huzarensalade

Huzarensalade

Huzarensalade. Een echte klassieke salade met rundvlees en natuurlijk ook aardappel en alle andere smaakmakers die erbij horen. Oma’s huzarensalade is helemaal retro. Zo lekker én makkelijk om te maken!

Huzarensalade met rundvlees

Als je net als ik bent opgegroeid in de jaren ’80 en ’90 dan ken je huzarensalade ongetwijfeld wel. Het werd vaak geserveerd bij verjaardagen als onderdeel van een buffet, tijdens feestdagen en natuurlijk bij de bbq.

Vandaag gaan we aan de slag met de klassieke huzarensalade zoals wij hem hier kennen. Op van die mooie schalen met toefjes mayonaise en eitjes erop, pure nostalgie! Een rijkgevulde salade die je dus onwijs lekker zelf kunt maken.

zelf huzarensalade maken

Klassieke Hollandse salade

Wist je dat huzarensalade echt een heel oud recept is. Het bestaat al even en in 1844 werd het gerecht al genoemd in een krantenartikel (bron). Echt een klassieker dus, maar zeker niet ouderwets en juist retro. Je ziet het tegenwoordig zelfs ook steeds vaker terugkomen op de menukaart in restaurants!

In dezelfde categorie en ook echt een aanrader om eens te maken:

huzarensalade ingredienten

Oma’s huzarensalade

Er is niet één specifiek recept voor huzarensalade, alhoewel ieders oma vast beweert van wel 😉 , maar uiteraard zijn er wel wat ingrediënten die vrijwel altijd gebruikt worden. Zoals aardappel, augurk, ei, doperwten, ham en rundvlees. Al zijn er ook zeker versies zonder vlees.

Ik heb gekozen om rundvlees en hamblokjes te gebruiken. Lekker rijk gevuld! Voor de hamblokjes kun je trouwens ook kalkoenham gebruiken als je liever geen varkensvlees eet, maar weet je wat ook heel lekker en net wat anders is: sucuk. Dat is een Turkse gedroogde worst en smaakt hier ook bijzonder lekker bij!

oma’s huzarensalade

Grove huzarensalade maken

Dit is het recept voor een grove huzarensalade, alles is dus in grove blokjes gesneden. Dan heb je nog een beetje structuur erin en dat vind ik persoonlijk erg lekker! Natuurlijk kun je het ook wat fijner maken, net als het slaatje uit de supermarkt, als je dat graag wilt.

Om er een smeuïg geheel van te maken, gebruik je mayonaise gebruikt (erg lekker met nog wat mosterd erdoor by the way). Wil je er trouwens een wat slankere en frissere variant van maken, dan raad ik je aan om een deel te vervangen voor bijvoorbeeld (Griekse) yoghurt. Maakt hem net even frisser en evengoed lekker romig.

grove huzarensalade maken

Hippe salade

Huzarensalade is natuurlijk ideaal voor tijdens verjaardagen, feestdagen zoals met Pasen, barbecues, picknicks, zo op een broodje of als avondmaaltijd met wat lekkere stukjes stokbrood en bijvoorbeeld een kom soep erbij. Mega veelzijdig en echt een aanrader om te maken.

huzarensalade met rundvlees
huzarensalade

Huzarensalade

Huzarensalade. Een Hollandse klassieker die weer helemaal hip is! Mijn recept voor oma's huzarensalade moet je echt eens proberen.
4.41 van 5 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram aardappelen (vastkokend, grove blokjes)
  • 500 gram runderriblappen (in stukjes)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 laurierblad
  • 1 liter runderbouillon
  • 200 gram hamblokjes*
  • 150 gram doperwten (gekookt)
  • 3 eieren (hard gekookt, in stukjes)
  • 4 augurken (in stukjes)
  • 200 ml mayonaise
  • olijfolie, zout en peper naar smaak
  • verse peterselie ter garnering

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kook de aardappelen in ca. 15-20 minuten gaar. Lek uit en laat afkoelen.
  • Verhit wat olie in een ruime pan en bak het vlees even aan.
  • Voeg de ui en de knoflook toe en bak dit met het vlees. Voeg dan het paprikapoeder, laurierblad en de runderbouillon toe. Kook het vlees in ca. 30-40 min gaar.
  • Meng de aardappelblokjes, vlees, hamblokjes, doperwten, eieren en augurken in een grote kom. Meng de mayonaise erdoor en voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Zet de huzarensalade optioneel nu in de koelkast zodat alle smaken goed in kunnen trekken.
  • Garneer optioneel met fijngehakte peterselie voor het serveren. Geniet ervan!

handig om te weten:

Tip: voeg een eetlepel dijon mosterd toe aan de mayonaise mocht je dit lekker vinden. Je kunt ook extra groenten zoals wortelen toevoegen aan de huzarensalade.
*Je kunt hamblokjes naar keuze gebruiken. Ik ging voor kalkoen hamblokjes. Ook heel lekker erdoor: Turkse sucuk.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 569kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwitten: 32g | Vetten: 40g | Verzadigd vet: 10g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
huzarensalade

6 thoughts on “Huzarensalade

  • Goedendag Eef,

    goed recept. Ik heb het gemaakt voor 1ste paasdag en we hebben er van zitten smikkelen. Alleen klopt de tijd voor het stoofvlees volgens mij niet. Ik heb het vlees in blokjes gesneden en vier uur op een laag pitje laten stoven. Pas toen viel het in draadjes uit elkaar. Overigens heb ik drie keer de hoeveelheid gemaakt. Van het overgeschoten vlees heb ik een pasta al ragu gemaakt. Kastanjechampignons erbij en een paar sjalotjes en een flinke scheut room. Heerlijk!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat goed om te horen! En dat klinkt ook heerlijk ragu ervan te maken zeg. Zelf hebben wij het echt in kleine blokjes gesneden en op een wat hoger vuur gekookt, dan is het sneller gaar. Het kan ook weleens verschillen per soort vlees.

  • Jolanda (dk) says:

    Erg lekker. Ik heb hem gemaakt met 2 blikjes tonijn. 1 op water en 1 op olie.
    Maar bij ons thuis was het ongeveer jouw recept.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept