Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

Glutenvrije mini taartjes met chocolade

Glutenvrije mini taartjes met chocolade. Als vaste bezoeker van mijn blog denk je nu misschien, huh?! Glutenvrij? Eef? Dat snap ik, ik heb volgens mij vrijwel geen glutenvrij recepten op mijn blog staan. Althans niet bewust glutenvrij, laat ik het zo zeggen.

Soms moet je de gebaande paden even verlaten en daar is niets mis mee. Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap en hierbij krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je een gerecht kiest om te maken. Hier geef je vervolgens een eigen draai aan en op deze manier stap je even buiten je ‘comfort zone’ en ontdek je nieuwe blogs.

Glutenvrij, lactosevrij, suikervrij

Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat als je een blog toegewezen krijgt met recepten die glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en zonder ei zijn? Dat gebeurde deze maand toen ik de blog van Simone genaamd “Fit en Puur” toegewezen kreeg. Ik houd wel van een uitdaging en besloot om niet de voor de voor de hand liggende weg te kiezen door een glutenvrij, lactosevrij en suikervrij recept om te bouwen naar een recept met gluten, suiker en lactose. Ik verdiepte me in glutenvrij bakken en er ging een wereld voor me open…

Glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken is namelijk niet zo eenvoudig, althans niet als je er nog niet zoveel ervaring mee hebt zoals ik. Aangezien iemand met coeliakie (glutenintolerantie) vaak al ziek kan worden van een kruimeltje brood (met gluten), kun je de meeste meel- en bloemsoorten afschrijven. Nu heb je wel vervangende producten, maar het leek me leuk om een simpele insteek aan te houden. Gemakshalve ga ik er, gezien mijn recepten, even niet vanuit dat veel lezers van mijn blog glutenvrij eten, maar wellicht wel vrienden of familie hebben die een glutenvrij dieet (moeten) volgen. Hoe leuk is het dan dat je ook iets lekkers kunt serveren dat wel binnen hun dieet past?!

Leerzame foodblogswap

Ik besloot te gaan voor simpele ingrediënten die je makkelijk kunt krijgen in de supermarkt en nam als uitgangspunt het recept voor de hazelnoten chocolade taart van Simone. De bodem maakte ik van nootjes met daarop een soort van karamel van dadels afgetopt met chocolade en een snufje zeezout. Ik zeg bewust een soort van karamel omdat deze niet op basis van suiker en room is gemaakt, maar juist van dadels. Qua smaak lijkt het een klein beetje op karamel, maar het is toch ook weer heel anders. Wel lekker, dat wel! Ik vond het een leuke uitdaging om met de blog van Simone aan de slag te gaan en ben veel te weten gekomen over glutenvrij eten. Een leerzame foodblogswap deze keer!

Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

Glutenvrije mini taartjes met chocolade

Het recept voor glutenvrije mini taartjes met chocolade. Een bodem van nootjes, karamel van dadels en een laagje pure chocolade.
4.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Wellen: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 45 minuten
Hoeveelheid: 3 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 75 gram dadels
  • 75 gram pure chocolade
  • 50 gram paranoten
  • 25 gram pecannoten
  • 25 gram honing
  • 1 eetlepel kokosvet (vloeibaar)
  • eetlepel melk
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • zeezout
  • boter of bakspray

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwijder eventueel de pitten van de dadels en doe ze in een kom met water. Laat de dadels vervolgens een nacht wellen.
  • Verwarm je de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Maal de paranoten en pecannoten fijn in de keukenmachine en meng het bakpoeder, een snuf zout en de honing erdoor. Je krijgt dan een plakkerig notenmengsel.
  • Vet de vormpjes in met boter of bakspray en verdeel hierover het notenmengsel. Druk goed aan en bak in ca. 5 tot 10 minuten af in de oven. Blijf er even bij, de noten kunnen namelijk snel verbranden.
  • Laat de bodem vervolgens afkoelen en druk evt. het notenmengsel iets aan.
  • Doe ondertussen de dadels met kokosvet, vanille extract, een flinke snuf zout en melk in een keukenmachine. Maal dit tot een dikke pasta.
  • Zodra de bodem goed afgekoeld is vul je deze met de dadel pasta.
  • Smelt de chocolade au-bain-marie en giet dit over de vormpjes. Strooi er naar smaak nog een beetje zeezout over en laat de chocolade hard worden. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 405kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 6g | Vetten: 26g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

4 thoughts on “Glutenvrije mini taartjes met chocolade

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept