kaneel ipv saffraan?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! Nee hoor, dat kan er zeker bij. Klinkt lekker!