Wat hou ik toch van de Aziatische keuken! Neem nou dit recept voor gebakken tofu met sticky sausje, rijst en broccoli. Zo simpel, zo makkelijk om te maken en binnen een half uur zet je een gezonde en volledig plantaardige maaltijd op tafel, ideaal!
Tofu is doorgaans vrij zacht en neutraal van smaak. Je zou het bijna saai kunnen noemen, maar als je de juiste smaakmakers gebruikt, wordt het een heerlijke vleesvervanger. In dit geval wokken we de blokjes tofu even kort in een jasje van maizena zodat ze een beetje een bite krijgen. Het zoete, plakkerige ‘sticky’ sausje doet de rest en zorgt voor een heerlijke maaltijd.
Gebakken tofu met sticky sausje, rijst en broccoli
Wat ik vaak hoor van mensen is dat ze denken dat vegan eten saai is of juist lastig is om te bereiden. Ik denk dat deze maaltijd het tegenovergestelde laat zien: totaal niet moeilijk en ontzettend smaakvol! Het is natuurlijk net zo moeilijk als je het jezelf maakt, want ook voor een vegan driegangenmaaltijd kun je een hele dag in de keuken staan, dat spreekt voor zich. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Het kan zelfs snel en makkelijk. Probeer daarom eens deze kom met gebakken tofu, een sticky sausje, rijst en broccoli, aanrader!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram rijst
- 300 gram broccoli
- 175 gram tofu
- 1 eetlepel maizena
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 1 ui (fijn gesneden)
- olie, zout
- 2 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- ½ eetlepel sesamolie
- ½ eetlepel maizena
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Snij de broccoli en kook de roosjes in enkele minuten beetgaar in een pan met kokend water.
- Snij de tofu in blokjes, verdeel er naar smaak wat zout over.
- Strooi de maizena erover en schud de blokjes om, zodat de maizena goed verdeeld is.
- Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan, fruit de knoflook en de ui heel kort en bak de tofublokjes goudbruin.
- Meng de ingrediënten voor de saus samen in een kommetje.
- Voeg de saus toe aan de tofu en bak deze even kort mee.
- Verdeel de rijst over 2 kommen of borden en schep de gebakken tofu en de broccoli erbij. Strooi er naar wens wat sesamzaadjes en ringetjes bosui over. Serveer direct.
Irene Kwinten says:
Oh dat ziet er lekker uit. En dit kan natuurlijk net zo makkelijk met Tempeh (ik ben nogal tempeh-fan :-))
Eef says:
Ja dat kan zeker prima! Tempeh is ook erg lekker 😛
Manolito van Galen says:
Hoi Eef,
Ziet er heerlijk uit.
Echter mis ik bij de bereidingswijze de knoflook.
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Groetjes,
Manolito
Eef says:
Oeps, ik zie het! Direct aangepast bij punt 5 🙂 Dank voor je berichtje.
Jacqueline van der Wees says:
Ik mis de ui!
Eef says:
Daar heb je helemaal gelijk in, ik heb het direct aangepast. Dank voor je berichtje!
Liesbeth says:
Heerlijk! Dank je wel voor dit fijne recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie Liesbeth. Leuk om te lezen! 🙂