Een Caesar maaltijdsalade kan eigenlijk altijd. Je hebt weinig tijd nodig om ‘m klaar te maken. Daardoor is het een prima maaltijdsalade voor als je niet zoveel tijd hebt om te koken of simpelweg niet zo veel zin. Een andere goede reden om deze salade te maken is omdat de caesar maaltijdsalade eigenlijk gewoon verdomd lekker is! Reden genoeg om aan de slag te gaan met deze heerlijke salade.
De Caesar salade is een van mijn favorieten als het gaat om salades. Ik maakte al eerder het recept voor deze salade en vandaag tover ik ‘m om in een heerlijke maaltijdsalade. Deze maaltijdsalade is echt ideaal! Lekkere gegrilde kip, Romaine sla, Parmezaanse kaas, opgebakken krieltjes, croutons en die heerlijke typische saus voor de caesar salade.
Officieel recept voor Caesar salade
Officieel maak je de saus voor de caesar salade met rauwe ei. Mij trekt dit op de één of andere manier niet zo (dat terwijl ik gek ben op spaghetti carbonara maar dat terzijde). Ik maak ‘m dus eigenlijk altijd zonder rauwe ei maar wel met ansjovisfilet. Dit geeft een lekkere hartige saus die weer perfect past in deze salade.
Hoewel veel mensen denken dat de caesar salade zijn naam heeft te danken aan de beroemde Julius Caesar is dit niet het geval. Het gerecht is vernoemd naar de Mexicaanse chef-kok Caesar Cardini. De salade is ontstaan uit pure noodzaak op een druk moment dat er geen andere ingrediënten meer voorradig waren. Toen de gasten later terugkwamen en weer vroegen om deze salade was het idee voor de caesar salade geboren.
Een ei hoort erbij
Zelf serveer ik er ook altijd een gekookt eitje bij alleen ben ik die, stomme ik, vergeten op de foto te zetten…. De eitjes lagen nog klaar in de keuken terwijl ik de salade op de foto aan het zetten was. Ach, het leven van een foodblogger gaat soms niet over rozen 😉 . Vergeet ze zelf zeker niet toe te voegen, de eitjes maken deze salade namelijk extra lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram krieltjes
- 30 gram croutons
- 60 gram Parmezaanse kaas (vlokken)
- 2 kipfilets
- 2 eieren (gekookt)
- 2 ansjovisfilets
- 1 krop Romaine sla ((of 2 kropjes baby romaine))
- 3 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 theelepel dijon mosterd
- ½ theelepel citroensap
- olijfolie, paprikapoeder, uienpoeder, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe een beetje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de krieltjes tot ze goudbruin zijn. Kruid deze met een beetje peper & zout naar smaak.
- Kruid de kipfilets met uienpoeder, paprikapoeder, peper en zout.
- Sprenkel er wat olijfolie overheen. Verwarm de grillpan en grill de kipfilet om en om gaar.
- Nu gaan we de dressing maken. Doe de volgende ingrediënten in een keukenmachine: 20 gram Parmezaanse kaas, 2 ansjovisfilets, 1 eetlepel Griekse yoghurt, 3 eetlepels mayonaise, 1 theelepel Dijon mosterd, 1 theelepel olijfolie, ½ theelepel citroensap en naar smaak peper & zout. Mix dit tot een gladde saus.
- Was en snijd de krop of kropjes Romaine sla in reepjes.
- Verdeel de sla over twee borden en verdeel hierover de gebakken krieltjes en de gegrilde kip.
- Snijd de gekookte eitjes in partjes en verdeel deze over de borden. Garneer met croutons, de rest van de Parmezaanse kaas en druppel er naar smaak wat dressing over. Eet smakelijk!
Sandra says:
Een echte klassieker en niet voor niets, zo lekker! Al veel te lang geleden dat ik er zelf een at, krijg er meteen weer zin in!
Ohmydish says:
Ziet er werkelijk heerlijk uit Eva! yum 🙂
sunny mama says:
Zo worden doorgaans de allerlekkerste recepten geboren: uit pure noodzaak!
Heel leuk om de achtergrond van deze salade hier te lezen. Hij ziet er verrukkelijk uit. En inderdaad een beetje jammer dat die gekookte eitjes niet mee op de foto zijn gekomen, want dan had deze salade er nóg veel smakelijker uitgezien.
Eef says:
Dank je wel en ja stom hé 😉
Marijke says:
Ik heb dit echt nog nooit zelf gemaakt. Ziet er heerlijk uit Eef!
Inge Lub says:
Vandaag gemaakt. Ideaal met deze hoge temperatuur en zeker voor herhaling vatbaar. Eitjes niet vergeten. Had alleen een wat dikke dressing, maar de smaak was er niet minder om.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂 Dressing is inderdaad wat dikker, vind ik zelf erg lekker om dan door de salade te mengen, maar je kunt ook een klein beetje water toevoegen om hem ietsje dunner te maken als je dat zelf lekker vindt. Geen probleem.
Lyon says:
Was heerlijk en lekker makkelijk te maken. Tnx
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay 🙂 Leuk om te horen, dank je wel!