Eenpansgerecht met kip en rijst. Dit is dus echt de ideale maaltijd voor drukke doordeweekse dagen! Lekker snel klaar en je maakt het hele gerecht in één pan. Heerlijke kruidige en sappige kip met groenten en rijst.
Dol op eenpansgerechten
Eenpansgerechten zijn vaak genoeg mijn grootste vrienden. Als ik ‘s avonds niet zoveel tijd heb om te koken, maar wel iets lekkers en voedzaams op tafel wil zetten is het de perfecte uitkomst. Niet voor niets heb ik mijn favoriete eenpansgerechten al eens op een rijtje gezet.
Maar daar heb ik nu dus absoluut een favoriet bij, namelijk dit geweldige eenpansgerecht met kip en rijst. De kip is lekker sappig en goed gekruid en is een perfecte combinatie met de rijst en de groenten.
Eenpansgerecht met kip en rijst
Paprika, wortels én doperwtjes vind je qua groente terug in de gerecht. Je kunt dit eenpansgerecht met rijst dus zeker voedzaam noemen! Al kun je ook zeker andere groenten gebruiken mocht je dat lekker vinden. Nog een aanrader voor wat extra, frisse groenten: serveer er wat ingelegde komkommer bij.
Snel eenpansgerecht met rijst
Dit eenpansgerecht met kip heb je binnen een half uurtje op tafel staan en maak je dus in één pan, je bakt de gekruide kip eerst en vervolgens bak je in dezelfde pan de groenten en kook je de rijst. En daardoor krijgen die gelijk ook de smaak van de kruiden (en de kleur zoals je wel kan zien).
Niet alleen heel makkelijk, maar ook nog eens extra smaakvol dus, dit eenpansgerecht met kip en rijst. Maak ‘m vooral eens zodat je het zelf kunt proeven. 🙂
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 6 kippendijen (zonder huid)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 ui (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (geraspt)
- 3 wortels (in stukjes)
- 1 rode paprika (in blokjes)
- 1 gele paprika (in blokjes)
- 300 gram rijst
- 600 ml water (gekookt)
- 1 blokje groentebouillon
- 1 blokje kippenbouillon
- 100 gram doperwten
- (olijf)olie*, zout en peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kruid de kippendijen met de kruiden en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Voeg een flinke scheut olie toe aan een ruime pan en zet op middelhoog vuur. Voeg de ui en de kippendijen toe en bak rondom bruin, voeg de knoflook toe en bak vervolgens de kip gaar. Zodra de kip gaar is haal je deze uit de pan en ga je verder in dezelfde pan.
- Voeg de wortels en de paprika samen toe aan de pan, bak deze eventjes aan.
- Voeg de rijst toe aan de pan samen met het water en verkruimel de bouillonblokjes. Laat de rijst met de deksel op de pan gaar koken en roer het af en toe even om. Hou in de gaten of de rijst goed gaar wordt. Je kunt indien nodig wat extra water toevoegen. Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe.
- Zodra de rijst gaar is voeg je de kip weer toe aan de pan en verwarm je deze nog even mee. Geniet ervan!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Julie says:
Hoi. Ziet er goed uit maar wat voor rijst moet ik gebruiken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Julie, je kan gewoon basmati, zilvervlies- of witte rijst gebruiken!
Eef says:
Hoi waarom moet je twee verschillende oliën gebruiken? Kan je ook alleen olijfolie gebruiken? Groetjes!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Eef, de olijfolie is om de smaak sterker te maken en de toevoeging van de zonnebloem olie omdat het gerecht niet aanbrand. Dit is een gebruikelijke combinatie in bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken, maar je kan ook zeker alleen een van de oliën gebruiken. Olijfolie heeft wel een hoger “rookpunt” dus zorg dat je er een gebruikt die ook echt geschikt voor bakken. Kook ze!
Hannie says:
Hoi Eef,
Ik wil dit recept gaan maken. Wat voor wortels gebruik je?
Winterwortels?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
1Hi Hannie, leuk! Winterwortels inderdaad 😉 .