fbpx
blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Blueberry muffins recept. Dit recept voor blueberry muffins is net even gezonder dan een gewone muffin. Hij is namelijk zonder (geraffineerde) suiker maar gezoet met honing en er zit Griekse yoghurt in. Samen met de zoet zurige blauwe bessen maakt dit een heerlijke, luchtige, zacht zoete muffin.

Normaliter gebruik je vaak (gesmolten) boter voor het maken van muffins, althans ik wel. Maar je kunt ook prima olie gebruiken. Olie bevat onverzadigd vet waar roomboter over het algemeen juist verzadigd vet bevat. Van onverzadigd vet wordt gezegd dat het gezonder is maar mocht je lekker met roomboter aan de slag willen laat je door mij dan vooral niet tegenhouden 😉 . Ik vind mijn muffins met zowel olie als met boter heerlijk dus ik laat de keuze lekker aan jou. De hoeveelheden zijn gelijk bij gesmolten boter of olie.

Muffins met Griekse yoghurt

Deze blauwe bessen muffins zijn gemaakt met yoghurt en in dit geval Griekse yoghurt. Ik vind Griekse yoghurt heerlijk en yoghurt door muffins is nou eenmaal erg lekker. Zeker in combinatie met fruit zoals deze blauwe bessen. Ik maakte al eerder deze citroen muffins met maanzaad met Griekse yoghurt. Juist de combinatie van Griekse yoghurt, blauwe bessen en honing maken deze muffins zó waanzinnig lekker! Ze zijn zacht zoet, lekker luchtig en qua ingrediënten ook nog eens een goede keuze.

Lekker zacht zoet

Muffins vind ik lekkerst als ze niet zo zoet zijn. Cupcakes mogen zoet maar muffins heb ik het liefst heel licht gezoet. Daarom gebruikte ik deze keer honing wat natuurlijk ook een mooie combinatie is met de blauwe bessen en Griekse yoghurt. Blauwe bessen zijn alleen vaak heel erg prijzig. Als je verse kunt vinden gebruik dan lekker verse blauwe bessen maar deze muffins kun je ook prima met bevroren blauwe bessen maken. Ik heb beide geprobeerd en eigenlijk proef je geen verschil. Zorg er alleen wel voor dat als je bevroren blauwe bessen gebruikt je ze niet laat ontdooien. Anders geven deze fijne besjes hun kleur namelijk af aan het beslag.

Deze blueberry muffins kun je trouwens ook prima invriezen. Doe ze in een boterhamzakje of wikkel ze in cellofaan en je kunt ze op deze manier prima een paar maandjes bewaren.

blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Het recept voor blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing. Heerlijke zacht zoete muffins gevuld met frisse blauwe bessen, heerlijk!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 6 muffins

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 gram tarwebloem
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 75 gram blauwe bessen (bevroren)
  • 65 gram honing
  • 40 gram gesmolten boter of neutrale olie
  • 25 ml melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille extract
  • snufje baking soda en een snufje zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng alle droge ingrediënten (tarwebloem, baking soda, zout en bakpoeder) in een kom.
  • In een andere kom meng je de natte ingrediënten (ei, Griekse yoghurt, vanille extract, melk, honing en olie of gesmolten boter) goed door elkaar.
  • Daarna doe je de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng je dit door elkaar.
  • Bij muffins is het niet de bedoeling een glad beslag te krijgen dus meng dit grof door elkaar - er mogen nog best wat klontjes inzitten.
  • Schep daarna de blauwe bessen door het beslag. Wanneer je blauwe bessen uit de vriezer gebruikt laat ze dan niet ontdooien (dan wordt je beslag paars) maar schep ze bevroren voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel de muffin vormpjes over een muffin bakvorm of vet de vorm in. Verdeel met een lepel (het handigste is een ijsschep) het beslag over de vormpjes.
  • Verdeel eventueel nog een paar blauwe bessen over de bovenkant van de muffins.
  • Schuif de muffins in de oven en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.
  • Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze rustig afkoelen voor je ze uit de bakvorm haalt. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 196kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 5g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

80 reacties op “Blueberry muffins met Griekse yoghurt en honing”

    1. Graag gedaan! Je had gelijk ik had het per abuis omgedraaid en nu leek het inderdaad of roomboter als “gezond” in de tekst stond. Foutje 🙂 Kon je eerdere reactie alleen niet toelaten i.v.m. de link die je erin had gezet vandaar. Jij bedankt voor het doorgeven van mijn foutje 🙂

  1. Afgelopen weekend emaakt als probeersel voor de gezondERE traktatie van mijn dochter. De Blueberry vervangen door appel en wat kaneel toegevoegd. Goedgekeurd door dochterlief dus nu een minder slechte en toch leuke traktatie gevonden! Dank je wel weer!

  2. I. ten Eikelder

    Kan dit recept ook met andere meel dan tarwemeel gemaakt worden,b.v. amandelmeel of kokosmeel of speltmeel of iets dergelijks?

  3. Ik heb net 3 versies van deze muffins gemaakt! 1 met blauwe bessen, 1 met appel en kaneel en heb er bij de laatset versie een eetlepel cacao doorheen gedaan! Ze zijn heeeeeerlijk!

  4. Ik heb net 3 versies van deze muffins gemaakt! 1 met blauwe bessen, 1 met appel en kaneel en heb er bij de laatset versie een eetlepel cacao doorheen gedaan! Ze zijn heeeeeerlijk!

  5. Heel blij met dit recept! Ik maak ze met normale yoghurt en maak ze graag met frambozen. Dat zuurtje vind ik erg lekker. Blauwe bessen gebruik ik ook vaak en met appel staat nog op het lijstje! Blij dat je dit als basisrecept kan gebruiken ^^. Ben vandaag gestart met eten noteren en heb nog geen feeling voor calorieën. Heeft iemand enig idee als je kleine muffins maakt (heb zo’n 12 stuks siliconenvorm) hoeveel calorieën dit ongeveer is? Ik vind het in elk geval heerlijk dat er slechts 50gr vet in gaat en dat het niet zo zoet is!

  6. Heel blij met dit recept! Ik maak ze met normale yoghurt en maak ze graag met frambozen. Dat zuurtje vind ik erg lekker. Blauwe bessen gebruik ik ook vaak en met appel staat nog op het lijstje! Blij dat je dit als basisrecept kan gebruiken ^^. Ben vandaag gestart met eten noteren en heb nog geen feeling voor calorieën. Heeft iemand enig idee als je kleine muffins maakt (heb zo’n 12 stuks siliconenvorm) hoeveel calorieën dit ongeveer is? Ik vind het in elk geval heerlijk dat er slechts 50gr vet in gaat en dat het niet zo zoet is!

  7. Ik heb ze gister gemaakt met blauwe bes en pure chocolade, super lekker!! Heb nog nooit zo’n lekkere gezondere muffins gemaakt!

  8. Ik heb ze gister gemaakt met blauwe bes en pure chocolade, super lekker!! Heb nog nooit zo’n lekkere gezondere muffins gemaakt!

  9. Beste Eef, ik zou graag deze muffins maken voor een Paasbrunch volgende week. Kunnen deze muffins een dag op voorhand gemaakt worden en dan in een afgesloten doos netjes bewaard worden tot de dag van de paasbrunch?

  10. Beste Eef, ik zou graag deze muffins maken voor een Paasbrunch volgende week. Kunnen deze muffins een dag op voorhand gemaakt worden en dan in een afgesloten doos netjes bewaard worden tot de dag van de paasbrunch?

    1. Alles kan 😉 maar voor het beste resultaat zeker niet weg laten. Dit zorgt er namelijk voor dat het goed rijst, je kunt baking soda tegenwoordig in elke supermarkt vinden. Succes!

  11. Als reactie op andere meelsoort, ik heb ze gemaakt met fijn gemalen havervlokken en dat wil uitstekend!! Als alternatief voor de baking soda gebruik ik wijnsteenbakpoeder. De muffins waren zo verorbert door de kids.

    1. Wat een fijne aanvulling op mijn recept. Dankjewel voor het delen van jouw info Gini, ik denk dat, gezien de vragen, hier mensen zeker mee geholpen zijn.

  12. Als reactie op andere meelsoort, ik heb ze gemaakt met fijn gemalen havervlokken en dat wil uitstekend!! Als alternatief voor de baking soda gebruik ik wijnsteenbakpoeder. De muffins waren zo verorbert door de kids.

  13. Hallo,

    Ik heb de muffins al best vaak gemaakt, ze smaken heerlijk. Het enige wat ik niet begrijp, is dat ze na het bakken helemaal inzakken. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    1. Dat kan liggen aan het grote warmte verschil (de oven is warm, er buiten is koud) of dat ze wellicht wat hard neer zet? Ze mogen iets inzakken, maar heel veel niet. Probeer ze eventueel iets langer (een paar minuten) in de oven te houden, wellicht helpt dat iets.

  14. Hallo,

    Ik heb de muffins al best vaak gemaakt, ze smaken heerlijk. Het enige wat ik niet begrijp, is dat ze na het bakken helemaal inzakken. Waar zou dit aan kunnen liggen?

  15. Echt een heel lekker en gemakkelijk recept. Ik heb ipv yoghurt, kefir gebruikt.. ik had geen yoghurt in huis.. gaat prima! Heerlijk , niet te zoet maar ook zeker niet zuur!

  16. Echt een heel lekker en gemakkelijk recept. Ik heb ipv yoghurt, kefir gebruikt.. ik had geen yoghurt in huis.. gaat prima! Heerlijk , niet te zoet maar ook zeker niet zuur!

  17. Ziet er erg lekker uit! Binnenkort zeker maar eens maken. Ik heb ook een recept van kwarkmuffins die je in de koelkast moet bewaren. Hoe kan je deze het beste bewaren?

  18. Ziet er erg lekker uit! Binnenkort zeker maar eens maken. Ik heb ook een recept van kwarkmuffins die je in de koelkast moet bewaren. Hoe kan je deze het beste bewaren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top