Geroosterde tomatensoep, dit is echt een van de meest smaakvolle, makkelijke en lekkere tomatensoepjes die je ooit gaat proeven. Beloofd! Door het roosteren worden de tomaten namelijk nóg lekkerder van smaak.
De lekkerste geroosterde tomatensoep
Deze geroosterde tomatensoep is lekker een beetje dik en met een dot goede crème fraîche, mascarpone, roomkaas of wat kookroom maak je er zo een heerlijke romige soep van. Heerlijk vind ik dat. Een waterige soep met weinig smaak, daar hou ik namelijk helemaal niet van. Soep mag voor mij écht een smaakbom zijn.
Soep van geroosterde tomaten maken
En een smaakbom, dat is deze soep zeker en daarom vind ik het ook de lekkerste geroosterde tomatensoep. Het roosteren van de tomaten is trouwens zeker niks ingewikkelds. Het is een kwestie van de tomaten met wat kruiden en olie op een bakplaat in de oven schuiven en de oven doet de rest van het werk.
Maar je zult proeven dat het roosteren zeker beloond wordt, want het geeft simpelweg nog veel meer smaak. Natuurlijk is het geen must, maar ik vind het absoluut een aanrader. Op zoek naar meer lekkere soepjes? Deze snelle soepen zijn heerlijk!
Welke tomaten gebruik je voor tomatensoep?
Voor deze geroosterde tomatensoep gebruik ik zelf graag roma tomaten, die zijn zo lekker! Maar als je zulke mooitjes kunt vinden zoals op de foto, is het natuurlijk ook heerlijk om hier een soepje mee te maken. De kleur van de soep zal dan, logischerwijs, wel anders worden.
Zoals je ziet op de foto heb ik ook nog wat croutons toegevoegd aan de soep, zelf croutons maken voor bij de soep vind ik erg lekker en past heel goed bij deze soep van geroosterde tomaten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram Roma tomaten (in grove stukken)
- 1 rode ui (in ringen)
- 2 tenen knoflook (zonder schil)
- 2 theelepels oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 500 ml water
- 1 blokje bouillon (kip, groente of vega)
- peper, zout en olijfolie
- optioneel (plantaardige) crème fraîche, mascarpone of kookroom, verse peterselie en croutons
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel de tomaten, rode ui, knoflook, oregano en paprikapoeder over een bakplaat en meng met peper, zout en wat olijfolie.
- Rooster de groenten 30-45 minuten in de oven.
- Verhit daarna een beetje olijfolie in een soeppan en bak 2 eetlepels tomatenpuree even aan.
- Voeg de geroosterde groenten toe aan de pan met 500 ml water en verkruimel er een blokje bouillon over.
- Breng dit aan de kook en laat nu zachtjes 10 minuutjes koken
- Pureer de soep, kook indien gewenst in tot een iets dikkere soep.
- Proef en breng eventueel nog op smaak met peper en zout. Serveer optioneel met wat crème fraîche, mascarpone, kookroom, croutons en verse peterselie.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Frieda Jansen says:
Super lekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen! 😀
Astrid Van Leerdam says:
Ik heb nog een kleine winterwortel toegevoegd.
Heerlijk!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk!
Orsine says:
Dat klinkt goed , met paprika doe ik dat ook , dus deze soep zal zeker smaken !
Vorig jaar had ik zoveel tomaten , heb nu zelfs wat over , nu zijn ze geel en hard , ongelooflijk !
Ik er saus van gemaakt , voor pasta en lasagne , maar geen tomaten soep , omdat ik daar niet zo’n fan van ben , maar met deze versie misschien wel !!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Heerlijk ook met paprika inderdaad! Hopelijk vind je deze soep ook lekker 🙂
Marij Thomassen says:
Ik ga hem zeker dit weekend maken. Hoeven de tomaten niet gepeld te worden? Worden de schillen dan fijn gepureerd? Ik hoor het graag van je.
Eef says:
Nee hoor, door het roosteren en daarna koken worden ze al zacht. Goede staafmixer eroverheen en je merkt niets van eventuele velletjes 🙂
Ellis Lammertink - Winkel says:
Snijd je de tomaten nog doormidden oid voor het roosteren?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ellis, het maakt niet heel veel uit! Doormidden, in kwarten.. mag allemaal :).
Joke Beijen says:
Vanmorgen gemaakt, had nog wat tomaten in de koelkast die niet te lang meer mochten blijven liggen waaronder ook cocktailtomaatjes, Heb bij de tomatenpuree wat bloem meegebakken daardoor wordt ie wat dikker Scheutje kikoman en wat peterselie erbij, wat een smaak heeft deze soep, ZAAAAAAALIG!!!!!!die houden we erin.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn, merci!
Jolijn says:
Heerlijk en makkelijk soepje!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wel hè?! Fijn om te horen 🙂