Falafel

Falafel (Zelfgemaakte)

Falafel heb ik voor het eerst gegeten begin vorig jaar tijdens een vakantie naar Egypte. We verbleven in zo’n All Inclusive resort met alles erop en eraan. Heerlijk hoor maar niet per definitie mijn manier van vakantie vieren. Egypte is echter wel de dichtstbijzijnde bestemming die én zon zeker is én duikmogelijkheden heeft.
Hoewel ik niet echt van de All Inclusive ben en liever lekker lokaal ergens ga dineren is dat middenin de woestijn van Marsa Alam nou niet echt iets dat voorhanden is. Gelukkig stond ons resort bekend om het goede eten, uiteraard een van de redenen waarom we voor dit specifieke resort waren gegaan. Diner was voornamelijk in buffetvorm. Ook niet iets waar ik per definitie warm van word (zeikerd hé ) maar het buffet was verrassend goed van smaak en diversiteit.

Uitproberen

Tijdens een van de avonden kwam ik een soort van groene balletjes tegen op het buffet. Geen idee wat het was maar ik ben nou eenmaal dol op nieuwe dingen uitproberen en pakte een paar van die groene balletjes mee. Lekker! Ik haalde er later nog een paar en ging eens bekijken hoe die balletjes nou eigenlijk heette. “Falafel” stond er op het bordje.

Falafel kende ik wel vanuit de tijd dat ik in Amsterdam op school zat. De falafel tentjes schoten destijds als paddenstoelen uit de grond. Het leek me maar niets,  ik koos liever voor een gezellig oud Amsterdams café met een kleine menukaart of juist voor een hippe hotspot. Maar toen ik falafel voor het eerst proefde, in Egypte, was ik om. Wat waren ze lekker! Een krokant jasje en een volle, romige, kruidige substantie aan de binnenkant, hmm.
Platbrood (Lavas)

Libanees

Falafel is van oorsprong een Libanees gerecht. Het is vegetarisch en de hoofdingrediënten zijn kikkererwten, (verse) koriander en knoflook.  Het enige wat je er wel echt voor nodig hebt om dit te maken is een keukenmachine. Alle ingrediënten worden namelijk helemaal fijn gemalen zodat er een dikke pasta ontstaat. Deze pasta wordt later gevormd tot balletjes of platte schijfjes zoals ik heb gedaan en gefrituurd of gebakken in de olie.

Serveer de falafel met wat pitabrood of platbrood, sla en een knoflooksausje of yoghurt-munt dressing.


Het recept voor zelfgemaakte falafel:

Voorbereidingstijd: 20  minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereidingstijd: 35 minuten (+ 1 uur opstijven in de koelkast
Hoeveelheid: 12 middel grote balletjes (zoals op de foto) of 24 kleine balletjes

Wat heb je nodig voor falafel (ingrediënten):

  • 300 gram kikkererwten
  • 70 gram bloem
  • 5 á 6 teentjes knoflook
  • 3 x bosui
  • 1 ui
  • 10 gram verse peterselie (voornamelijk blaadjes)
  • 10 gram verse koriander (voornamelijk blaadjes)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1½ tl zout
  • ¼ tl gemalen chili vlokken
  • snufje nootmuskaat
  • zonnebloemolie

Hoe je falafel maakt:

  1. Haal de velletjes van de knoflook, ui en het kontje van de bosui en maal deze fijn in de keukenmachine.
  2. Voeg daarna alle ingrediënten behalve de bloem en zonnebloemolie toe. Zet de keukenmachine even kort aan zodat alles grof door elkaar gemengd is en voeg dan beetje bij beetje de bloem toe terwijl je ondertussen blijft malen. Zorg dat  je uiteindelijk een dikke gladde pasta overhoudt.
  3. Doe de dikke pasta in een kom en zet deze in de koelkast voor minimaal 1 uur om op te stijven.
  4. Haal daarna het mengsel uit de koelkast en roer het door met een lepel. Als de pasta te nat is om er mooie balletjes van te draaien kun je eventueel nog wat extra bloem toevoegen. Het makkelijkste is dan ook om je handen met bloem in te wrijven en zo balletjes te rollen, anders gaat alles aan je handen plakken. Draai er falafel balletjes van tot de pasta op is. Je kunt ca. 12 middelgrote balletjes ermee maken (formaat zoals op de foto) of 24 kleine balletjes.
  5. Doe nu ruim zonnebloemolie in een hapjespan of koekenpan met een hoge rand. Zorg dat je ongeveer een laag van 1 centimeter met zonnebloemolie in de pan hebt zitten. De balletjes zullen dan ongeveer de helft in de olie komen te liggen. Verhit de zonnebloemolie een paar minuten op middelhoog vuur en test met de achterkant van een houten pollepel of de olie heet is. Als je de houten pollepel in de olie doet en er verschijnen bubbeltjes dan is de olie heet genoeg.
  6. Bak de balletjes in porties om en om bruin in de olie en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Let op dat je het vuur niet té hoog hebt staan, dan worden de balletjes snel bruin van buiten maar worden ze van binnen niet gaar. Herhaal dit tot je alle balletjes falafel hebt gebakken. Serveer de falafel met wat pitabrood of platbrood, sla en een knoflooksausje of yoghurt-munt dressing. Eet smakelijk!

Falafel1

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

21 gedachtes op “Falafel (Zelfgemaakte)”

    1. Haha ja dat ken ik 🙂 Ben zelf ook niet zo dol op koriander, vaak vind ik het té overheersend maar in dit gerechtje had ik daar geen last van. Je proeft de koriander namelijk niet sterk terug.

  1. Pingback: Falafel zelf maken - Equileven

    1. Ik gebruikte kikkererwten uit blik maar je kunt er natuurlijk ook voor gedroogde bonen kiezen alleen moet je deze dan nog wel even wellen.

  2. Avatar

    WOW! Ik heb ze gisteren gemaakt (met de pitabroodjes en de looksaus van Eef 🙂 en ze zijn echt ongelooflijk lekker. Dank je wel voor dit recept, ik zal dit nog heel vaak maken. Ik heb al meerdere recepten voor falafel geprobeerd, maar de balletjes vielen altijd uitelkaar bij het bakken. Ook de pitabroodjes zijn een succesverhaal (ook vast heel lekker gevuld met pulled pork!)
    Ik heb de balletjes die over zijn ongebakken ingevroren. Wil eens proberen of ze ook in de oven te bereiden zijn.

    1. Ik ben blij dat te lezen 🙂 Dank je wel voor je reactie. Zelf nog niet geprobeerd ze te maken in de oven maar dat moet zeker kunnen. Laat je me weten hoe ze zijn uit de oven?

      1. Deze vallen inderdaad niet uit elkaar Karin. Ik heb het alleen nog niet geprobeerd ze in de oven te bakken maar als je het recept aanhoudt zoals beschreven vallen de balletjes niet uit elkaar. Eet smakelijk 🙂

  3. Avatar

    Ik heb mijn eerder gemaakte ingevroren falafel langzaam laten ontdooien en ze in de oven kort verwarmd. Ze zijn ook dan nog lekker maar natuurlijk niet meer zo krokant. Misschien had ik de oven op grillstand moeten zetten en ze halverwege keren.
    Ik ga het recept vandaag weer gebruiken en ze nu eens volledig in de oven bereiden. De pitabroodjes maak ik nog heel vaak, die liggen hier nu standaard in de vriezer 🙂

    1. Wat leuk om te lezen Jessica! Blij dat ze uit de oven ook goed smaken en inderdaad misschien is de grillstand net even dat beetje wat ze nodig hebben voor een krokant laagje 🙂

  4. Avatar
    Petra van den Berkt

    Eindelijk een keukenmachine aangeschaft en hij gaat voor het eerst werken
    met dit verrukkelijke recept, jummie

  5. Avatar
    Petra van den Berkt

    Eindelijk een keukenmachine aangeschaft en hij gaat voor het eerst werken
    met dit verrukkelijke recept, jummie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top