Kersensorbetijs oftewel kersenijs! Maar dan in sorbetijs, want dat is lekker verfrissend en je proeft daardoor die heerlijke smaak van de kersen extra goed! Kersen zijn in het seizoen nu dus doe er je voordeel mee…
Als je mij al langer volgt dan weet je het: ik ben een groot liefhebber van…IJS! En helemaal wanneer ik zwanger ben. Toen ik zwanger was van Lotte at ik zowat de hele winter door waterijsjes. Dan kijken mensen je toch best gek aan als de temperaturen buiten rondom het vriespunt liggen. Nu ben ik in de zomer zwanger en is het naast lekker ook verfrissend om af en toe een ijsje te nemen als de temperaturen beginnen op te lopen…
IJs met verse kersen
Ik eet graag waterijs en dat valt (als je een beetje oplet) gelukkig mee met de hoeveelheid suiker. Maar ik ben ook dol op andere soorten ijs (elk soort ijs eigenlijk) en om het een beetje “gezond” te houden 😉 maakte ik heerlijk sorbetijs van verse kersen want die zijn nu in het seizoen! Die kleur alleen al is natuurlijk een plaatje, maar het is ook nog eens fan-tas-tisch lekker ijs. Ben je ook dol op sorbetijs? Probeer dan ook eens dit recept voor mango sorbetijs
Kersensorbetijs
Sorbetijs hoort romig te zijn, maar zonder dat je room gebruikt. Om een mooie consistentie en romige structuur te krijgen, voeg ik een blaadje gelatine toe aan het ijs. Je kunt de gelatine trouwens prima vervangen voor agar agar, een natuurlijk variant van gelatine. Ik werk de laatste tijd steeds vaker met agar agar en merk dat dat perfect werkt. Het is alleen nu nog wat lastig verkrijgbaar en toen ik dit ijs wilde maken, was het helaas net op.
Let wel, agar agar is veel sterker dan gelatine, dus als je dat gebruikt in dit ijs heb je hooguit een half theelepeltje nodig voor hetzelfde effect.
Kersenijs maken
Hoe eet jij je ijs het liefst? Uit een bakje of van een hoorntje? Ik ben doorgaans echt van een of twee bolletjes in bakje, maar ik kwam laatst die echte ijshoorntjes tegen bij de supermarkt en was instant verliefd. Hoe leuk zijn deze?! De ‘kers’ op je zelfgemaakte kersenijs 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram kersen
- 1 blaadje gelatine
- 200 ml water
- 200 gram suiker
- 1 theelepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontpit de kersen.
- Week het blaadje gelatine in koud water.
- Doe het water en de suiker in een steelpan met dikke bodem.
- Zet dit op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
- Voeg dan de kersen toe aan het suikerwater, samen met het citroensap en breng aan de kook.
- Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur, knijp je het blaadje gelatine uit en meng je dit door de kersen-suikermix.
- Pureer het geheel vervolgens glad met een staafmixer en laat het volledig afkoelen.
- Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er in 30-45 minuten ijs van (tijd kan verschillend zijn per ijsmachine).
- Doe het ijs in een ruime bak en laat het (indien nodig) nog even opstijven in de vriezer. Eet smakelijk!
Josée says:
Hallo Eef, bedoel je niet 200 gram suiker ipv 200 ml?,
Groet, Josée Pellen
Eef says:
Nou ja zeg, klopt inderdaad. Zou de zwangerschapsdementie nu al beginnen 😉 Dank voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast.
Renske says:
Heerlijk! Wel nog een vraag: hoe voeg je de agar toe? Ik lees elders dat je agar eerst moet verwarmen met water voordat het kan toevoegen? Of is dat niet nodig?
Dank je wel!
Eef says:
Dat ligt aan het merk, je volgt in principe de bereidingswijze van de verpakking en voegt het op hetzelfde moment toe als de gelatine in dit recept