Hartige scones met kaas en verse kruiden, deze wil je maken! Zo ontzettend lekker en heel makkelijk om te maken. Kleine moeite, groots resultaat. Ze zijn goed gevuld, bomvol smaak, lekker een beetje ‘flakey’ (zoals een goede scone hoort te zijn) en heerlijk luchtig.
Scones beleggen
Je kunt ze ‘zo’ eten of lekker beleggen met bijvoorbeeld (kruiden)roomkaas en zalm, eiersalade, zalmsalade of alleen een beetje goede roomboter. Hoe je ze ook belegd, ze zijn zalig en echt een feestje om op tafel te zetten. Een heerlijk luxe ontbijt of brunch/ lunch voor de zondag, Pasen of Moederdag.
Hartige scones‘ Deze hartige scones ga ik zeker op tafel zetten deze Paasdagen. Ik heb geraspte kaas en verse kruiden door het deeg gedaan. Ik serveer ze het liefst lauwwarm uit de oven dan zijn ze het lekkerst.
Kook ze! Eef
Hartige scones recept
Ik maakte eerder de ‘gewone’ scones die je vaak zoet belegd met clotted cream en jam. Deze hartige scones zijn daar een heerlijke variatie op. Door het deeg van de scones deed ik cheddar en verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Deze passen heel goed bij de kaas en geef een lekkere milde, frisse smaak aan de scones.
Ze overheersen niet en alles is mooi in balans qua smaak en textuur. Ideaal als je voor een groter gezelschap deze scones wilt maken, want (bijna) iedereen zal ze lekker vinden!
Zelf hartige scones maken
Scones zijn het allerlekkerste als je ze vers maakt en direct serveert. Eet ze dus het liefste nog een klein beetje warm, dan zijn ze op hun best. Licht krokant van buiten, flakey en lekker luchtig van binnen.
Heb je er een paar over? Dan kun je ze bewaren in een bewaarbakje. Het is het lekkerste om ze dan nog even op te warmen (ongeveer 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden) voor je ze weer gaat serveren. Voor het beste resultaat maak je ze iets vochtig voor je ze in de oven doet!
Hartige scones met kaas
Met dit basisrecept voor hartige scones kun je natuurlijk volop variëren, ik geef je een paar tips:
- Vervang de cheddar eens voor oude kaas of Parmezaanse kaas.
- Wissel af met de kruiden. Tijm, rozemarijn, bosui of daslook zijn iets uitgesprokenere kruiden maar ook heel lekker om te gebruiken in hartige scones.
- Voeg wat gedroogde Italiaanse ham in stukjes toe, wat uitgebakken en verkruimelde pancetta of wat ham/ kip blokjes.
- Zongedroogde tomaat in kleine stukjes is ook een heerlijke aanvulling op deze zalige scones.
Heb jij nog lekkere tips? Laat het gerust weten in de reacties! Ik ben altijd benieuwd naar jullie variaties en misschien inspireren we elkaar om nóg meer lekkere vullingen voor hartige scones te proberen.
Scones met kaas en verse kruiden
Voor het recept van deze hartige scones gebruiken we zelfrijzend bakmeel én baking soda. Dit doen we omdat beide elkaar versterken zodat je lekkere luchtige scones krijgt. Voor het vormen van de scones rol je het deeg uit en met een uitsteekring van zo’n 5-8 centimeter in diameter steek je zo de scones eruit.
Zorg dat je de scones op boven- en onderwarmte bakt en bak ze niet te lang. Scones kunnen snel uitdrogen en daarvoor is hetelucht helaas niet ideaal. Hou ze dus goed in de gaten, ze zijn zo klaar in de oven, even (iets) laten afkoelen en je kunt ze direct serveren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel baking soda van Arm & Hammer
- 75 gram roomboter (ongezouten – koud)
- 75 gram geraspte kaas (cheddar)
- 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
- 2 eetlepels bieslook (vers – fijngesneden)
- 150 ml melk
- 1 eidooier
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Uitsteekvorm met een diameter van 8 centimer Tussen de 5-8 centimeter is prima
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Doe het bakmeel en baking soda in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij. Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan de verse petereselie, bieslook, gerapste kaas en zout naar smaak* erdoor en meng dit vluchtig door elkaar. Dan de melk erbij en meng dit door elkaar tot er een mooi deeg is gevormd, het mag wat vlokkeriger en losjes zijn, dat is juiste de charme van scones.
- Maak er een bol van met je handen. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer een vingerkootje hoog. Druk met een uitsteekvorm rondjes eruit. Als je geen rondjes meer uit het deeg kunt halen, maak je er weer een bol van en rol je die opnieuw uit net zo lang tot je deeg op is.
- Leg die op een bakplaat met bakpapier en bestrijken met een beetje geklutst eigeel en een scheutje melk. Naar smaak strooi je er nog wat extra geraspte kaas en verse kruiden op.
- Bakken in de oven voor ca. 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Naomi says:
Hoi Eef! Kan ik ze ook bakken in een muffinvormpje?
Eef says:
Zou ik persoonlijk niet adviseren eerlijk gezegd