Volg mij:
(Gezonde) Tussendoortjes, (Zoete) Baksels

Blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Blueberry muffins recept. Dit recept voor blueberry muffins is net even gezonder dan een gewone muffin. Hij is namelijk zonder (geraffineerde) suiker maar gezoet met honing en er zit Griekse yoghurt in. Samen met de zoet zurige blauwe bessen maakt dit een heerlijke, luchtige, zacht zoete muffin.

Normaliter gebruik je vaak (gesmolten) boter voor het maken van muffins, althans ik wel. Maar je kunt ook prima olie gebruiken. Olie bevat onverzadigd vet waar roomboter over het algemeen juist verzadigd vet bevat. Van onverzadigd vet wordt gezegd dat het gezonder is maar mocht je lekker met roomboter aan de slag willen laat je door mij dan vooral niet tegenhouden 😉 . Ik vind mijn muffins met zowel olie als met boter heerlijk dus ik laat de keuze lekker aan jou. De hoeveelheden zijn gelijk bij gesmolten boter of olie.

Muffins met Griekse yoghurt

Deze blauwe bessen muffins zijn gemaakt met yoghurt en in dit geval Griekse yoghurt. Ik vind Griekse yoghurt heerlijk en yoghurt door muffins is nou eenmaal erg lekker. Zeker in combinatie met fruit zoals deze blauwe bessen. Ik maakte al eerder deze citroen muffins met maanzaad met Griekse yoghurt. Juist de combinatie van Griekse yoghurt, blauwe bessen en honing maken deze muffins zó waanzinnig lekker! Ze zijn zacht zoet, lekker luchtig en qua ingrediënten ook nog eens een goede keuze.

Lekker zacht zoet

Muffins vind ik lekkerst als ze niet zo zoet zijn. Cupcakes mogen zoet maar muffins heb ik het liefst heel licht gezoet. Daarom gebruikte ik deze keer honing wat natuurlijk ook een mooie combinatie is met de blauwe bessen en Griekse yoghurt. Blauwe bessen zijn alleen vaak heel erg prijzig. Als je verse kunt vinden gebruik dan lekker verse blauwe bessen maar deze muffins kun je ook prima met bevroren blauwe bessen maken. Ik heb beide geprobeerd en eigenlijk proef je geen verschil. Zorg er alleen wel voor dat als je bevroren blauwe bessen gebruikt je ze niet laat ontdooien. Anders geven deze fijne besjes hun kleur namelijk af aan het beslag.

Deze blueberry muffins kun je trouwens ook prima invriezen. Doe ze in een boterhamzakje of wikkel ze in cellofaan en je kunt ze op deze manier prima een paar maandjes bewaren.

blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing


Het recept voor blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 20 – 25 minuten | Totale bereidingstijd: 30 – 35 minuten
Hoeveelheid: 6 blueberry muffins

Wat heb je nodig voor blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing (ingrediënten):

  • 125 gram tarwebloem
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram blauwe bessen (bevroren)
  • 65 gram honing
  • 40 gram gesmolten boter of neutrale olie (zoals zonnebloemolie of (gesmolten) kokosolie)
  • 25 ml melk
  • 1 ei
  • 1 (flinke) theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje baking soda en een snufje zout

Hoe maak je blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng alle droge ingrediënten (tarwebloem, baking soda, zout en bakpoeder) in een kom en in een andere kom de natte ingrediënten (ei, Griekse yoghurt, vanille extract, melk, honing en olie of gesmolten boter) goed door elkaar. Daarna doe je de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng je dit door elkaar. Bij muffins is het niet de bedoeling een glad beslag te krijgen dus meng dit grof door elkaar – er mogen nog best wat klontjes inzitten. Schep daarna de blauwe bessen door het beslag. Wanneer je blauwe bessen uit de vriezer gebruikt laat ze dan niet ontdooien (dan wordt je beslag paars) maar schep ze bevroren voorzichtig door het beslag.
  3. Verdeel de muffin vormpjes over een muffin bakvorm of vet de vorm in. Verdeel met een lepel (het handigste is een ijsschep) het beslag over de vormpjes. Verdeel eventueel nog een paar blauwe bessen over de bovenkant van de muffins.
  4. Schuif de muffins in de oven en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi goudbruin. Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze rustig afkoelen voor je ze uit de bakvorm haalt. Eet smakelijk!

blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

20 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Deze zijn echt heel mooi gelukt zeg, lijkt me inderdaad een heerlijke, niet te zoete muffin. Jammie!

    22 februari 2017 at 07:33
  • Beantwoorden Marijke

    Deze ga ik echt een keer maken. Altijd al cake of muffins willen proberen met Griekse yoghurt, deze gaan op mijn lijstje! 🙂

    22 februari 2017 at 08:27
    • Beantwoorden Eef

      Echt een aanrader om eens te proberen! Laat je het me weten als je de muffins gemaakt hebt?

      25 februari 2017 at 21:06
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Lekker combinatie: blauwe bessen, yoghurt en honing!

    22 februari 2017 at 09:47
  • Beantwoorden Es

    Ik ben altijd dol op zoete baksels met blauwe bessen. Gelukkig zijn ze tegenwoordig ook makkelijk(er) te verkrijgen!

    22 februari 2017 at 17:01
  • Beantwoorden Cockie Schouten

    Dank voor het aanpassen en…het recept klinkt verder erg lekker!

    27 februari 2017 at 18:52
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan! Je had gelijk ik had het per abuis omgedraaid en nu leek het inderdaad of roomboter als “gezond” in de tekst stond. Foutje 🙂 Kon je eerdere reactie alleen niet toelaten i.v.m. de link die je erin had gezet vandaar. Jij bedankt voor het doorgeven van mijn foutje 🙂

      27 februari 2017 at 20:06
  • Beantwoorden Suzanne

    Zien er echt heerlijk uit de muffins. Heerlijke muffin inspiratie =)!

    28 februari 2017 at 20:51
  • Beantwoorden Anne

    Whaa, ze zien er zo fluffy en lekker uit!!

    2 maart 2017 at 11:09
  • Beantwoorden Geralde

    Afgelopen weekend emaakt als probeersel voor de gezondERE traktatie van mijn dochter. De Blueberry vervangen door appel en wat kaneel toegevoegd. Goedgekeurd door dochterlief dus nu een minder slechte en toch leuke traktatie gevonden! Dank je wel weer!

    10 maart 2017 at 20:10
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt goed en gefeliciteerd met je dochter! Lekkere combinatie altijd appel & kaneel 🙂

      12 maart 2017 at 10:04
  • Beantwoorden I. ten Eikelder

    Kan dit recept ook met andere meel dan tarwemeel gemaakt worden,b.v. amandelmeel of kokosmeel of speltmeel of iets dergelijks?

    27 mei 2017 at 19:08
    • Beantwoorden Eef

      Ja dat kan maar houd er wel rekening mee dat elke meelsoort een andere werking kan hebben in het recept.

      4 juni 2017 at 23:53
  • Beantwoorden Marloes

    Manlief wordt hier ontzettend blij van, hij is verslaafd aan muffins en zal hem blij maken met dit recept.

    18 augustus 2017 at 11:25
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Zeker maken, ze zijn heerlijk 🙂

      27 augustus 2017 at 13:12
  • Beantwoorden Sofie

    Ik heb deze ongelofelijk lekkere muffins al enkele keren klaargemaakt, telkens met speltmeel.

    31 augustus 2017 at 10:05
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel! Wat leuk om je reactie te lezen Sofie 😀

      5 september 2017 at 08:55
  • Beantwoorden Rina Hollander

    Kan ik deze muffins ook maken met Griekse yoghurt 0%vet

    4 september 2017 at 15:44
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb het zelf nog niet geprobeerd Rina maar dat zou prima moeten lukken denk ik. Gewoon proberen 🙂

      5 september 2017 at 08:58

    Laat een reactie achter