Groentesoep: snel en goed gevuld

Groentesoep: snel en goed gevuld

Een soepje op z’n tijd, ik hou er wel van. Goedgevuld het liefst en als het soepje dan ook nog enigszins snel klaar is, maak je mij helemaal blij. Aan deze voorwaarden voldoet dit recept voor groentesoep helemaal en hij is ook nog eens lekker, makkelijk én gezond.

Ik was een beetje aan het twijfelen over het woord “groentesoep”, want is het nu groentesoep of juist groenteNsoep. Even opzoeken en volgens het Groene boekje moet dit groentesoep zijn, groentensoep zou dan weer oude spelling zijn. De Nederlandse taal… ik vind het heerlijk om te schrijven, maar soms ben ik weleens in de war met de schrijfwijze. Of ik maak een spelfout of tikfoutje dat overkomt me ook wel eens. Het is bijna onmogelijk om dat niet te doen, zeker als je je eigen teksten moet nalezen zie je nou eenmaal snel iets over het hoofd. Mocht iemand zich geroepen voelen om teksten voor me na te lezen, stuur dan gerust een mailtje 😉 .

Groentesoep dus

Groentesoep dus, ik dwaal weer eens volledig af. Deze groentesoep is lekker, makkelijk om te maken en met een uurtje is hij al klaar. Ik gebruik namelijk verse voorgesneden (fijne) soepgroenten in dit recept. Scheelt weer een hoop tijd en dat is soms best fijn. Deze groentesoep is natuurlijk extra lekker als je ‘m de dag ervoor klaar maakt, maar ook de dag zelf is je kommetje soep vast zo op. Althans bij mij wel en dat is een goed teken. Serveer ‘m met wat stokbrood erbij en wat zelfgemaakte kruidenboter bijvoorbeeld of dit breekbrood met knoflook en peterselie, ook erg lekker.

Groentesoep: snel en goed gevuld

Groentesoep: snel en goed gevuld

Snelle groentesoep

Het recept voor een heerlijke, snelle, goed gevulde groentesoep precies zoals oma hem vroeger maakte met lekker gehaktballetjes.
4.12 van 9 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 6 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 sjalotjes (gesnipperd)
  • 500 gram fijne soepgroenten
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 blokje groentebouillon
  • 300 gram gehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 50 gram vermicelli
  • olie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe een beetje olie in een ruime soeppan en fruit de sjalotjes tot ze mooi glazig zijn.
  • Voeg dan de gesneden soepgroente toe en zet het vuur laag. Bak de soepgroenten 5-10 minuten tot ze iets zachter zijn geworden.
  • Verkruimel hier de blokjes groentebouillon en kippenbouillon over en giet er twee liter kokend water bij. Zet het vuur middelhoog.
  • Maak ondertussen de gehaktballetjes door het gehakt te kruiden met peper en zout naar smaak samen met een kleine theelepel komijnpoeder. Meng de kruiden goed door het gehakt en draai hier kleine soepballetjes van.
  • Doe de soepballetjes in de soep samen met de vermicelli en doe de deksel half op de pan. Laat dit vervolgens een minuutje of 30 pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Breng tot slot de soep op smaak met wat peper en zout en eet smakelijk!

handig om te weten:

Het blokje kippenbouillon is voor 1 liter water en het blokje groentebouillon is voor 0,5 liter water. Het overige gedeelte van het water (0,5 liter) krijgt al voldoende smaak.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 216kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 12g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 4g
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Groentesoep: snel en goed gevuld

26 reacties op “Groentesoep: snel en goed gevuld

  • De gehakt balletjes kook ik eerst even apart in een steelpan en schep dan het schuim eraf totdat het “water” schoon is, (dan blijft de soep mooi helder). Daarna doe ik het bij de soep.

  • De gehakt balletjes kook ik eerst even apart in een steelpan en schep dan het schuim eraf totdat het “water” schoon is, (dan blijft de soep mooi helder). Daarna doe ik het bij de soep.

  • Barbara Metz says:

    Maak altijd hele kleine balletjes gehakt,kook ze eerst en bak ze daarna in wat boter mooi
    bruin; voeg ze bij de bereidde groentensoep en fruit een klein uitje in de restant boter en
    met een beetje water bij de soep doen. Proef of er nog wat zout en peper en noot bij moet.
    Mijn schoonmoeder is van duitse komaf en die bakte de soepballetjes en we vnden het lekker smaken en zijn stevig van structuur. Het proberen waard!

  • Barbara Metz says:

    Maak altijd hele kleine balletjes gehakt,kook ze eerst en bak ze daarna in wat boter mooi
    bruin; voeg ze bij de bereidde groentensoep en fruit een klein uitje in de restant boter en
    met een beetje water bij de soep doen. Proef of er nog wat zout en peper en noot bij moet.
    Mijn schoonmoeder is van duitse komaf en die bakte de soepballetjes en we vnden het lekker smaken en zijn stevig van structuur. Het proberen waard!

  • Mijn vrouw maakt hem bijna hetzelfde alleen 2 groentebouillon blokjes erin, de smaak van kippenbouillon vindt ze niet lekker. En om je verwarring nog wat groter te maken als je maar 1 zakje fijn gesneden groeten toevoegd is het soepgroente (enkelvoud) en als je er meer toevoegd is het soepgroente of soepgroenten. Ja de Nederlandse taal is er niet eenvoudiger op geworden
    Maar leuk dat je je recepten met ons deelt haal er veel inspiratie uit top

  • Mijn vrouw maakt hem bijna hetzelfde alleen 2 groentebouillon blokjes erin, de smaak van kippenbouillon vindt ze niet lekker. En om je verwarring nog wat groter te maken als je maar 1 zakje fijn gesneden groeten toevoegd is het soepgroente (enkelvoud) en als je er meer toevoegd is het soepgroente of soepgroenten. Ja de Nederlandse taal is er niet eenvoudiger op geworden
    Maar leuk dat je je recepten met ons deelt haal er veel inspiratie uit top

  • Ik ben dol op groentesoep, voor mij zijn de hoeveelheid koolhydraten belangrijk! Dit recept heb ik gemaakt met de kant en klare groentesoepverpakking. Nu wil ik zelf de groenten snijden.
    Suggesties welke groenten?

    • Ik doe zelf klein beetje bloemkoolroosjes en een prei worteltje stuk of 2-3 ligt aan de groot ze zijn snij ik in dunne plakjes en halveer ze ook 3 spruitjes en 3 speciboontjes in kleine stukjes wat selderij fijn gesneden en wat peterselie ook klein gesneden en zakjes groenten soep vind ik dat er te veel worteltjes in zit die neem ik niet te veel uitzoeken van de wortels dan maar vers snijden even wat meer werk maar dan heb je ook verse groente erin en wat vermicellie en klein handje rijst en als laste een pakje honig of knie soep erbij en afmaken met peper zelf neem ik zwarte peper en gehakt balletjes draai ik ook zelf en daar zit al klein beetje zout door net al het bouillonblokje van groenten heerlijk eetsmakelijk

  • Komt er komende winter ook een lekker oud Hollands recept van Groentesoep met mergpijp of schenkel, en een zelfgetrokken bouillon? Dat lijkt me namelijk ontzettend leuk en lekker om te leren! Ik zal deze zeker eens maken. Maar normaal maak ik het (heel slecht, i know) met de pakjes van Honig. En dan laat ik het uren opstaan! Maar zoiets zoek ik dus voor de Groentesoep zoals jij hierboven beschrijft – alleen dan de versie ‘geduld’

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat er komende winter allemaal op het menu staat, blijft nog even een verrassing 😉 Maar dank je wel voor het compliment enne: niks mis met af en toe naar een pakje grijpen hoor. Ik vind vers en zelfgemaakt lekkerder, maar heb op drukke doordeweekse dagen ook niet altijd tijd of zin. En dan wint ‘gemak’ het van mijn ‘geduld 🙂

    • Ik gebruik ook schenkel en dan nog wat soeppoulet en een grote soepbeen bij de slager ook wel knoest genoemt lekker ouderwets laat het de hele middag en avond trekken met een groeten soep blokje en de volgende dag pas de groenten rijst balletjes vermicelli en wat peper

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept