Fudge met walnoten. Chocolade fudge is met recht een guilty pleasure van veel mensen. Romig, bomvol chocolade en met ook nog eens wat walnoten erbij, wordt het ontzettend lastig om vanaf te blijven 😉 . Deze heerlijke fudge maak je met slechts een handjevol ingrediënten en het is eigenlijk zo klaar.
Je moet alleen wel wat geduld hebben, want de fudge heeft toch echt even tijd nodig in de koelkast om op te stijven, maar dat geduld wordt zeker beloond! Het recept is ruim, je maakt circa 40 stukjes met dit recept. Leuk ook om weg te geven aan mensen die je lief hebt bijvoorbeeld. Deze fudge met walnoten bewaar je het beste in de koelkast.
Fudge op basis van gecondenseerde melk
Er zijn veel verschillende recepten voor fudge in omloop. Zelf maak ik fudge vrijwel altijd op basis van gecondenseerde melk. Dit geeft een lekkere, zoete en romige smaak aan de fudge. Ook zorg het ervoor dat het recept makkelijk is en je vaak maar een paar ingrediënten verder nodig hebt. Zoals dit recept voor chocolade fudge of deze witte chocolade fudge met oreo, ook erg lekker!
Gecondenseerde melk kun je vinden in de supermarkt, vaak in een blikje van het merk Friesche vlag. Let wel, je vindt het niet bij de melk, maar bij de Aziatische ingrediënten. Het is namelijk een product dat veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken.

Zelfgemaakte fudge met chocolade en walnoten
Deze fudge is simpel qua ingrediënten, maar ontzettend lekker van smaak. Pure chocolade en knapperige walnoten, een ideale combinatie.

Vegan chocolade fudge maken
Wist je trouwens dat je deze heerlijke fudge ook prima volledig vegan kunt maken? Gebruik dan gecondenseerde kokosmelk i.p.v. gecondenseerde melk en let op dat je vegan chocolade gebruikt. Gelukkig is dat laatste tegenwoordig ook geen opgave meer aangezien er veel verschillende soorten pure vegan chocolade op de markt zijn. Verder hoef je niets aan te passen aan de receptuur, die is gelijk voor de vegan versie.
De gecondenseerde kokosmelk geeft wel een extra lekkere, milde kokossmaak aan de fudge. Dus mocht je daar van houden, is dat sowieso een lekkere aanrader in combinatie met de pure chocolade en walnoten.


Ingrediënten
- 175 gram walnoten
- 400 gram gecondenseerde melk (of gecondenseerde kokosmelk)
- 350 gram pure chocolade (in stukjes)
- snuf zout
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Bedek een bakvorm met de afmetingen 20 x 20 centimeter (of vergelijkbaar) met een vel bakpapier.
- Hak de walnoten grof met een scherp mes.
- Doe de gecondenseerde melk, de chocolade in stukjes en een snuf zout in een steelpan met dikke bodem en verwarm het op laag tot middelhoog vuur tot de chocolade is gesmolten en zacht is.
- Meng de walnoten door het mengsel en stort het mengsel in de met bakpapier beklede bakvorm.
- Laat de fudge nu even afkoelen en zet het daarna in de koelkast om minimaal 4 uur of een nacht uit te harden.
- Snij de fudge in blokjes. Je kunt de fudge bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Lekkerste om het even op kamertemperatuur te laten komen voor je het eet.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Het is ontzettend lekker!!!
Het enige is dat het niet zo stevig wordt wat kan ik hieraan doen
Ik weet dat het wat plakkerig moet zijn maar is bij mijzelf heel erg
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂 Iets langer inkoken zodat het vocht iets meer vervliegt en bewaren in de koelkast
Kan je dit ook invriezen?
Ja hoor, ik denk dat dat prima kan.
Ik probeer te posten via ‘antwoord’, want het lukt niet een nieuwe reactie te plaatsen.
Ik heb dit recept gemaakt en is goed door de test gekomen, erg lekker!
Was voor mij de eerste keer fudge maken, dus wilde het eerst eens uitproberen en heb de goedkoopste pure chocolade gebruikt. Nu het goed uitgepakt heeft, ga ik een volgende keer voor kwaliteits chocolade van 85%. Lijkt me nóg lekkerder! Jouw blokjes zien er wel mooier uit. Ik heb de stukjes walnoten er allemaal doorheen gemengd (zoals ook in je recept staat), maar ik vermoed dat jij een gedeelte na het uitstorten in de vorm er bovenop aangebracht hebt, waardoor ze wat mooier zichtbaar blijven. Klopt dat? Doe ik volgende keer ook. Vond het overigens wel lastig om die dikke brij glad in de vorm te krijgen; ’t is een plakkerig geheel…De walnoten gewoon met je vingers in stukjes breken vond ik trouwens veel handiger dan snijden! Verder was het zóveel, dat ik ze heb ingevroren. Eerst de gesneden blokjes op een bord in de vriezer, zodat ze niet aan elkaar plakken en daarna bevroren overhevelen in een diepvrieszak met naam en datum erop.
Net een paar laten ontdooien om te testen en de smaak is uitstekend! De blokjes zagen er wel een héél klein beetje vochtig uit, maar dat is misschien ook nadat je ze een poosje in de koelkast bewaard hebt.
Dank voor het recept!
Wat fijn om te horen Anhilde, dankjewel! Voor het opstijven kun je er inderdaad nog een paar walnoten overheen verdelen voor de ‘mooi’ ;-).