Energieballetjes. Heb jij rond de klok van 16 uur ook weleens een energiedipje? Maak dan deze lekkere energieballetjes zodat je altijd een gezonde en makkelijke snack bij de hand hebt. Deze volledig vegan energieballetjes zijn gemaakt van amandelen, dadels, kokos en een vleugje cacaopoeder. Supermakkelijk om te maken en zo lekker!
Ik maakte een hele berg energieballetjes want ik had me iets verkeken op de hoeveelheid. Maar dat is totaal niet erg. Je kunt ze prima bewaren in de koelkast en ik had er een paar in de gezamenlijke keuken van het kantoorpand waar ik mijn studio huur gezet. De complimentjes vlogen me om de oren, dus ik denk dat ze goedgekeurd zijn 😉 .
Verantwoord snacken
Omdat je door deze energieballetjes niet in één keer een stoot snelle suikers binnenkrijgt, zoals bij een reep mars wel het geval is, heb je minder last van een dip na het eten van deze energieballetjes. Daarnaast bevatten de ingrediënten ook de nodige (voedings)vezels, vetten en vitaminen.
Energieballetjes – 1 keer werk, lang plezier
Dat is echt het grote voordeel van dit soort energieballetjes. Je hebt er 1 keer eventjes werk aan en vervolgens ruim de hele week profijt van. Zo lang je de balletjes afgesloten en gekoeld bewaard kun je ze gerust enkele dagen bewaren in de koelkast. Zet een bakje thuis of op je werkplek zodat je er altijd een paar kunt pakken als je trek krijgt.
Met een tropisch tintje
De combinatie kokos en chocolade vind ik zelf altijd zo lekker! Het past zo goed bij elkaar en geeft deze energieballetjes direct een tropisch tintje. Er zit niet alleen geraspte kokos in de balletjes, maar ik rol ze na het maken ook nog door de geraspte kokos. Dat geeft ze extra veel smaak, maar het zorgt er ook voor dat de balletjes niet zo snel aan elkaar plakken. Win-win dus!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 75 gram kokos (geraspt + extra)
- 100 gram amandelen (ongezouten, ongebakken en met schil)
- 150 gram dadels (ontpit)
- 25 gram cacaopoeder (ongezoet)
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in een keukenmachine.
- Mix dit goed door elkaar en voeg dan 1 tot 2 eetlepels koud water toe tot het ‘pakt’ en je een dikke pasta krijgt.
- Rol hiervan ongeveer 40 balletjes.
- Je kunt de balletjes eventueel nog door wat extra geraspte kokos rollen ter decoratie en dan plakken ze minder snel aan elkaar.
- Je kunt de energieballetjes enkele dagen (in een afgesloten bakje) in de koelkast bewaren.
Marjolein says:
Gisteren gemaakt en nu al bijna voor de helft op.! We kunnen er nauwelijks van af blijven. Ze zijn superlekker, die ga ik zeker vaker maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Carolien says:
Kan je deze balletjes ook in de vriezer bewaren?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Willeke says:
Heerlijk! En ja, ze kunnen ook in de vriezer!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ah fijn! Dat is handig als je een heel grote batch maakt 🙂
Robien says:
Hoi Eef,
Wat een top recept is dit! Superlekker en mega vullend, dit ga ik zeker vaker maken☺️
Een vraagje, je geeft aan wat de voedingswaarde is per portie, alleen niet wat dan een portie is. Wat is de voedingswaarde per 100 gram?
Dank alvast voor je reactie!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! De voedingswaarde is voor 1 balletje (mits je er dus 40 maakt van deze hoeveelheid). Je zou dan even moeten wegen hoeveel de balletjes wegen als je wilt weten hoeveel het per 100 gram is.
Monique says:
Dankjewel Eef, wat een heerlijk recept; je blijft smullen. Leuk ook om iemand cadeau te doen; een doosje zelfgemaakte bonbons 🙂
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te lezen! En leuk idee inderdaad 🙂
Karin says:
Mijn favoriete energieballetjes, zo lekker en gezond. Ik kan er niet van af blijven. Echt super recept