Oh my, ik heb vandaag echt zo’n lekker recept voor je. Chocolade frambozen fudgetaart. Klinkt dat niet ontzettend lekker? Ik kan je verklappen: dat is het ook!
Al een tijdje staat er een heerlijk recept voor een chocolade fudgetaart op mijn blog. Dit is echt zo’n fudgetaart waaraan je denkt als je het over een taart met fudge hebt. De taart die ik vandaag voor je in de aanbieding heb, is anders qua textuur maar minstens net zo romig, zacht en vol van smaak als de andere fudgetaart op mijn blog. Maar toch weer totaal anders.
Chocolade frambozen fudgetaart
Het verschil zit hem bij deze chocolade frambozen fudgetaart zowel in het beslag als in de toevoeging van frambozen en de glanzende laag chocolade ganache op de taart. Ook de textuur is anders omdat de andere fudgetaart echt fudge is en deze meer die textuur door de taart heen heeft. Lastig uit te leggen eigenlijk… je moet hem maar eens proberen dan weet je precies wat ik nu bedoel. Beide taarten dan hè 😉 . Het beslag maakte ik van gesmolten chocolade, roomboter en suiker samen met bloem en ook nog eens cacaopoeder. Hierdoor krijg je een volle chocoladesmaak als je deze taart eet zonder dat het te overheersend wordt. Zeker met de lekkere tegenhanger van de verse zoetzure frambozen.
Verse of bevroren frambozen
Wanneer frambozen niet in het seizoen zijn kunnen het prijzige jongens zijn. Wat een mooie tussenoplossing is, is om er dan voor te kiezen de vulling van de taart zelf met bevroren frambozen te maken en de verse ter decoratie erop. Scheelt je sowieso minimaal 1 bakje frambozen en qua smaak proef je het verschil eigenlijk niet. Let er wel op dat je de frambozen, wanneer je bevroren frambozen gebruikt, ze ook bevroren door het beslag mengt. Anders wordt het echt een prutje wat je door het beslag gaat mengen en dat komt de smaak dan weer niet ten goede omdat je de frambozen dan niet goed proeft.
Goed, genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan met deze goddelijk lekkere taart voor ik mijn toetsenbord onder kwijl 😉 .

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 375 gram suiker
- 250 gram roomboter + ½ eetlepel
- 400 gram pure chocolade
- 150 ml melk
- 50 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 275 gram bloem
- 50 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 1½ theelepel Buisman aroma
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram frambozen (+ extra ter decoratie)
- 150 ml slagroom
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en vet de springvorm in.
- Doe de suiker, roomboter en 250 gram pure chocolade in een steelpan met dikke bodem. Zet het vuur laag en roer af en toe door. Zodra de suiker is opgenomen en de chocolade is gesmolten doe je de inhoud in een ruime kom.
- Doe de melk en olie erbij en meng goed door elkaar. Laat het geheel een beetje afkoelen en meng dan de eieren erdoor.
- Meng de bloem, cacaopoeder, Buisman aroma, bakpoeder en een flinke snuf zout erdoor tot je een mooi glad deeg hebt.
- Schep (voorzichtig!) de frambozen door het beslag en giet het beslag daarna in de springvorm.
- Zet de springvorm in de oven voor ongeveer 50-60 minuten. Prik een satéprikker in de taart om te testen of hij gaar is. Als de satéprikker er bijna schoon uitkomt dan is de taart klaar (er mag iets beslag op zitten - het is immers een fudgetaart).
- Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de ganache. Verwarm 150 ml slagroom in een pannetje tegen de kook aan. Doe 150 gram pure chocolade in een kom en giet hier de net niet kokende slagroom overheen.
- Laat even staan, roer door en meng ½ eetlepel boter erdoor. Laat afkoelen maar zorg wel dat het vloeibaar blijft (als de ganache iets te hard is geworden kun je deze later ook even kort verwarmen).
- Giet de ganache over de afgekoelde taart. Decoreer met extra frambozen en laat de ganache op de taart nog even opstijven in de koelkast voor je de taart aansnijdt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marlotte says:
Mmm ziet er echt héérlijk uit Eef!
Eef says:
Dank je wel!
Nicole says:
Lijkt me heerlijk, ga hem in weekend maken, maar ik weet niet of ik niet goed kijk, maar ik zie nergens hoeveel bloem erbij moet?
Eef says:
Oeps! Dat is een foutje. Ik heb het direct aangepast. Dank voor je oplettendheid 🙂
Sandra says:
Hé Eef, eeet je heel zeker dat dit recept tot in de puntjes klopt? Als ik jou was zou ik hem voor alle zekerheid nog een keer maken en je collega’s laten proeven. Gewoon, voor de zekerheid hè. 😉
Eef says:
Haha, wie weet 😉
A bite of cravings says:
Ja hallo, met zo’n foto kan ik niet meer wegkijken! Chocolade en frambozen, kan gewoon bijna niet meer lekkerder.
Eef says:
Hahaha zo hoor ik het graag 😉
Rowan says:
Wat een heerlijk taartje! Echt wat voor mij, ik ben gek op chocolade! 😉
Nicky De Graeve says:
Ik was op zoek naar een chocolade taart gecombineerd met frambozen (aangezien ik massa’s frambozen krijg van mijn lieve schoonmoeder). Op dit receptje gekomen en eens uitgeprobeerd. Moeilijk te omschrijven hoe zalig lekker dit taartje is!!!!! Dit is absoluut een top-recept. Eens uitgeprobeerd is er niet meer af te blijven. Staat opnieuw in de oven om mijn collega’s te verwennen. Dankjewel Eef om dit zalige receptje te delen !!!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie Nicky
Nicky De Graeve says:
Ik was op zoek naar een chocolade taart gecombineerd met frambozen (aangezien ik massa’s frambozen krijg van mijn lieve schoonmoeder). Op dit receptje gekomen en eens uitgeprobeerd. Moeilijk te omschrijven hoe zalig lekker dit taartje is!!!!! Dit is absoluut een top-recept. Eens uitgeprobeerd is er niet meer af te blijven. Staat opnieuw in de oven om mijn collega’s te verwennen. Dankjewel Eef om dit zalige receptje te delen !!!
Ellen says:
Ziet er lekker uit! Ik vraag me af op welke stand de oven moet staan. Is dit hetelucht?
Ellen says:
Ziet er lekker uit! Ik vraag me af op welke stand de oven moet staan. Is dit hetelucht?
Eef says:
180 graden en altijd boven en onder warmte (tenzij anders vermeld) 🙂
Eef says:
180 graden en altijd boven en onder warmte (tenzij anders vermeld) 🙂
Ria says:
Het aroma dat je gebruikt, is in België niet verkrijgbaar. Door wat kan het vervangen worden?
Eef says:
Weglaten of een beetje instant koffie gebruiken 🙂
Ellen says:
Beste Eef, er staat bij de roomboter 1/2. eetlepel. Maar daar staat niets achter, wat bedoel je daarmee?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je hebt 250 gram roomboter nodig + nog een halve eetlepel. Dat wordt er bedoeld. Zie stap 9 in het recept 🙂
M says:
Deze is zo onwijs lekker!!! Bedankt voor het delen van het recept