Eggs benedict

Eggs benedict

Eggs benedict. Och, wat verrukkelijk is dit toch. Een heerlijk gepocheerde eitje, smaakvolle hollandaisesaus, avocado en gerookte zalm. Zo eet ik mijn eggs benedict het liefst. En vandaag deel ik mijn makkelijke recept graag met je.

Wat is eggs benedict?

Er is niet één manier om eggs benedict te maken. Dus je hebt waarschijnlijk wel verschillende varianten voorbij zien komen. Over de oorsprong van dit gerecht doen verschillende verhalen de ronde. Het verhaal wat hoogstwaarschijnlijk het ‘echte verhaal’ is, is die van Wall Street-beurshandelaar Lemuel Benedict.

Hij vertelde in een interview dat hij met een kater het Waldorf Hotel inliep in 1894 en het volgende bestelde: beboterde toast, gepocheerde eieren, krokante bacon en hollandaisesaus. Dat vond het hotel zo’n goed idee, dat ze het daarna op de kaart zette, met wat kleine aanpassingen. Want traditioneel bestaat eggs benedict uit twee gehalveerde Engelse muffins, ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus.

Eggs benedict met avocado en zalm

Mijn versie van eggs benedict

Maar je kunt dus heel wat twists op dit heerlijke gerecht tegenkomen. Ik vind de combinatie van avocado, ei en gerookte zalm hemels. Zo’n megazacht gepocheerd eitje gaat perfect samen met de smaak van de romige avocado en de gerookte zalm. En natuurlijk dé hollandaisesaus. Het perfecte ontbijt, of lunch mag ook, wat mij betreft.

Eggs benedict maken

Eggs benedict recept

Die saus mag niet ontbreken. En misschien schrikt het maken van een saus je direct af, maar dat is nergens voor nodig. Want deze hollandaisesaus is echt heel eenvoudig om te maken. Het kan eigenlijk niet mislukken! Dus ga vooral lekker aan de slag met dit eggs benedict recept. Op zoek naar meer recepten met gepocheerde eieren? Dan kan ik je deze Turkse eieren ook zeker aanraden.

Eggs benedict recept
Eggs benedict

Eggs benedict

Makkelijk recept voor de lekkerste eggs benedict. Met snelle hollandaisesaus, avocado en gerookte zalm, zo lekker!
4.38 van 8 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de eggs benedict
  • 1 eetlepel azijn
  • 4 eieren (middel)
  • 4 sneetjes brood of ronde toast
  • 1 avocado (rijp)
  • bieslook (ter garnering)
  • 100 gram gerookte zalm
Voor de hollandaisesaus
  • 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
  • 2 eidooiers (middel)
  • 1 eetlepel water
  • paar druppels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Breng water in een steelpan aan de kook met een scheutje azijn. Als het kookt zet je het vuur laag zodat het water niet meer borrelt. Breek 1 ei in een klein kommetje, draai ondertussen met een lepel een draaikolkje in het water en laat het ei daar voorzichtig in glijden.
  • Pocheer het eitje 3 minuten en verwijder voorzichtig uit het water met een opscheplepel of schuimspaan. Herhaal met de andere eieren.
  • Ondertussen maak je de snelle hollandaisesaus.
  • Doe de gesmolten roomboter in een klein kannetje of bekertje met een schenktuit. De eidooiers doe je in een hoge beker met 1 eetlepel water en een paar druppels citroensap naar smaak.
  • Doe de staafmixer in de hoge beker en zet hem aan. Giet in een langzame, dunne straal de gesmolten boter erdoor terwijl je de staafmixer op een constante snelheid laat draaien.
  • Op een gegeven moment merk je dat de saus dikker begint te worden en dan is de hollandaisesaus klaar, zo simpel is het. Breng de saus vervolgens op smaak met peper en zout.
  • Dan kunnen we de eggs benedict gaan maken. Verdeel de avocado over de broodjes of toast en prak fijn.
  • Leg op elk broodje een gepocheerd ei, daaroverheen giet je de hollandaisesaus en garneer het geheel met een beetje bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Serveer (optioneel) met gerookte zalm. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 678kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 26g | Vetten: 61g | Verzadigd vet: 26g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Eggs benedict

4 thoughts on “Eggs benedict

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept