Churros, een heerlijke zoete snack uit de Spaanse keuken. Het wordt ook weleens de Spaanse donut genoemd en deels lijkt het er qua smaak en structuur ook wel op.
Zelf churros maken
Het deeg bestaat oorspronkelijk uit gelijke delen water en bloem, heerlijk simpel! Maar het is best een uitdaging om thuis te maken daarom hebben wij het recept wat makkelijker gemaakt. Je hebt er overigens wel wat armkracht voor nodig om het deeg te maken, maar het resultaat…. verrukkelijk!
Na het bakken wentel je ze in een laagje suiker met kaneel en je serveert ze met een chocoladesausje. Super lekker en met ons recept eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken.

Spaanse lekkernij
Churros zijn een heerlijke zoete traktatie die oorspronkelijk uit Spanje komt, maar ze zijn ook populair in een groot deel van Europa, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Australië, en Spaans-sprekende Caribische eilanden. We hebben ondertussen al een mooie selectie van Spaanse recepten op de blog staan maar deze zoete lekkernij ontbrak nog!
De krokante churros dip je in warme chocolademelk, chocoladesaus of nutella, zó verslavend lekker!


Ingrediënten
- 250 ml water
- 25 gram roomboter (ongezouten)
- 2 eetlepels suiker (voor het beslag)
- snuf zout
- 175 gram bloem
- 2 eieren (middel)
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel kaneel
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe het water, de roomboter, snuf zout en de 2 eetlepels suiker in een steelpan met dikke bodem. Verwarm tot de suiker is opgelost en de boter is gesmolten.
- Zet het vuur uit, haal de pan niet van de warme pit en voeg de bloem toe. Meng dit met een houten pollepel tot een mooi dik deeg tot er geen klontjes inzitten.
- Laat dit nu 5 minuten afkoelen zodat het niet té heet is en voeg dan 1 voor 1 de eieren eraan toe en meng die met de houten pollepel door het deeg. Hier is wat armkracht voor nodig 😉 .
- Verwarm ondertussen de frituurpan of een pan met olie naar 185 graden.
- Doe de suiker en kaneel in een diepbord en meng door elkaar.
- Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje.
- Spuit mooie slierten in het vet en snij eventueel met een scherp mesje het deeg van het spuitmondje als het blijft plakken. Bak de churros in delen in het vet gaar en rondom goudbruin.
- Direct nadat je ze uit het vet hebt gehaald rol je ze door de kaneelsuiker heen en daarna leg je ze op een mooi bordje.
- Serveer met chocoladesaus, gesmolten chocolade of nutella. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Hi Eef, wanneer ik het beslag een paar uur van tevoren maak, moet ik het dan in de koelkast bewaren, of kan het buiten de koelkast blijven? Wat is beter? 🙂
Dit hebben wij niet getest, maar ik vermoed dat het prima een paar uur buiten de koelkast kan.
Hi 👋🏼 Eef, ik wil de churros graag maken voor een feestje. Kan je het deeg ook van te voren maken? Of kan je zelfs de churros van te voren maken. Dat laatste denk ik niet… maar hopelijk het eerste wel.
Hi Angelique, het deeg/beslag kun je zeker van te voren maken! Bakken zou ik inderdaad wel op het laatste moment doen, dat is het lekkerste 😀 .
Hoi Eef,
Zou dit recept ook in de oven of airfryer kunnen?
Hallo! Dat zou ik niet aanraden, dit is naar een traditioneel recept en wij hebben er zelf ook geen ervaring mee in de airfryer.
Mijn Churros werden niet krokant, beetje oliebol achtig…. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Hi Astrid! Wat vervelend, het is lastig om op afstand in te schatten maar zo ver ik kan inschatten zou het met twee dingen te maken kunnen hebben. Óf de olie was nog niet heet genoeg en/of ze zijn niet lang genoeg gefrituurd. Churros mogen echt wel diep-goudbruin van kleur zijn en een dun knapperig randje hebben! Hopelijk helpt je dit een beetje.
Welke hoeveelheid suiker is voor het deeg en welke voor de topping
Ah dat staat er niet zo duidelijk, ik heb het direct aangepast 🙂
Hoi eef!
voor een kerstproject op school moeten we 30 churros maken. Hoeveel porties raad u ons dan aan?
Met vriendelijke groeten Iris
Lastig te zeggen, het is namelijk afhankelijk van hoe lang je ze maakt. Ik zou er dan denk ik voor 2 gaan maar dat is even een grove schatting.
Dit kan zeker niet in de airfryer. Ik heb geen friteuse meer en eet weinig vet maar wilde mijn kleinkinderen trakteren.
Wat jammer, maar goed om te weten! Bedankt voor het doorgeven.