Een hele kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn. Dat klinkt niet alleen erg lekker, dat is het ook! Een gouden combinatie van smaken die perfect past bij het voorjaar en daarom is dit gerecht ook bij uitstek geschikt voor Pasen. Steel de show met deze heerlijke, malse, smaakvolle kip. Je tafelgenoten zullen blij met je zijn 😉 .
Pasen en kip zijn, als je het mij vraagt: onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eitjes vliegen je ‘s morgens nog net niet om de oren en ‘s avonds een lekkere kip op tafel mag eigenlijk niet meer ontbreken. Met dit recept voor een hele kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn zet je gemakkelijk een feestelijke, heerlijke maaltijd op tafel.
Onlangs mocht ik de Paaskip van Paaskip.com proberen. Op Paaskip.com kun je een Paaskip bestellen voor, hoe kan het ook anders, Pasen en die wordt gratis bij je thuisbezorgd. Dat is niet alleen heel erg makkelijk maar ook heel erg lekker. Ik heb hem geproefd en deze Paaskip viel echt ontzettend goed in de smaak. Het was me toch een lekkere kip! Ontzettend mals, vol van smaak én wist je dat deze kip duurzaam is?
Paaskip.com
Op de website van Paaskip.com kun je zelf zien hoe de kippen groeien, eten en leven. Alles is open, eerlijk en er wordt goed voor de kippetjes gezorgd. De kippen zien er trouwens iets anders uit dan de welbekende witte kippetjes, dit is namelijk het type Redbro. Een van oorsprong Ierse kip welke speciaal voor Pasen te koop is. Dit is een langzaam groeiend ras waardoor ze een langer, beter leven hebben zonder dat dit overigens ten koste gaat van de voederconversie en dus het milieu. Helemaal fijn: je kunt je Paaskip nu al online bestellen en dan wordt hij, vlak voor Pasen, bij je thuisbezorgd. Bestel jouw Paaskip op Paaskip.com voor 14,95 euro >>
Zelf vind ik het oprecht een mooi project. Ik hou van die openheid waarbij je alles kunt en mag zien en dat er goed voor de beestjes gezorgd wordt. Nu heb ik de kip ook mogen proeven en echt, verwen jezelf (en je tafelgenoten) extra met Pasen en ga voor zo’n heerlijke super malse Paaskip. Hij is heerlijk!
Hele kip uit de oven met sinaasappel en rozemarijn
Rozemarijn en sinaasappel is een heerlijke combinatie. Verse groene kruiden en zoetzure sinaasappel, een match made in heaven zoals onze Angelsaksische buren zo mooi zeggen. Deze combinatie van smaken doet het erg goed met kip. De smaken kunnen namelijk goed intrekken waardoor je ze ook echt terug proeft in de kip. Het kruidenmengsel waarmee we de kip insmeren is met onder andere: rozemarijn, sinaasappelrasp, peper, zout, ui en een vleugje chili voor een beetje pit. Simpel maar vol van smaak.
Als de kip bijna klaar is smeer je hem in met een glace van onder andere sinaasappelmarmelade en sinaasappelsap. Dit geeft extra veel smaak aan de kip en zorgt voor een lekker zoetje. Heerlijk!
Lekker én makkelijk
Deze Pasen gaan we ook een beetje voor gemak. Je kunt de Paaskip, heel fijn, thuis laten bezorgen maar wist je dat je eigenlijk maar weinig werk hebt om deze lekkere kip op tafel te zetten? Je hoeft hem alleen maar in te smeren met het kruidenmengsel, dan gaat hij 1½ uur in de oven waar hij lekker, langzaam kan garen en tot slot smeer je er nog een zoete glace over. Dan blijft hij nog even een halfuurtje in de oven en klaar is je heerlijke kip. Heb jij je handen vrij om andere gerechten te maken zoals deze simpele aardappelgratin, gebakken aardappeltjes, een frisse salade, zelfgemaakte krokante frietjes van zoete aardappel of gegrilde asperges bijvoorbeeld. Geniet ervan en fijn Pasen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 hele kip
- 50 ml sinaasappelsap
- 2 takjes verse rozemarijn
- 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 1 eetlepel sinaasappelrasp
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- roomboter, zout en zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Smelt 50 gram boter en doe dit in een kommetje.
- Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze in het kommetje bij de boter.
- Voeg ook de sinaasappelrasp, uienpoeder, chilivlokken 2 theelepels zout en 2 theelepels peper toe. Meng dit en smeer de kip hiermee goed in zodat hij aan alle kanten goed bedekt is.
- Doe de kip in een ruime ovenschaal in de oven voor 1½ uur.
- Elk half uur doe je er een klontje roomboter op tot je genoeg jus in de ovenschaal hebt zitten en dit over de kip kunt gieten met een lepeltje.
Zo blijft je kip extra mals en vol van smaak. - Terwijl de kip in de oven staat gaan wij de glace maken. Dit is een soort dikke saus waarmee we de kip gaan insmeren aan het einde van de bereidingstijd.
- Hiervoor doe je 25 gram boter, de sinaasappelmarmelade, sinaasappelsap, azijn, suiker en een flinke snuf peper in een steelpannetje. Breng aan de kook, meng en kook iets in.
Laat het daarna afkoelen. - Als de kip 1½ uur in de oven heeft doorgebracht zet je de temperatuur op 150 graden en laat je de kip nog 30 minuten in de oven zitten.
- Smeer de glace over de kip en herhaal dit na 15 minuten weer en nogmaals als je de kip uit de oven haalt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Paaskip.com. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Evi says:
Ohhh sinaasappel en kip is zo een fijne combi, kan niet wachten dit recept te proberen! De ovenschotel met bloemkool zit momenteel in de oven 🙂
Eef says:
Zeker een en aanrader en eet smakelijk alvast 😉
Evi says:
Ohhh sinaasappel en kip is zo een fijne combi, kan niet wachten dit recept te proberen! De ovenschotel met bloemkool zit momenteel in de oven 🙂
Sanne says:
Jummie! Even een vraagje: is het de bedoeling dat je nadat je het klontje roomboter ieder half uur hebt toegevoegd dit ook over de kip besmeert, of doe je deze jus er pas op het eind overheen?
Eef says:
Je doet er eerst elke keer een klontje boter over. Wanneer je genoeg jus in de ovenschaal hebt dan doe je dat erover (i.p.v. het extra klontje boter). Dan wordt de kip extra mals en lekker 🙂
Sanne says:
Jummie! Even een vraagje: is het de bedoeling dat je nadat je het klontje roomboter ieder half uur hebt toegevoegd dit ook over de kip besmeert, of doe je deze jus er pas op het eind overheen?
Eef says:
Zeker een en aanrader en eet smakelijk alvast 😉
Eef says:
Je doet er eerst elke keer een klontje boter over. Wanneer je genoeg jus in de ovenschaal hebt dan doe je dat erover (i.p.v. het extra klontje boter). Dan wordt de kip extra mals en lekker 🙂
Lisette says:
Heerlijk zacht kippetje. Bij het ontleden viel de kip van de botjes, geen geluid dus. De sinaasappel proefde je lekker terug. En het huis heeft de hele avond lekker geroken. Deze ga ik zeker nog en keer maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Jose says:
Stel dit doe ik in slowcooker. Kan dat ook? En hoe dan?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf nog niet geprobeerd, dus durf je dat niet te zeggen hoe. Maar verwacht dat het wel moet kunnen!