Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

Glutenvrije mini taartjes met chocolade

Glutenvrije mini taartjes met chocolade. Als vaste bezoeker van mijn blog denk je nu misschien, huh?! Glutenvrij? Eef? Dat snap ik, ik heb volgens mij vrijwel geen glutenvrij recepten op mijn blog staan althans niet bewust glutenvrij, laat ik het zo zeggen.

Soms moet je de gebaande paden even verlaten en daar is niets mis mee. Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap en hierbij krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je een gerecht kiest om te maken. Hier geef je vervolgens een eigen draai aan en op deze manier stap je even buiten je “comfort zone” en ontdek je nieuwe blogs.

Glutenvrij, lactosevrij, suikervrij

Hartstikke leuk natuurlijk maar wat als je een blog toegewezen krijgt met recepten die glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en zonder ei zijn? Dat gebeurde deze maand toen ik de blog van Simone genaamd “Fit en Puur” toegewezen kreeg. Ik houd wel van een uitdaging en besloot om niet de voor de voor de hand liggende weg te kiezen door een glutenvrij, lactosevrij en suikervrij recept om te bouwen naar een recept met gluten, suiker en lactose.  Ik verdiepte me in glutenvrij bakken en er ging een wereld voor me open…

Glutenvrij bakken

Glutenvrij bakken is namelijk niet zo eenvoudig, althans niet als je er nog niet zoveel ervaring mee hebt zoals ik. Aangezien  iemand met coeliakie (glutenintolerantie) vaak al ziek kan worden van een kruimeltje brood (met gluten) kun je de meeste meel en bloemsoorten afschrijven. Nu heb je, heb ik me laten vertellen, vervangende producten maar het leek me leuk om een simpele insteek aan te houden. Gemakshalve ga ik er, gezien mijn recepten, even niet vanuit dat veel lezers van mijn blog glutenvrij eten maar wellicht wel vrienden of familie hebben die glutenvrij dieet (moeten) volgen. Hoe leuk is het dan dat je ook iets lekkers kunt serveren dat wel binnen hun dieet past?

Leerzame foodblogswap

Ik besloot te gaan voor simpele ingrediënten die je makkelijk kunt krijgen in de supermarkt en nam als uitgangspunt het recept voor de hazelnoten chocolade taart van Simone. De bodem maakte ik van nootjes met daarop een soort van karamel van dadels afgetopt met chocolade en een snufje zeezout. Ik zeg bewust een soort van karamel omdat deze niet op basis van suiker en room is gemaakt maar juist van dadels. Qua smaak lijkt het een klein beetje op karamel maar het is toch ook weer heel anders. Wel lekker, dat wel! Ik vond het een leuke uitdaging om met de blog van Simone aan de slag te gaan en ben veel te weten gekomen over glutenvrij eten. Een leerzame foodblogswap deze keer!

Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.


Het recept voor glutenvrije mini taartjes met chocolade:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten (+ 1 nacht wellen van de dadels)
Hoeveelheid: 3 stuks

Wat heb je nodig voor glutenvrije mini taartjes met chocolade (ingrediënten):

 • 75 gram dadels
 • 75 gram pure chocolade
 • 50 gram paranoten
 • 25 gram pecannoten
 • 25 gram honing
 • 1 eetlepel kokosvet (vloeibaar)
 • 1½ eetlepel melk
 • 1 theelepel bakpoeder (glutenvrij)
 • 1 theelepel vanille extract
 • (zee)zout
 • boter of bakspray om te vormpjes in te vetten

Overig: 3 vormpjes voor mini tartlets

Hoe maak je glutenvrije mini taartjes met chocolade:

 1. Verwijder eventueel de pitten van de dadels en doe ze in een kom met water. Laat de dadels vervolgens een nacht wellen.
 2. De volgende dag verwarm je de oven voor op 175 graden.
 3. Maal 50 gram paranoten en 25 gram pecannoten  fijn in de keukenmachine en meng hier tot slot 1 theelepel bakpoeder, een snuf zout en 25 gram honing door. Je krijgt dan een soort plakkerig notenmengsel.
 4. Vet de vormpjes in met een beetje boter of bakspray en verdeel hierover het notenmengsel. Druk goed aan en bak ze in ongeveer 5 tot 10 minuten af in de oven. Blijf er even bij, de noten kunnen namelijk snel verbranden.
 5. Laat de bodem vervolgens goed afkoelen in druk eventueel (met een theelepeltje) het notenmengsel iets aan. Het kan namelijk zijn dat het notenmengsel door het bakken iets omhoog komt.
 6. Ondertussen doe je de dadels met 1 eetlepel vloeibaar kokosvet, 1 theelepel vanille extract, een flinke snuf zout en 1,5 eetlepel melk in een keukenmachine. Maal dit vervolgens tot een dikke pasta.
 7. Zodra de bodem goed afgekoeld is vul je deze met de dadel pasta.
 8. Smelt de pure chocolade au-bain-marie en giet dit over de vormpjes. Strooi er naar smaak nog een beetje zeezout over en laat de chocolade vervolgens weer hard worden. Eet smakelijk!

Glutenvrije mini taartjes met chocolade, karamel van dadels en een bodem van noten. Met een klein beetje zeezout is het een heerlijke, glutenvrije traktatie.

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 reacties op “Glutenvrije mini taartjes met chocolade”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top