Kip loempia. Als je mij ergens blij mee kunt maken bij de borrel of tijdens een avondje snacken, dan is het wel een lekkere loempia. En zeker deze waanzinnig lekkere kip loempia’s!
Ik hou van goedgevulde en lekker gekruide loempia’s. In deze loempia’s met kip is de vulling (natuurlijk) kleine stukjes kip, wortel, prei, dunne glasnoedels, taugé en dat alles brengen we lekker op smaak met onder andere zoete ketjap, sojasaus, gember, knoflook, oestersaus en meer. Heerlijk!
De lekkerste kip loempia
Dit recept voor kip loempia is absoluut niet ingewikkeld te noemen. Zoals je leest heb je er niet veel voor nodig en dan kun je al genieten van deze heerlijke snack. De bereiding is verder ook heel simpel. Je maakt de vulling, vouwt de loempia’s (wat ook een kwestie van vullen en rollen is), even bakken en klaar!

Extra krokante loempia met kip
Wil je de kip loempia’s extra krokant maken heb ik trouwens nog wel een tip: gebruik dan twee velletjes filodeeg in plaats van één. Zo krijgt de loempia met kip een extra krokant jasje. Een sausje om de loempia vervolgens in te dippen is uiteraard ook erg lekker, chilisaus vind ik zelf het lekkerste erbij! Die kun je zelf kopen of zelf maken. Allebei goed.

Loempia feestje
Wil je er helemaal een loempia feestje van maken, dan kun je ook verschillende loempia’s maken en serveren. Leuk voor op een verjaardag bijvoorbeeld of als je visite krijgt voor de borrel! Deze Vietnamese loempia’s blijven ook altijd favoriet.
Mocht je trouwens meer loempia’s maken dan je op kunt, grote kans dat ze allemaal op gaan hoor maar je weet het niet, dan kun je ze ook heel goed (voor het afbakken) invriezen. Ideaal een voorraadje van deze heerlijke snack!


Ingrediënten
- 100 gram glasnoedels
- 1 theelepel gember (vers – geraspt)
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 200 gram wortel (geraspt)
- 750 gram kipfilet (in kleine stukjes gesneden)
- 1 blokje kippenbouillon of groentebouillon
- 2 preien (in dunne ringen)
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel 5-spice
- 150 gram taugé
- 30 vellen filodeeg (ontdooid of vers uit de koeling)
- olie, peper en zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- De glasnoedels week je enkele minuten in warm water, laat ze daarna uitlekken en snij ze in grove stukken.
- Verhit ruim olie in een ruime wok of hapjespan en fruit de gember en knoflook even aan.
- Voeg dan de wortel toe, bak even mee en dan mag de kip erbij. Breng op smaak met peper en zout.
- Verkruimel daarover het bouillonblokje, doe de prei erbij en breng op smaak met ketjap manis, sojasaus, oestersaus en 5-spice. Naar smaak eventueel nog wat extra peper en zout.
- Tot slot bak je kort de taugé mee en meng je de glasnoedels erdoor. Dan is je vulling klaar. Laat deze nu afkoelen.
- Daarna gaan we de loempia's vouwen. Neem een vel en leg de punt naar je toe. Verdeel een beetje van de vulling in het midden en vouw de punt naar binnen, rol tot halverwege op en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol verder en smeer op het puntje een beetje van het bloem/ water mengsel. Herhaal dit tot alle loempiavellen op zijn.
- De kip loempia's bak je op 175 graden in de frituur voor ongeveer 4 tot 5 minuten (halverwege even keren). Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje. Serveer met chilisaus en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Heerlijke loempia’s kun je ze ook bakken in de stoomoven of gewone oven?
Dag Jeannet, dit is echt een recept voor de frituur, dus de oven of stoomoven is denk ik geen succes in dit geval. Een airfryer zou natuurlijk wel kunnen!
Wanneer gaat de kip erbij en moet deze gekookt of gebakken worden?
Zie stap 3 😉
Geldt het invriezen van de loempia’s alleen als je verse bellen gebruikt? Ik heb ze namelijk altijd uit de vriezer en dan staat er bij, na gebruik niet opnieuw invriezen. Dus vind het zo apart, dat ik het invriezen van de ongebakken loempia’s overal lees maar nergens of het over verse of bevroren vellen gaat.
Liefs
Hi Megan, ik snap dat het wat onduidelijk kan zijn! Zover ik weet kun je zelfgemaakte loempia’s altijd ongebakken invriezen (met aluminiumfolie of bakpapier ertussen tegen het plakken) ongeacht of de vellen vers of ontdooid zijn. Met vulling kun je na het ontdooien niet opnieuw invriezen.
Erg lekker recept, ik heb is de loempia gerold, en daarna nog een extra filodeeg om heen gerold.
Heerlijk, fijn dat je er van hebt genoten Michel!
In welke stap gaan de glasnoedels bij de vulling? Wordt deze meegebakken?
Ga dit recept gauw proberen!
Bij stap 5, helemaal aan het einde voeg je die toe, bak je niet echt meer mee alleen door de vulling mengen. Goed gezien dat dit ontbrak, bedankt! Ik heb het gelijk even toegevoegd aan de bereidingswijze 🙂
Hoi Eef,
Je hebt het over filodeeg. Moer het niet gewoon lormpiavellen zijn. Ik heb altijd begrepen,dat je filodeeg voor de bereiding met gesmolten boter moet insmeren. Ben benieuwd.
Loempiavellen zijn praktisch gezien hetzelfde als filodeeg (de werking is hetzelfde). Het voordeel van filo is dat je het uit de koeling kunt halen waardoor het niet zo snel scheurt. Je hoeft ze niet in de smeren met boter dit doe je bij andere gerechten 🙂
kunnen de kip loempia’s ook in de airfryer of oven afgebakken worden
200 graden 9 min
Hoi Eef! Lijkt me heerlijk! Kunnen deze ook in de Airfryer gebakken worden?
Groet, Constance
Kun je de nog niet gebakken loempia’s ook invriezen?
Ja dat kan zeker, Dion! Kook ze!