Caesar salade, een van de meest klassieke salades gemaakt met romaine sla, eitjes, croutons en Parmezaanse kaas. En natuurlijk niet te vergeten de iconische dressing gemaakt van ansjovis, Parmezaanse kaas en knoflook.
Salade van Chef Cesare Cardini
Ken je dat, zo’n saaie salade met maar weinig smaak en vulling? Niks aan! Gelukkig hoef je met deze caesar salade in je repertoire nooit meer een saaie salade te eten! Hij is namelijk heerlijk vullend en voedzaam. Zout, romig, fris – alles zit erin en daardoor een echt smaakbommetje deze caesar salade!
Zoek je trouwens meer salade-inspiratie? Kijk dan ook eens tussen mijn andere heerlijke salades! Allemaal makkelijk om te maken en geen van allen saai 😉 .
Caesar salade
Voor wie denk dat deze overheerlijk salade vernoemt is naar Julius Caesar, ik moet je helaas teleurstellen. De salade vindt zijn oorsprong in een restaurant net over de grens van de VS naar Mexico, in Tijuana. De Italiaanse Chef Cesare Cardini ontwikkelde daar de alom bekende salade daar uit noodzaak in 1924. Hij is dus al bijna 100 jaar oud.
Het ontstaan van de caesar salade
Tijdens extreme drukte en een tekort aan producten improviseerde hij namelijk deze salade, mensen kwamen vervolgens keer op keer terug voor de heerlijke smaakcombinatie die Cesare had gemaakt. De salade is dus vernoemd naar deze Italiaanse chef, de caesar salade wordt dan ook een beetje gezien als een Italiaans gerecht. (bron: Wikipedia)
Caesar salade maken
Deze caeser salade is zo rijk van smaak en tegelijkertijd ontzettend makkelijk om te maken. Ik vul mijn caesar altijd graag met wat gegrilde of gerookte kip, zelfgemaakte croutons en krokant gebakken bacon. Niet perse de authentieke manier, maar wel heel lekker.
Het is ook heel lekker om wat avocado, komkommer of tomaat toe te voegen, extra voedzaam!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 ansjovis filets (met olie)
- 1 eetlepel yoghurt
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel Dijon mosterd
- 30 gram Parmezaanse kaas (geraspt + extra)
- 1 theelepel olijfolie (extra vierge)
- 250 gram romaine sla
- 250 gram kipfilet (gerookt of gegrild, in plakjes)
- 2 eieren (gekookt, in partjes)
- 2 handjes croutons
- krokant gebakken bacon** (verkruimeld)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak als eerste de dressing. Doe alle ingrediënten hiervoor in de keukenmachine of mixbeker van een staafmixer en maak er een egale saus van. Breng op smaak met peper en zout.
- Was de sla en snij in dunne repen, doe in een ruime kom en schep hier de dressing doorheen.
- Verdeel over 2 borden en garneer met de kipfilet, gekookte eieren, croutons, extra Parmezaanse kaas en verkruimelde bacon.