Zelf falafel maken (vegan)

Zelf falafel maken is ontzettend makkelijk, waanzinnig lekker en een perfecte basis voor een volledig plantaardige oftewel vegan maaltijd. Ik vertel je direct hoe je er een lekker sausje bij serveert én hoe je deze heerlijke falafel bowl zelf maakt!

Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en daar diende het, zo verteld het verhaal, als gerecht in de vastenperiode. Toevallig had ik tijdens een vakantie in Egypte ook mijn eerste kennismaking met falafel. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende smaakmakers en kruiden. Vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook gewoon (iets gezonder 😉 ) bakken in de pan zoals ik doe.

Falafel balletjes

De basis van falafel is kikkererwten. Ik gebruik, gemakshalve, kikkererwten in blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken natuurlijk. Houd er wel even rekening mee dat je die 24 uur in water moet weken, dus begin op tijd. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt kun je de bloem uit het recept trouwens laten. De structuur van de gedroogde kikkererwten is namelijk wat steviger waardoor je dat dan niet nodig hebt.

Vegan falafel balletjes

Ik vind falafel echt een ideale vleesvervanger. Het is lekker, makkelijk om te maken en zo klaar. Daarnaast zitten kikkererwten bomvol eiwitten waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt. Wist je trouwens dat je de gebakken falafel prima kunt bewaren? Koud zijn ze ook erg lekker door een salade voor de lunch of in een wrap bijvoorbeeld dus mocht je er nog een paar over hebben dan heb je mazzel (of maak er een paar extra)!

Zelf falafel maken

Het recept voor zelf falafel maken. Een volledig veganistische maaltijd met falafel, pita, salade, groenten, pita en een lekker sausje.
4.33 van 31 stemmen
Voorbereiding: 15 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 30 minutes
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de falafel
  • 1 blik kikkererwten (400 gram uitgelekt)
  • 75 gram bloem
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stuks bosui
  • 1 ui
  • 10 gram peterselie (vers - fijngesneden)
  • 10 gram koriander (vers - fijngesneden)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • peper en zout naar smaak
Voor de tahini saus:
  • 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
  • 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook
  • citroensap, peper en zout
Verder voor de bowl:
  • 4 pita
  • 150 gram gemengde salade
  • 150 gram cherrytomaten (gehalveerd)
  • ½ komkommer (in plakjes gesneden)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine en mix het tot een glad mengsel.
  • Zet de kom van de keukenmachine met het mengsel voor de falafel nu minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je alvast de tahini saus door alle ingrediënten te mengen.
  • Verwarm de pita zoals beschreven is op de verpakking of bak ze af als je dit recept voor pita gebruikt.
  • Na 1 uur haal je het falafel mengsel uit de koelkast en draai je er ongeveer 20-25 balletjes van. Als het beslag nog een beetje vochtig is voeg je een beetje extra bloem toe.
  • In een ruime koekenpan verhit je een beetje olie en bak je de balletjes (eventueel in porties) rondom goudbruin.
  • Schep ze daarna uit de pan en laat de falafel balletjes vervolgens uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Verdeel de salade, komkommer en cherrytomaten over 4 kommen. Snij de pita in 4 puntjes en ook deze verdeel je over de kommen samen met de falafel. Serveer naar smaak met de tahini saus. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 385kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwitten: 14g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

32 thoughts on “Zelf falafel maken (vegan)

  • Ha Eef, dit recept maken met zelf gekookte kikkererwten lijkt me ook leuk! Maar hoeveel gedroogde heb ik dan nodig om dit recept te kunnen maken?

    • Ik durf je niet te zeggen wat precies de verhouding is, maar iets minder en dan na het wellen afwegen of het recept iets aanpassen naar de hoeveelheid 🙂

  • Ik heb het toch maar even opgezocht zodat het recept gevolgd kan worden:
    “ Door het weken wordt het gewicht van de kikkererwten bijna verdubbeld. Een gewicht van 350 gram droge kikkererwten levert 600 gram natte erwten op. Dus je hebt 350 gedeeld door 6 = 58,33 gram gedroogde kikkererwten nodig om 100 gram natte te verkrijgen.”

  • Wat is eventueel een goede vervanger voor de verse koriander? Of is het ook prima om deze gewoon weg te laat?

    • Dan zou ik hem weglaten maar dan mis je wel wat van de smaak dus probeer eventueel wat extra kruiden toe te voegen.

  • Er is ook een verschil in smaak als je een blik achterwege laat. Super verschil en veel lekkerder om verse kikkererwten te nemen voor falafel. En het is veel makkelijker te frituren omdat ze minder snel uit elkaar dreigen te vallen.

  • Als je gedroogde kikkerwerwten gebruikt laat je ze alleen 24 uur wellen? Je kookt ze niet voor gebruik?

    • Nee ik laat ze dan zelf vaak wel een dag wellen in water (meestal doe ik dat de dag van te voren) en gebruik ze daarna (zonder te koken) om er falafel van te maken.

  • Annemieke says:

    4 stars
    De smaak van de balletjes is heel erg lekker. Helaas waren de balletjes te klef om goed te bakken. De volgende keer doe ik er bij het bereiden meer bloem in. De saus vond ik persoonlijk echt niet lekker. De tahin overheerste behoorlijk. Heb daarvoor in de plaats een knoflooksaus gemaakt van yoghurt, mayonaise, bieslook, knoflook, peper en zout.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Laurey, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Maar, ik denk dat dat zeker wel zou moeten kunnen!

  • Carolien Bloem says:

    Moeten de kikkererwten 400 gr uitgelekt zijn of een blikje van 400 gr, die dan nog uit moeten lekken?

  • Nicolette Beekman says:

    5 stars
    Heerlijk! De volgende keer doe ik er chilipoeder door heen voor iets meer pit. Door de sla heb ik een beetje Apertina blokjes door gedaan. Verder vonden wij het heerlijk, en voor herhaling vatbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Beoordeel dit recept