Chicken and waffles. Ja, je leest het goed. Hartige wafels met kip. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar geloof mij maar, het is waanzinnig lekker! De wafels zijn dus hartig en de krokante kip past daar supergoed bij. Als je jezelf eens op en top wil verwennen, dan moet je dit maken.
Wil je een keer echt wat anders dan anders eten? Heerlijke, luchtige hartige wafels met krokante kip in een zoetig honingsausje met een frisse dressing eroverheen. Gezond? Mwah… Lekker? Heel erg! Heerlijk als uitgebreide lunch of als snel diner.
Hartige wafels met kip
Ik noem het chicken and waffles, omdat dit een gerecht is uit de Amerikaanse keuken. Wellicht ken je het wel. Eigenlijk kun je het in de gehele Verenigde Staten wel vinden, maar van origine komt het uit het zuiden van de VS, bij de Pensylvania Dutch. In het gehele land, en inmiddels ook daarbuiten, staat het bekend als op en top soul food. Dat kan ik wel begrijpen, want dit is echt zó waanzinnig lekker. Het is ook nog eens leuk om te maken en helemaal niet moeilijk. Naast de wafels en de krokante kip, maak ik er ook nog een yoghurtsausje bij. Dat geeft een lekkere frisse touch aan het geheel.
Goddelijke chicken and waffles
Essentieel bij dit gerecht is dat de kip lekker krokant van buiten is én veel smaak heeft. Daarvoor meng je de kip in een heerlijke ‘jasje’ van onder andere sojasaus, gerookt paprikapoeder en sambal. En dat geeft het echt zo’n fantastisch lekkere smaak. Nadat je de kip krokant gebakken hebt, haal je het nog door een honingsaus wat het echt helemaal af maakt. Deze wafels met krokante kip zijn echt om van te watertanden zo lekker…
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram bloem
- 35 gram maizena
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 175 ml karnemelk
- 200 ml bruisend water (bv Spa rood)
- 60 ml olie
- 2 eieren (middel)
- 1 eetlepel bieslook (vers - fijn gesneden)
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijn gesneden)
- 400 gram kipdijfilet (in grove stukken)
- 100 ml karnemelk
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sambal
- 50 gram bloem
- 2 eieren (middel)
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel bakingsoda
- olie om in te bakken
- 3 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel bieslook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1 citroen
- 75 gram honing
- 50 ml water
- 1 theelepel azijn
- 1 theelepel ketchup
- 1 theelepel sesamolie
- ½ eetlepel maizena
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het wafelbeslag. Verwarm alvast je wafelijzer voor.
- Meng eerst de droge ingrediënten in een kom voor de wafels. Splits de eieren en doe de eidooiers en de overige natte ingrediënten in een aparte kom. Klop het eiwit van de gesplitste eieren apart stijf.
- Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten en schep daar voorzichtig het eiwit door.
- Vet het wafelijzer in en bak de wafels in enkele minuten goudbruin.
- Doe alle ingrediënten voor de kip, als ook de stukjes kip, in een kom en meng door elkaar.
- Verhit ruim olie in een pan zodat je een bodempje van ca. 1 centimeter olie in de pan hebt. Bak hierin de stukjes kip aan beide kanten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op een keukenpapiertje.
- Ondertussen maak je de honingsaus door alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje te doen en voorzichtig te verwarmen zodat de honing wat vloeibaarder is geworden.
- Ondertussen maak je ook het yoghurtsausje door hiervoor alle ingrediënten te mengen (breng op smaak met peper en zout). Van de citroen gebruik je alleen de rasp en 1 theelepel van het sap.
- Als alle stukjes van de kip gebakken zijn, schep je ze door het honingsausje en leg je ze op de wafels. Serveer met het yoghurtsausje en eventueel een salade naar smaak.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Marleen says:
Heb geen wafel ijzer smaakt de kip ook goed op ‘n wrap?
Trudy Ijdema says:
Kun je die wafels ook kant en klaar kopen ik heb nl geen wafelijzer
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Als je geen wafelijzer hebt kun je ze natuurlijk kant en klaar kopen, hoewel vers wel het lekkerste is natuurlijk ;-).