Blueberry muffins recept. Dit recept voor blueberry muffins is net even gezonder dan een gewone muffin. Hij is namelijk zonder (geraffineerde) suiker maar gezoet met honing en er zit Griekse yoghurt in. Samen met de zoet zurige blauwe bessen maakt dit een heerlijke, luchtige, zacht zoete muffin.
Normaliter gebruik je vaak (gesmolten) boter voor het maken van muffins, althans ik wel. Maar je kunt ook prima olie gebruiken. Olie bevat onverzadigd vet waar roomboter over het algemeen juist verzadigd vet bevat. Van onverzadigd vet wordt gezegd dat het gezonder is maar mocht je lekker met roomboter aan de slag willen laat je door mij dan vooral niet tegenhouden 😉 . Ik vind mijn muffins met zowel olie als met boter heerlijk dus ik laat de keuze lekker aan jou. De hoeveelheden zijn gelijk bij gesmolten boter of olie.
Muffins met Griekse yoghurt
Deze blauwe bessen muffins zijn gemaakt met yoghurt en in dit geval Griekse yoghurt. Ik vind Griekse yoghurt heerlijk en yoghurt door muffins is nou eenmaal erg lekker. Zeker in combinatie met fruit zoals deze blauwe bessen. Ik maakte al eerder deze citroen muffins met maanzaad met Griekse yoghurt. Juist de combinatie van Griekse yoghurt, blauwe bessen en honing maken deze muffins zó waanzinnig lekker! Ze zijn zacht zoet, lekker luchtig en qua ingrediënten ook nog eens een goede keuze.
Lekker zacht zoet
Muffins vind ik lekkerst als ze niet zo zoet zijn. Cupcakes mogen zoet maar muffins heb ik het liefst heel licht gezoet. Daarom gebruikte ik deze keer honing wat natuurlijk ook een mooie combinatie is met de blauwe bessen en Griekse yoghurt. Blauwe bessen zijn alleen vaak heel erg prijzig. Als je verse kunt vinden gebruik dan lekker verse blauwe bessen maar deze muffins kun je ook prima met bevroren blauwe bessen maken. Ik heb beide geprobeerd en eigenlijk proef je geen verschil. Zorg er alleen wel voor dat als je bevroren blauwe bessen gebruikt je ze niet laat ontdooien. Anders geven deze fijne besjes hun kleur namelijk af aan het beslag.
Deze blueberry muffins kun je trouwens ook prima invriezen. Doe ze in een boterhamzakje of wikkel ze in cellofaan en je kunt ze op deze manier prima een paar maandjes bewaren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram tarwebloem
- 80 gram Griekse yoghurt
- 75 gram blauwe bessen (bevroren)
- 65 gram honing
- 40 gram gesmolten boter of neutrale olie
- 25 ml melk
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- snufje baking soda en een snufje zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle droge ingrediënten (tarwebloem, baking soda, zout en bakpoeder) in een kom.
- In een andere kom meng je de natte ingrediënten (ei, Griekse yoghurt, vanille extract, melk, honing en olie of gesmolten boter) goed door elkaar.
- Daarna doe je de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten en meng je dit door elkaar.
- Bij muffins is het niet de bedoeling een glad beslag te krijgen dus meng dit grof door elkaar - er mogen nog best wat klontjes inzitten.
- Schep daarna de blauwe bessen door het beslag. Wanneer je blauwe bessen uit de vriezer gebruikt laat ze dan niet ontdooien (dan wordt je beslag paars) maar schep ze bevroren voorzichtig door het beslag.
- Verdeel de muffin vormpjes over een muffin bakvorm of vet de vorm in. Verdeel met een lepel (het handigste is een ijsschep) het beslag over de vormpjes.
- Verdeel eventueel nog een paar blauwe bessen over de bovenkant van de muffins.
- Schuif de muffins in de oven en bak ze in ongeveer 20 tot 25 minuten mooi goudbruin.
- Haal ze voorzichtig uit de oven en laat ze rustig afkoelen voor je ze uit de bakvorm haalt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Deze zijn echt heel mooi gelukt zeg, lijkt me inderdaad een heerlijke, niet te zoete muffin. Jammie!
Eef says:
Dank je wel!
Marijke says:
Deze ga ik echt een keer maken. Altijd al cake of muffins willen proberen met Griekse yoghurt, deze gaan op mijn lijstje! 🙂
Eef says:
Echt een aanrader om eens te proberen! Laat je het me weten als je de muffins gemaakt hebt?
Demi | StudioKOOK says:
Lekker combinatie: blauwe bessen, yoghurt en honing!
Es says:
Ik ben altijd dol op zoete baksels met blauwe bessen. Gelukkig zijn ze tegenwoordig ook makkelijk(er) te verkrijgen!
Cockie Schouten says:
Dank voor het aanpassen en…het recept klinkt verder erg lekker!
Eef says:
Graag gedaan! Je had gelijk ik had het per abuis omgedraaid en nu leek het inderdaad of roomboter als “gezond” in de tekst stond. Foutje 🙂 Kon je eerdere reactie alleen niet toelaten i.v.m. de link die je erin had gezet vandaar. Jij bedankt voor het doorgeven van mijn foutje 🙂
Suzanne says:
Zien er echt heerlijk uit de muffins. Heerlijke muffin inspiratie =)!
Anne says:
Whaa, ze zien er zo fluffy en lekker uit!!
Geralde says:
Afgelopen weekend emaakt als probeersel voor de gezondERE traktatie van mijn dochter. De Blueberry vervangen door appel en wat kaneel toegevoegd. Goedgekeurd door dochterlief dus nu een minder slechte en toch leuke traktatie gevonden! Dank je wel weer!
Eef says:
Klinkt goed en gefeliciteerd met je dochter! Lekkere combinatie altijd appel & kaneel 🙂
I. ten Eikelder says:
Kan dit recept ook met andere meel dan tarwemeel gemaakt worden,b.v. amandelmeel of kokosmeel of speltmeel of iets dergelijks?
Eef says:
Ja dat kan maar houd er wel rekening mee dat elke meelsoort een andere werking kan hebben in het recept.
Marloes says:
Manlief wordt hier ontzettend blij van, hij is verslaafd aan muffins en zal hem blij maken met dit recept.
Eef says:
Wat leuk! Zeker maken, ze zijn heerlijk 🙂
Marloes says:
Manlief wordt hier ontzettend blij van, hij is verslaafd aan muffins en zal hem blij maken met dit recept.
Sofie says:
Ik heb deze ongelofelijk lekkere muffins al enkele keren klaargemaakt, telkens met speltmeel.
Eef says:
Dank je wel! Wat leuk om je reactie te lezen Sofie 😀
Sofie says:
Ik heb deze ongelofelijk lekkere muffins al enkele keren klaargemaakt, telkens met speltmeel.
Rina Hollander says:
Kan ik deze muffins ook maken met Griekse yoghurt 0%vet
Eef says:
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd Rina maar dat zou prima moeten lukken denk ik. Gewoon proberen 🙂
Rina Hollander says:
Kan ik deze muffins ook maken met Griekse yoghurt 0%vet
Petra says:
Ik heb net 3 versies van deze muffins gemaakt! 1 met blauwe bessen, 1 met appel en kaneel en heb er bij de laatset versie een eetlepel cacao doorheen gedaan! Ze zijn heeeeeerlijk!
Eef says:
Heeeerlijke combinaties! Wat leuk, eet smakelijk 😀
Petra says:
Ik heb net 3 versies van deze muffins gemaakt! 1 met blauwe bessen, 1 met appel en kaneel en heb er bij de laatset versie een eetlepel cacao doorheen gedaan! Ze zijn heeeeeerlijk!
Eef says:
Heeeerlijke combinaties! Wat leuk, eet smakelijk 😀
Christianne says:
Heel blij met dit recept! Ik maak ze met normale yoghurt en maak ze graag met frambozen. Dat zuurtje vind ik erg lekker. Blauwe bessen gebruik ik ook vaak en met appel staat nog op het lijstje! Blij dat je dit als basisrecept kan gebruiken ^^. Ben vandaag gestart met eten noteren en heb nog geen feeling voor calorieën. Heeft iemand enig idee als je kleine muffins maakt (heb zo’n 12 stuks siliconenvorm) hoeveel calorieën dit ongeveer is? Ik vind het in elk geval heerlijk dat er slechts 50gr vet in gaat en dat het niet zo zoet is!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Benieuwd naar je variaties die je ermee gaat maken 🙂
Christianne says:
Heel blij met dit recept! Ik maak ze met normale yoghurt en maak ze graag met frambozen. Dat zuurtje vind ik erg lekker. Blauwe bessen gebruik ik ook vaak en met appel staat nog op het lijstje! Blij dat je dit als basisrecept kan gebruiken ^^. Ben vandaag gestart met eten noteren en heb nog geen feeling voor calorieën. Heeft iemand enig idee als je kleine muffins maakt (heb zo’n 12 stuks siliconenvorm) hoeveel calorieën dit ongeveer is? Ik vind het in elk geval heerlijk dat er slechts 50gr vet in gaat en dat het niet zo zoet is!
Indy says:
Ik heb ze gister gemaakt met blauwe bes en pure chocolade, super lekker!! Heb nog nooit zo’n lekkere gezondere muffins gemaakt!
Eef says:
Oeh helemaal een lekkere combi!
Indy says:
Ik heb ze gister gemaakt met blauwe bes en pure chocolade, super lekker!! Heb nog nooit zo’n lekkere gezondere muffins gemaakt!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Benieuwd naar je variaties die je ermee gaat maken 🙂
Lien says:
Beste Eef, ik zou graag deze muffins maken voor een Paasbrunch volgende week. Kunnen deze muffins een dag op voorhand gemaakt worden en dan in een afgesloten doos netjes bewaard worden tot de dag van de paasbrunch?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima. Fijne Paasbrunch!
Lien says:
Super, dank je wel!
Lien says:
Beste Eef, ik zou graag deze muffins maken voor een Paasbrunch volgende week. Kunnen deze muffins een dag op voorhand gemaakt worden en dan in een afgesloten doos netjes bewaard worden tot de dag van de paasbrunch?
Lien says:
Super, dank je wel!
Linda says:
Kun je ze ook maken zonder baking soda?
Eef says:
Alles kan 😉 maar voor het beste resultaat zeker niet weg laten. Dit zorgt er namelijk voor dat het goed rijst, je kunt baking soda tegenwoordig in elke supermarkt vinden. Succes!
Linda says:
Kun je ze ook maken zonder baking soda?
Eef says:
Alles kan 😉 maar voor het beste resultaat zeker niet weg laten. Dit zorgt er namelijk voor dat het goed rijst, je kunt baking soda tegenwoordig in elke supermarkt vinden. Succes!
Gini says:
Als reactie op andere meelsoort, ik heb ze gemaakt met fijn gemalen havervlokken en dat wil uitstekend!! Als alternatief voor de baking soda gebruik ik wijnsteenbakpoeder. De muffins waren zo verorbert door de kids.
Eef says:
Wat een fijne aanvulling op mijn recept. Dankjewel voor het delen van jouw info Gini, ik denk dat, gezien de vragen, hier mensen zeker mee geholpen zijn.
Gini says:
Als reactie op andere meelsoort, ik heb ze gemaakt met fijn gemalen havervlokken en dat wil uitstekend!! Als alternatief voor de baking soda gebruik ik wijnsteenbakpoeder. De muffins waren zo verorbert door de kids.
Eef says:
Wat een fijne aanvulling op mijn recept. Dankjewel voor het delen van jouw info Gini, ik denk dat, gezien de vragen, hier mensen zeker mee geholpen zijn.
Kelly says:
Hallo,
Ik heb de muffins al best vaak gemaakt, ze smaken heerlijk. Het enige wat ik niet begrijp, is dat ze na het bakken helemaal inzakken. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Eef says:
Dat kan liggen aan het grote warmte verschil (de oven is warm, er buiten is koud) of dat ze wellicht wat hard neer zet? Ze mogen iets inzakken, maar heel veel niet. Probeer ze eventueel iets langer (een paar minuten) in de oven te houden, wellicht helpt dat iets.
Kelly says:
Hallo,
Ik heb de muffins al best vaak gemaakt, ze smaken heerlijk. Het enige wat ik niet begrijp, is dat ze na het bakken helemaal inzakken. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Monique says:
Ik kan niet tegen honing. Wat kan ik als alternatief gebruiken?
Eef says:
Je kunt gewone suiker gebruiken of agavesiroop. Van dit laatste zeker minder gebruiken, dat is een stuk zoeter.
Monique says:
Ik kan niet tegen honing. Wat kan ik als alternatief gebruiken?
Eef says:
Je kunt gewone suiker gebruiken of agavesiroop. Van dit laatste zeker minder gebruiken, dat is een stuk zoeter.
Magda Rotteveel says:
Echt een heel lekker en gemakkelijk recept. Ik heb ipv yoghurt, kefir gebruikt.. ik had geen yoghurt in huis.. gaat prima! Heerlijk , niet te zoet maar ook zeker niet zuur!
Eef says:
Goede tip! Dankjewel 😀
Magda Rotteveel says:
Echt een heel lekker en gemakkelijk recept. Ik heb ipv yoghurt, kefir gebruikt.. ik had geen yoghurt in huis.. gaat prima! Heerlijk , niet te zoet maar ook zeker niet zuur!
Eef says:
Goede tip! Dankjewel 😀
milou says:
Ziet er erg lekker uit! Binnenkort zeker maar eens maken. Ik heb ook een recept van kwarkmuffins die je in de koelkast moet bewaren. Hoe kan je deze het beste bewaren?
Eef says:
Afgesloten en op kamertemperatuur of in de koeling. Je kunt ze trouwens ook invriezen (tip)
milou says:
Ziet er erg lekker uit! Binnenkort zeker maar eens maken. Ik heb ook een recept van kwarkmuffins die je in de koelkast moet bewaren. Hoe kan je deze het beste bewaren?
Eef says:
Afgesloten en op kamertemperatuur of in de koeling. Je kunt ze trouwens ook invriezen (tip)
Karolina says:
Kan het ook met kwark?
Eef says:
Dat zou geen probleem moeten zijn, zou het gewoon proberen.
Karolina says:
Kan het ook met kwark?
Eef says:
Dat zou geen probleem moeten zijn, zou het gewoon proberen.
milou says:
Ziet er heerlijk uit! hoe kan je deze het beste bewaren? In de koelkast?
Eef says:
In een afgesloten plastiek bak op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast als het erg warm is.
milou says:
Ziet er heerlijk uit! hoe kan je deze het beste bewaren? In de koelkast?
Kem says:
Hi eef,
zou ik dit ook kunnen maken met amandel of havermelk ipv koemelk?
Eef says:
Dat zou je zeker eens kunnen proberen 🙂
Kem says:
Hi eef,
zou ik dit ook kunnen maken met amandel of havermelk ipv koemelk?
Marije says:
Wat een heerlijke recepten op jouw site!!
Deze muffins maak ik nu al denk voor de 6e keer! Top recept!! Dankjewel!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Charlotte says:
Na 5min zijn deze volledig verbrand…
Eef says:
Ik ben oprecht heel benieuwd: hoe krijg je het voor elkaar om ze binnen 5 minuten volledig te verbranden? Ik kan niets bedenken hoe je dat binnen 5 minuten voor elkaar hebt gekregen tenzij je ze onder een of andere grill hebt gezet…