Italiaans broodje met gehaktballetjes (meatball subs)

Italiaans broodje met gehaktballetjes (meatball subs)

Italiaans broodje met gehaktballetjes oftewel meatball subs ken je misschien wel van de bekende broodjeszaak Subway. Het is nogal een Amerikaans-Italiaans recept. Makkelijk om te maken en zo fan-tas-tisch lekker. Deze heerlijke broodjes moet je echt eens proberen. Ideaal als makkelijke maaltijd of uitgebreide lunch.

Wist je dat de meatball sub bedacht is door Italiaanse emigranten in Amerika? Het is echt een Amerikaans-Italiaans recept dat je dus ook niet zo snel in Italië op de menukaart zult vinden, maar in Amerika ontzettend populair is. Het is eigenlijk een heel simpel recept. Je hebt brood nodig, tomatensaus en gehaktballetjes. Verder natuurlijk lekker veel kaas en that’s it!

Weinig, maar goede ingrediënten

Juist met recepten als deze die redelijk weinig ingrediënten nodig hebben, is het juist zo belangrijk om te gaan voor goede ingrediënten. Dat maakt namelijk echt een wereld van verschil. Goed gehakt van de slager, lekkere stokbroodjes van de bakker en écht lekkere tomaten als basis van je tomatensaus. De saus voor deze Italiaans broodjes met gehaktballetjes is eenvoudig: tomaat, ui, knoflook, oregano en wat peper en zout naar smaak. Ga dan ook voor tomaten die écht van hoge kwaliteit zijn.

Italiaanse gehaktballetjes

Verse tomaten of tomaten uit blik?

Maar hoe doe je dat als de tomatenoogst is afgelopen? Door te kiezen voor tomaten in blik. Het is geen geheim dat ik al jaren fan ben van het merk Mutti. Voor mij is dat echt een logische keuze in de supermarkt. De pure smaak (er zit letterlijk alleen tomaat en een vleugje zout in de Polpa, fijne tomatenpulp van Mutti), maar ook de eerlijke arbeidsomstandigheden. Ik weet niet of je weleens die aflevering van de Keuringsdienst van waarde hebt gezien over de tomatenoogst in Italië? Alleen dat zou al een reden moeten zijn waarom je kiest voor Mutti. Zij staan voor 100% eerlijke arbeid en zijn daarin ook heel transparant. Ze zijn toegewijd aan kwaliteitsvolle landbouwpartners, duurzaamheid en een verantwoorde distributieketen.

Italiaans broodje met gehaktballetjes (meatball subs) met mutti

Heerlijk Italiaans broodje met gehaktballetjes

Naast dat het een eerlijk product is, is het ook een heel lekker product. De volle rode kleur, geur van de tomaten en de heerlijke textuur verraadt eigenlijk al dat de blikken gevuld zijn met écht lekkere Italiaanse tomaten. De ideale basis om te gebruiken voor een saus als deze vind ik dan ook de ‘Polpa’ van Mutti. Polpa is fijne tomatenpulp en perfect voor als je verse, rijpe tomaten nodig hebt (en niet die waterbommetjes van ons in de supermarkt 😉 ). De perfecte tomatenbasis om te gebruiken in gerechten met een korte bereidingstijd. Mijn pizzasaus maak ik trouwens ook altijd graag met deze Polpa van Mutti als basis, aanrader! Op de website van Mutti kun je meer lezen over alle producten en welke je wanneer het beste kunt gebruiken.

Italiaanse gehaktballetjes op een broodje

Meatlball subs

Nog even een snelle tip voor ik je dit heerlijke recept voor Italiaans broodje met gehaktballetjes ga geven. Meatball subs kun je namelijk perfect voorbereiden. De saus, maar ook de balletjes kun je voorbereiden en even opwarmen voor je het gaat serveren. Heb je wat over? Kan het me haast niet voorstellen, maar het kan 😉 Dan is het een ideale lunch voor de volgende dag.

Ik maak de meatlball subs zelf graag met stokbrood, maar ook zachte puntjes of pistoletjes zijn natuurlijk erg lekker!

Meatball subs

Italiaans broodje met gehaktballetjes (meatball subs)

Italiaans broodje met gehaktballetjes (Meatball subs)

Italiaans broodje met gehaktballetjes oftewel meatball subs. Deze Italiaans-Amerikaanse broodjes zijn echt zo waanzinnig lekker!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen/ broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 stokbroden
  • mozzarella, Parmezaanse kaas (geraspt - naar smaak)
  • basilicum, peper en zout
Voor de gehaktballen:
  • 500 gram gehakt (half om half)
  • 2 eieren (middel)
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 50 gram panko
  • 25 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijn gesneden)
  • eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd)
  • 1 theelepels piment (gemalen)
Voor de saus:
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 1 blik Mutti Polpa (400 gram)
  • olijfolie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen en draai er gehaktballetjes van ter grootte van een walnoot.
  • Bak de gehaktballen in (delen) in een pan met wat olie of verdeel ze over een bakplaat ingevet met een beetje olie en bak ze voor 20 minuten in de oven op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Ondertussen gaan we de saus maken. Verhit een beetje olie in de koekenpan, fruit de ui en knoflook. Bak de oregano even kort mee en voeg dan Mutti Polpa toe.
  • Laat de saus iets inkoken en breng verder op smaak met peper en zout.
  • Als de saus klaar is en de gehaktballen gebakken, gaan we de broodjes maken. Verwarm hiervoor de grill alvast voor.
  • Snij beide stokbroden door de helft en snij ze dan in. Beleg met tomatensaus, balletjes en daaroverheen wat geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas.
  • Doe de broodjes onder de grill tot de kaas is gesmolten, garneer met verse basilicum en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 818kcal | Koolhydraten: 85g | Eiwitten: 41g | Vetten: 34g | Verzadigd vet: 13g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Italiaans broodje met gehaktballetjes (meatball subs)

Meatball subs Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Mutti. Ik bepaal zelf met welke merken/bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept