Groninger mosterdsoep, een typische oud-Hollandse klassieker gemaakt met onder andere prei en natuurlijk échte Groninger mosterd. Die is lekker pittig en vol van smaak wat ontzettend goed past in deze romige soep.
Eigenlijk stom dat ik nog niet het recept voor een mosterdsoepje met je had gedeeld. Ik vind het een heerlijke soep en maak hem met enige regelmaat. Makkelijk om te maken, snel klaar en zo lekker! Weer eens totaal wat anders dan de bekende tomatensoep of kippensoep bijvoorbeeld. Ook lekker, daar niet van 😉 .
Groninger mosterd soep van Groningse mosterd
Gelukkig hoef je voor Groninger mosterd niet helemaal naar Groningen. Bij de supermarkt om de hoek kun je deze grove, iets pittige mosterd ook vinden. Juist deze mosterd maakt mosterdsoep nou zo lekker. De soep is van zichzelf romig en mild van smaak door de basis van kippenbouillon, prei en room. De Groninger mosterd is een lekkere tegenhanger en maakt deze soep fan-tas-tisch lekker!
Mosterdsoep met spek
Een echte mosterdsoep kan eigenlijk niet zonder gebakken spekjes. De lekkere zoutige gebakken spekjes geven een lekkere crunch aan deze soep en maken er helemaal een feestje van!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter kippenbouillon
- 50 gram bloem
- 50 gram gerookte spekreepjes
- 50 ml kookroom
- 2 eetlepels Groninger mosterd
- 2 preien
- 2 kleine aardappels
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de prei in dunne ringen, snipper het uitje, snij de knoflook fijn, schil de aardappels en snij in kleine blokjes.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg de prei toe, bak mee en voeg de aardappel toe en bak deze ook even mee.
- Voeg de bloem toe en bak deze mee.
- Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
- Pureer tot een gladde soep.
- Voeg dan de kookroom en mosterd toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 10-15 minuten even inkoken tot het vol en romig is. Als de soep nog te dun is laat je het iets langer inkoken waardoor het vanzelf dikker wordt.
- Bak de spekreepjes ondertussen uit en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
- Breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel extra mosterd.
- Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel de gebakken spekreepjes erover en eventueel ter decoratie nog wat extra prei ringetjes. Eet smakelijk!
Melinda says:
Heerlijke soep! Geen Groningse mosterd in huis, dus grove Zaanse gebruikt. En ipv spekjes wat plakjes bacon fijn gesneden en kort gebakken. Ga ik zeker vaker maken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Marianne says:
Heerlijke soep maar groen ipv geel door de prei?
Eef says:
Dan heb je denk ik heel veel van het groen opgesneden?
Corinne Dekker says:
Hugs en groetjes uit Californië! LOVE this recipe. Did include double the amount of mustard because we like it very pittig, and used gebakken pancetta en niet spek. LOVED IT 🥰
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha 🙂 Ik zit ook in team very pittig, dus I get the double amount of mustard ❤️
Ilse Schouten says:
De mosterdsoep gemaakt. Toegevoegd 2 eetlepels bloem aangemaakt met koud water en bij de warme soep gedaan. Heerlijk, ik ga het meer doen ! Ilse.
Lenneke says:
Zelfde voor mij: in Australië alleen Zaanse mosterd en bacon kunnen vinden maar verder je recept gevuld. Heerlijk! Nostalgie 🙂
Fiona says:
Heerlijke soep!
Marbel says:
Ik had geen prei. Heb toen bosui gebruikt. Heerlijk.
Luit Zuurman says:
Een heerlijk recept, ga het vaker maken. Bedankt.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Annemarie says:
Heerlijke soep. Maar de lekkerste mosterd voor deze soep haal je toch echt wel in Groningen. En dan wel bij Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum. Echt een wereld van verschil met mosterd uit de supermarkt. Dus mocht je een keer in de buurt zijn…
Het is de moeite waard. Zo lekker !
http://www.abrahamsmosterdmakerij.nl/
Eef says:
Dat ga ik eens proberen! Dankjewel voor de tip 🙂
Imke says:
Wat leuk dat u dat weet. Wij hadden familie/vrienden (Marietje Venekamp, haar ouders beheerden de molen) die in die molen woonden. Mijn schoonmoeder is geboren in Eenrum. We zijn er div keren geweest. De mosterd is inderdaad de lekkerste grove Groningse mosterd. Erg geschikt voor dit soepje.
Wilma says:
De mosterdsoep was heerlijk. Dank voor het recept.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 😀
Bianca Duijkers says:
Kan ik inplaats van gewone aardappelen ook zoete aardappelen gebruiken ?
Eef says:
Ik zou het je niet aanraden, dan wordt je soep denk ik licht oranje maar het kan wel 🙂
Larissa says:
Voor de eerste keer mosterdsoep gemaakt (uberhaupt een eerste andere soep dan groente of kip) en hij smaakt heerlijk! Het recept is makkelijk te volgen en ga hem zeker vaker maken
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Aniek says:
Kan ik deze soep ook een dag van te voren maken?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima. Goed laten afkoelen en bewaren in de koelkast
Ina Prins says:
Heerlijk recept alleen de spekjes heb ik vervangen door groninger droge met worst. De worst moet goed droog(hard) zijn. Heerlijk.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Kaarin says:
Hoi Eef. Gebruik je vaste aardappelen of kruimige aardappelen of maakt dat niks uit?
Eef says:
Ik gebruik kruimelige aardappels omdat die sneller stuk koken en dat wil je voor de binding van de soep.
Paula says:
Ik heb echt al vaker mosterdsoep gemaakt, maar jouw recept is toch het lekkerst! Heel erg bedankt!
Eef says:
Wauw wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Wil says:
Wat een geweldig recept, van deze super lekkere soep ????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 😀
Alexandra Buckley says:
Well Eef, I think yours is the best version of Grunniger Mustard Soup so far! Sinds mijn verblijf van een maand in noord Nederland eind 2019, heb ik verscheidene recepten uitgeprobeerd. Het verschil ligt’m in de aardappels, dat maakt deze soup truly smooth& yummy.
Eef says:
Wauw that’s so nice to hear! Many thanks for your comment 🙂
Inge says:
Hoi,
Vraagje: een hele knoflookbol of een teentje?
Eef says:
1 teentje, ik zie dat dat er niet duidelijk bij staat dus dat heb ik direct aangepast 🙂
Inge says:
Heb ik goed gegokt ????. Hij smaakte heerlijk. Mooie toevoeging aan mijn recepten, bedankt!
Eef says:
Top 🙂
Peter says:
Als ik de prei wil vervangen voor iets anders, wat zou je dan aanraden?
Eef says:
Hmm ik zou het zo niet weten eigenlijk. Dan zou ik hem achterwege laten
Sylvia Groenbroek says:
Nog normale ui en een bosuitje?
Delila says:
Klopt het dat je al moet pureren voordat de soep een tijdje gekookt heeft? Dan zijn de aardappels nog niet zacht toch?
Eef says:
Jawel, je snijdt de aardappel in kleine blokjes. Die zijn dan wel gaar hoor en zo niet dan kook je de soep iets langer. Pureren doe je als de aardappel gaar is anders krijg je stukjes en geen binding 😉
Marianne says:
Heerlijk die soep, heb alleen de room door een lepel mascarpone vervangen!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Mathijs says:
Dit is gloepens lekker wicht, groet’n oet Grunn!
Conny says:
Heerlijk soepje!
Henk says:
Van het weekend deze soep gemaakt. Was een succes.
Krissie says:
Heerlijk he Groningse mosterdsoep
En heel eenvoudig dit ook vegetarisch te maken.
Gebruik geen kippenbouillon maar tuinkruidenbouillon en vegetarische ‘speckreepjes’
Ook heel erg lekker
Maya says:
Ik heb de soep vandaag gemaakt, zonder de room overigens, en vind hem erg lekker. Ik vraag me wel af wat de functie is van 50 gram bloem. Voor de binding is aardappel eigenlijk al genoeg en 50 gram vind ik heel veel. In ieder geval bedankt voor het lekkere recept.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Blij om te horen dat hij in de smaak valt 🙂 . Ik hou zelf van een lekkere gebonden soep dus vandaar de toevoeging, maar pas het gerust lekker aan naar eigen smaak!
Hanneke says:
Hoi, waarom pureer je de soep voordat je hem kookt ? Dan zijn de aardappelen toch nog rauw ?
Ik heb de volgorde verandert en de soep is hier een blijvertje..
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Hanneke! Je snijdt de aardappel in kleine blokjes en bakt ze even mee. Die zijn dan wel gaar hoor en zo niet dan kook je de soep iets langer. Pureren doe je als de aardappel gaar is anders krijg je stukjes en geen binding 😉 Maar fijn dat jouw manier ook werkt en in de smaak is gevallen!
Anne De Munck says:
Hoe ver van te voren kan ik de soep maken? Het idee is hem overmorgen te eten. Kan ik hem dan vandaag maken of beter morgen?
Eef says:
Ik zou hem dan 1 dag van te voren maken
Ellen says:
Groningen is de moeite waard om de mosterd te halen hoor: super leuke stad en niet ver:)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Helemaal mee eens, heerlijk die echte Groningse mosterd!