Eton mess met mango. Dit is zo’n lekker én makkelijk toetje in een glaasje. Namelijk deze eton mess met mango. Echt een heerlijk toetje met laagjes Griekse yoghurt en slagroom, zoete mango, merengue en witte chocolade. Geloof mij maar, deze wil je maken!
Dit toetje is op een hele spontane manier ontstaan. Ik had nog een rijpe mango liggen, en daar moest ik wat mee. Met de feestdagen voor de deur dacht ik, hoe leuk om er een mega simpel dessert mee te maken. Want zeg nou zelf, wie is er niet dol op mango?! En zo geschiedde, want met maar 6 ingrediënten zet je deze heerlijkheid in een glaasje op tafel.
Makkelijke eton mess met mango
Naast dat je er dus niet veel voor nodig hebt, zet je deze eton mess met mango ook nog eens in een handomdraai op tafel. Ik gebruikte er een rijpe mango voor, maar je kunt ook mango uit de diepvries ervoor gebruiken, net zo makkelijk! Eton mess is trouwens een klassiek Engels dessert en het stukje ‘mess’ in de naam duidt op bende. Eton komt van het Eton College in Engeland waar dit dessert is bedacht. Het is altijd een combinatie van fruit en slagroom, later is de meringue erbij gekomen als veel terugkerend onderdeel van dit heerlijke toetje. Dit recept voor eton mess is klassieker, maar deze iets tropischere versie met mango doet daar niets voor onder.
Zijdezacht en knapperig
Al mag je er dus best een ‘mess’ van maken, besloot ik mijn eton mess in laagjes op te bouwen. Je zou het dus ook een laagjestoetje of trifle kunnen noemen. Maar omdat ik juist van alles bij elkaar ‘gooide’ en omdat het voldoet aan de 3 basis principes van de eton mess (slagroom, merengue/ schuimpjes en fruit), vind ik eton mess toch wat passender 😉 . Naast de mango heb ik slagroom gemengd met Griekse yoghurt. Hierdoor is die laag echt heerlijk fris geworden. Wat een lekkere tegenhanger is voor de meringue en witte chocolade. Een heerlijk toetje dat zowel zoet als fris is, met zijdezachte smaken én knapperigheid.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram mango
- 250 ml slagroom
- 4 eetlepels basterdsuiker
- 200 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille extract
- 2 handjes merengue (*)
- 50 gram witte chocolade (druppels of kleine stukjes)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de helft van de mango in blokjes en de andere helft pureer je.
- Klop de slagroom stijf met de helft van de basterdsuiker.
- Roer de Griekse yoghurt los met de rest van de basterdsuiker en het vanille extract.
- Schep de Griekse yoghurt door de slagroom.
- Verdeel de helft hiervan over 4 glaasjes, daarop de helft van de mango puree gevolgd door de blokjes mango.
- Hierover heen strooi je de helft van de merengue en de helft van de witte chocolade.
- Gevolgd door weer een laag Griekse yoghurt/slagroom en daarop weer de mango puree, stukjes mango, merengue en de witte chocolade. Serveer direct of bewaar in de koelkast (max. 1 dag - de merengue kan wat zacht worden). Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Petra says:
Ieder jaar maak ik met Kerst wel 1 of meer kerstrecepten van jou en altijd ben ik op en top tevreden.
Dit wordt ons Kerst desert voor dit jaar 2de kerstdag, yummy.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, te gek 😀
Rita says:
Hallo Eef, welke merengue gebruik je in dit recept? Er zijn namelijk verschillende.
Eef says:
Ik heb kleine merengue gebruikt die hadden ze tijdens de feestdagen in de winkel maar je kunt echt elk soort gebruiken. Heb je grotere dan hak je het in stukjes 🙂
Mb says:
Heerlijk was het! Iedereen was positief verrast en genoot ervan!
Het was wel veel. Met 9 personen konden we prima van een recept voor 6 personen eten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen, bedankt voor je reactie! En fijn ook dat je de hoeveelheid deelt, dat verschilt vaak per persoon, maar fijn dat het voor jullie meer dan genoeg was 🙂
Landa van Haren says:
Hallo Eef,
Met vrienden gaan we samen eten met kerst. Ik mag het dessert maken en heb voor je Eton Mess gekozen. Kan ik dit al in de ochtend maken ?
Groetjes,
Landa
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Landa! Je kunt prima alles ‘s ochtends bereiden en apart bewaren. Ik zou dan vlak voor aanvang van het kerstdiner de glaasjes vullen. De merengue kán wat zacht worden als het een hele dag met de laagjes mango in de koelkast staat.
Anna says:
Erg lekker en simpel te maken. Heb wel minder suiker gebruikt want de merengue is al er zoet.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen! Je kan het inderdaad helemaal naar smaak aanpassen 😉 .
FREDDY says:
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de feestdagen te geven