Hartige scones

Hartige scones

Hartige scones met kaas en verse kruiden, deze wil je maken! Zo ontzettend lekker en heel makkelijk om te maken. Kleine moeite, groots resultaat. Ze zijn goed gevuld, bomvol smaak, lekker een beetje ‘flakey’ (zoals een goede scone hoort te zijn) en heerlijk luchtig.

Scones beleggen

Je kunt ze ‘zo’ eten of lekker beleggen met bijvoorbeeld (kruiden)roomkaas en zalm, eiersalade, zalmsalade of alleen een beetje goede roomboter. Hoe je ze ook belegd, ze zijn zalig en echt een feestje om op tafel te zetten. Een heerlijk luxe ontbijt of brunch/ lunch voor de zondag, Pasen of Moederdag.

Hartige scones met kaas_

Hartige scones recept

Ik maakte eerder de ‘gewone’ scones die je vaak zoet belegd met clotted cream en jam. Deze hartige scones zijn daar een heerlijke variatie op. Door het deeg van de scones deed ik cheddar en verse kruiden zoals peterselie en bieslook. Deze passen heel goed bij de kaas en geef een lekkere milde, frisse smaak aan de scones.

Ze overheersen niet en alles is mooi in balans qua smaak en textuur. Ideaal als je voor een groter gezelschap deze scones wilt maken, want (bijna) iedereen zal ze lekker vinden!

Hartige scones recept

Zelf hartige scones maken

Scones zijn het allerlekkerste als je ze vers maakt en direct serveert. Eet ze dus het liefste nog een klein beetje warm, dan zijn ze op hun best. Licht krokant van buiten, flakey en lekker luchtig van binnen.

Heb je er een paar over? Dan kun je ze bewaren in een bewaarbakje. Het is het lekkerste om ze dan nog even op te warmen (ongeveer 8 tot 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden) voor je ze weer gaat serveren. Voor het beste resultaat maak je ze iets vochtig voor je ze in de oven doet!

Hartige scones zelf maken

Hartige scones met kaas

Met dit basisrecept voor hartige scones kun je natuurlijk volop variëren, ik geef je een paar tips:

  • Vervang de cheddar eens voor oude kaas of Parmezaanse kaas.
  • Wissel af met de kruiden. Tijm, rozemarijn, bosui of daslook zijn iets uitgesprokenere kruiden maar ook heel lekker om te gebruiken in hartige scones.
  • Voeg wat gedroogde Italiaanse ham in stukjes toe, wat uitgebakken en verkruimelde pancetta of wat ham/ kip blokjes.
  • Zongedroogde tomaat in kleine stukjes is ook een heerlijke aanvulling op deze zalige scones.

Heb jij nog lekkere tips? Laat het gerust weten in de reacties! Ik ben altijd benieuwd naar jullie variaties en misschien inspireren we elkaar om nóg meer lekkere vullingen voor hartige scones te proberen.

Hartige scones maken_

Scones met kaas en verse kruiden

Voor het recept van deze hartige scones gebruiken we zelfrijzend bakmeel én baking soda. Dit doen we omdat beide elkaar versterken zodat je lekkere luchtige scones krijgt. Voor het vormen van de scones rol je het deeg uit en met een uitsteekring van zo’n 5-8 centimeter in diameter steek je zo de scones eruit.

Zorg dat je de scones op boven- en onderwarmte bakt en bak ze niet te lang. Scones kunnen snel uitdrogen en daarvoor is hetelucht helaas niet ideaal. Hou ze dus goed in de gaten, ze zijn zo klaar in de oven, even (iets) laten afkoelen en je kunt ze direct serveren.

Hartige scones met kaas en kruiden
Hartige scones

Hartige scones

Hartige scones met kaas en verse kruiden. Heerlijke, luchtige scones en een makkelijk recept om ze te maken. Deze wil je proeven, zo lekker!
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 12 hartige scones

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel baking soda van Arm & Hammer
  • 75 gram roomboter (ongezouten – koud)
  • 75 gram geraspte kaas (cheddar)
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • 2 eetlepels bieslook (vers – fijngesneden)
  • 150 ml melk
  • 1 eidooier
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe het bakmeel en baking soda in een kom en snij de koude boter in blokjes. Doe dit erbij. Kneed met je vinger tot een kruimelig deeg.
  • Voeg dan de verse petereselie, bieslook, gerapste kaas en zout naar smaak* erdoor en meng dit vluchtig door elkaar. Dan de melk erbij en meng dit door elkaar tot er een mooi deeg is gevormd, het mag wat vlokkeriger en losjes zijn, dat is juiste de charme van scones.
  • Maak er een bol van met je handen. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer een vingerkootje hoog. Druk met een uitsteekvorm rondjes eruit. Als je geen rondjes meer uit het deeg kunt halen, maak je er weer een bol van en rol je die opnieuw uit net zo lang tot je deeg op is.
  • Leg die op een bakplaat met bakpapier en bestrijken met een beetje geklutst eigeel en een scheutje melk. Naar smaak strooi je er nog wat extra geraspte kaas en verse kruiden op.
  • Bakken in de oven voor ca. 12-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Geniet ervan!

handig om te weten:

* Hou er rekening mee dat baking soda ook een zout is, voeg niet teveel extra zout toe

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 167kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Hartige scones

2 thoughts on “Hartige scones

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept