Gebakken zalm in romige saus. Comfort food ten top! Gebakken zalmfilet in een heerlijk romige saus met Noorse mosterd dille. Ik heb het recept supermakkelijk voor je gehouden, waardoor het de ideale snelle maaltijd is voor doordeweeks én voor een avondje uitgebreid tafelen, zoals tijdens gourmetten.
Ik ben dol op zalm en heb al meerdere zalmrecepten op mijn blog staan. Zalm is echt een allemansvriend, want je kunt het op zo ontzettend veel verschillende manieren bereiden. De smaak is van zichzelf mild en het combineert goed met andere smaken zoals in dit geval dille en mosterd.
Gebakken zalm in romige saus
Doordeweeks serveer je deze zalm bijvoorbeeld bij gebakken aardappeltjes en groenten uit de oven. Maar ga je een avondje gourmetten, dan is dit ook een te gek recept om eens te maken. Snij dan de zalm in mooie dikke repen, bak het in het gourmetpannetje of op de grill rondom gaar en maak de saus in hetzelfde gourmetpannetje. Ook tijdens het bakken geldt hierbij trouwens dat je niet, ik herhaal NIET, het pannetje moet gaan wassen. Juist niet, dat geeft nog meer smaak aan de saus en daar wordt ‘ie alleen maar lekkerder van!

Noorse mosterd dille saus
Mosterd dille is echt een favoriet voor zalm. Ik gebruik voor dit recept de Noorse mosterd dille saus van Yildriz. Yildriz heeft een breed aanbod van verschillende wereldsauzen en ik heb eigenlijk meestal wel een fles in huis. De Turkse knoflooksaus is bijvoorbeeld ook echt zo’n all-time lievelingssaus, die ik laatst nog gebruikte voor deze leuke mini hamburgers. Deze Noorse mosterd dille saus ken ik nog niet zo lang, maar nadat ik hem voor het eerst had geproefd is er geen moment meer geweest dat ik geen fles in huis had.

Lekker bij zalm
De mosterd dille saus smaakt heerlijk bij zalm, maar ook bij een blokje kaas of op je broodje beenham is het een heerlijke aanvulling! Echt zo’n saus waarvan je net even wat extra erbij doet omdat hij zo lekker is. Daarom gebruikte ik hem ook als basis voor dit recept en maakte ik er een saus van door eigenlijk alleen nog wat kookroom toe te voegen. Meer heb je ook niet nodig, de saus is zo al smaakvol genoeg van zichzelf.

Zet ‘m op z’n kop
Wist je trouwens dat als je nu een fles Yildriz koopt je er een gratis stadop bij krijgt? Bij aankoop van een fles Yildriz krijg je een handige losse stapdop, waarmee je de fles in een handomdraai op z’n kop op tafel kunt zetten. Om extra lang te genieten van je Turkse Knoflooksaus.


Ingrediënten
- 400 gram zalmfilet
- 200 ml kookroom
- 6 eetlepels Yildriz Noorse mosterd dille
- olijfolie, peper en zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snij de zalm in 2 grote stukken of in mooie repen van ca. 2 centimeter dik.
- Bestrooi de zalm met peper en zout naar smaak.
- Verhit een beetje olijfolie in de pan en bak de zalm rondom gaar.
- Schep de zalm uit de pan. Giet de kookroom en de Noorse mosterd dille saus in dezelfde pan (niet schoonmaken: smaak!) erbij.
- Roer dit door elkaar en laat het iets inkoken of voeg eventueel een maïzenapapje (= 1 eetlepel water en 1 eetlepel maïzena) toe om de saus iets in te dikken.
- Doe de zalm bij de saus en garneer naar wens met wat verse citroen, bosui ringetjes en/of dille. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het Yildriz. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


Weet je hoeveel zout er in dit recept zit. Dit wordt niet vermeld bij de voedingswaardeinindicatie.
Nee dat vermelden we inderdaad niet. We hebben de meest gangbare zaken meegenomen hierin maar zout niet omdat dit vaak op basis van smaak is in veel recepten en het daardoor een vertekenend beeld kan geven.
Jammer dat je de hoeveelheid zout niet opneemt. Zo moeilijk is dat niet. Je kunt de hoeveelheid zout noemen zonder eventueel zelf toegevoegd zout. Want dat is inderdaad op basis van smaak. Zou je de hoeveelheid zout noemen dan help je niet alleen mensen zoals ik die bewust zout willen mijden, maar ook nierpatiënten die geen zout mogen, mensen met een hoge bloeddruk, etc. Misschien nog wel het belangrijkste: het maakt ook dat gezonde mensen zich bewuster zijn van de hoeveelheid zout die een mens consumeert per dag.
Dankjewel voor je feedback. Om even terug te komen op je ‘zo moeilijk is dat niet’ Helaas is dat het wel aan de achterkant van een website, het is wel erg veel (handmatig) werk om überhaupt alle voedingswaarden bij de recepten te vermelden en zoals eerder aangegeven zijn veel recepten op basis van zout naar smaak. Daarbij is, zoals je denk ik wel weet, de hoeveelheid zout per product/ merk erg verschillend en voor ons is het niet haalbaar te weten welk product iemand daadwerkelijk gebruikt waardoor er fluctuaties komen. De voedingswaarden zijn daarom in alle gevallen een indicatie, wil je het 100% zeker weten raad ik altijd aan deze na te rekenen op basis van de specifieke producten die je hebt gekocht als ook de hoeveelheid die je opschept. Ik hoop je hiermee te hebben geinformeerd en wens je veel succes met koken.
Manlief houd niet zo van vis want waT de boer niet kent….
Heb het toch gemaakt en het was heerlijk! Ook mijn man heeft er van genoten alhoewel dat niet gezegd werd. ‘Het smaakt goed ‘ zei hij.
Maar zeker voor herhaling vatbaar met worteltjes en aardappel gratin
Ikzelf vond het heerlijk
Wat goed om te horen, klinkt als een geslaagde maaltijd! Dankjewel!
In de supermarkt naarstig zoekend naar een saus voor bij de zalm, kijkend naar een leeg schap, toch maar even snel naar Google kijken naar een oplossing. Dit recept kwam in beeld en links in het schap zag ik de Yildiz Mosterd Dille. Keuze was toen snel gemaakt en toen ik thuis de saus ook nog in minder dan 5 minuten klaar had was ik verkocht. Mijn zoons en ik hebben lang niet meer zo lekker zalm gegeten. Dankjewel, je hebt er zeker een fan bij.
Wat super, leuk om te horen! 😀
Heerlijk gerecht. Ik had er spinazie en tagliatelle bij gemaakt.
Dat klinkt als een heerlijk gerecht 🙂
Hoi, hier ben ik weer… ik heb genoten van dit recept maar daar ik niet onmiddellijk de Yildriz mosterdsaus heb gevonden (arm België?) heb ik zelf een dille-mosterdsaus gemaakt met 2 deciliter slagroom, 1 eetlepel grove mosterd, 1 teentje look (uitgeperst) wat citroensap en zeste van citroen en een handvol dille (fijngesneden). Look gewoon even fruiten in een druppel olijfolie, slagroom, mosterd en citroen toevoegen, dan de dille en op smaak afwerken met peper en zout. Dan zalm gebakken, uit de pan gehaald en in dezelfde pan de saus gegoten en wat aangedikt. Dan de zalm terug in de saus voor een minuutje. Geserveerd met aardappelpuree. Heerlijk!
Dat klinkt heerlijk en een goede oplossing zo! Bedankt voor het delen 🙂
Hoi Eef wat een leuke pannetjes……
Maken dit heerlijke recept helemaal af
Groetjes Carmen, vanuit Calpe, Spanje
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor het delen 🙂
Hallo Eef
Waar koop ik deze saus……?.
Dank je voor alle leuke recepten
Voor zover ik weet vind je de honing mosterd saus bij alle grote supermarkten (Albert Heijn, Jumbo etc.)