Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep, een typische oud-Hollandse klassieker gemaakt met onder andere prei en natuurlijk échte Groninger mosterd. Die is lekker pittig en vol van smaak wat ontzettend goed past in deze romige soep.

Eigenlijk stom dat ik nog niet het recept voor een mosterdsoepje met je had gedeeld. Ik vind het een heerlijke soep en maak hem met enige regelmaat. Makkelijk om te maken, snel klaar en zo lekker! Weer eens totaal wat anders dan de bekende tomatensoep of kippensoep bijvoorbeeld. Ook lekker, daar niet van 😉 .

Groninger mosterd soep van Groningse mosterd

Gelukkig hoef je voor Groninger mosterd niet helemaal naar Groningen. Bij de supermarkt om de hoek kun je deze grove, iets pittige mosterd ook vinden. Juist deze mosterd maakt mosterdsoep nou zo lekker. De soep is van zichzelf romig en mild van smaak door de basis van kippenbouillon, prei en room. De Groninger mosterd is een lekkere tegenhanger en maakt deze soep fan-tas-tisch lekker!

Zelfgemaakte Groninger mosterdsoep

Mosterdsoep met spek

Een echte mosterdsoep kan eigenlijk niet zonder gebakken spekjes. De lekkere zoutige gebakken spekjes geven een lekkere crunch aan deze soep en maken er helemaal een feestje van!

Makkelijke mosterdsoep

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep

Makkelijk recept voor heerlijke Groninger mosterdsoep
4.23 van 232 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 liter kippenbouillon
  • 50 gram bloem
  • 50 gram gerookte spekreepjes
  • 50 ml kookroom
  • 2 eetlepels Groninger mosterd
  • 2 preien
  • 2 kleine aardappels
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • peper, zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de prei in dunne ringen, snipper het uitje, snij de knoflook fijn, schil de aardappels en snij in kleine blokjes.
  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook even aan.
  • Voeg de prei toe, bak mee en voeg de aardappel toe en bak deze ook even mee.
  • Voeg de bloem toe en bak deze mee.
  • Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Pureer tot een gladde soep.
  • Voeg dan de kookroom en mosterd toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep ongeveer 10-15 minuten even inkoken tot het vol en romig is. Als de soep nog te dun is laat je het iets langer inkoken waardoor het vanzelf dikker wordt.
  • Bak de spekreepjes ondertussen uit en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Breng de soep op smaak met peper, zout en eventueel extra mosterd.
  • Verdeel de soep over 4 kommen, verdeel de gebakken spekreepjes erover en eventueel ter decoratie nog wat extra prei ringetjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 186kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 6g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Groninger mosterdsoep

Groninger mosterdsoep Pinterest Collage

51 reacties op “Groninger mosterdsoep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept