Bagels recept

Bagels recept

Bagels recept. Heb je weleens zelf bagels gemaakt? Dat is zo leuk om te doen en zo lekker! Helemaal niet moeilijk overigens. Dit is een makkelijk basis bagels recept, voor ‘gewone’ bagels. Maar je kunt uiteraard zelf variëren met andere smaken!

Een bagel, oftewel een broodje met een gat erin, is een broodje dat vooral veel in Amerika wordt gegeten. Maar de oorsprong van de bagel ligt iets dichterbij huis, het is namelijk oorspronkelijk een Pools product. Joodse immigranten uit Polen hebben de bagel geïntroduceerd in Amerika. Als de winkels gesloten waren op zondag, konden de mensen in Joodse wijken alsnog op zondag broden kopen, waaronder bagels. Joodse bakkers gingen daarna met broodkarren door heel New York en zo zijn de bagels in Amerika echt populair geworden.

Zelf bagels maken

Bagels kende ik dus vooral van Amerikaanse films en series die zich afspeelde in New York. Maar ik ben nog meer bekend geraakt met bagels toen Bagels & Beans in verschillende steden in Nederland horecazaken openden. Ik weet nog dat ik het fantastisch vond om samen met vriendinnen daar naartoe te gaan en bagels te proeven. Je kon dan uit verschillende bagels kiezen. De standaard witte bagel, een bagel sesam, een volkoren bagel, bagel met tomaat of zelfs een zoete bagel met kaneel en rozijnen. En dan kon je voor op die bagel weer kiezen uit allerlei soorten beleg. Het was altijd een feestje!

Bagels voor ze de oven in gaan

Zelf bagels maken

Zelf bagels maken is naast dat ze heerlijk zijn om op te eten ook echt een leuk klusje om te doen! Qua toppings kun je natuurlijk he-le-maal losgaan, ik geef je een paar tips:

  • Zaadjes zoals zwarte sesamzaadjes en witte sesamzaadjes, maar ook maanzaad of pompoenpitten doen het altijd erg goed.
  • Everything but the bagel seasoning ken je misschien wel vanuit een reisje naar New York. Hier kun je dat recept vinden bij Sabine van de blog Oh my foodness
  • Geraspte (Parmezaanse) kaas over je bagel is natuurlijk ook he-le-maal de bom!

Ik geef je het basisrecept waarmee je zelf de lekkerste bagels kunt maken, maar varieer er gerust zelf op los met de toppings. Au naturel is natuurlijk ook heerlijk! Zeker als je er na het bakken nog een klein beetje gesmolten boter overheen verdeeld met een kwastje.

Zelf bagels maken

Bagels maken doe je zo

Het bagel recept wat ik je ga geven is heel eenvoudig. Het is een mooi basisrecept. Je hebt er slechts een paar ingrediënten voor nodig. Als je al vaker brood hebt gemaakt kun je hiermee makkelijk uit de voeten. Ben je nog niet zo bekend met brood maken is het een leuk recept om het eens mee te gaan leren. Ik geef je nog even een paar tips voor we aan de slag gaan:

  • Tip 1: Sla het koken van de bagels niet over. Dit zorgt ervoor dat ze juist die ‘chewy’ structuur krijgen die je gewend bent van bagels.
  • Tip 2: Activeer gedroogde gist altijd even door het te mengen met lauwwarm water en wat suiker tot het gaat schuimen. Dan weet je én dat je gist nog actief is én het werkt vaak even sneller.
  • Tip 3: Dek vers gebakken brood altijd direct na het bakken af met een theedoek. Hierdoor stoomt het een beetje na in de theedoek en krijg je wat zachter brood dan dat je het laat afkoelen.

Bagels met roomkaas

Bagel beleggen

Wat is nu lekker om je bagel mee te beleggen? De klassieke bagel uit New York wordt belegd met roomkaas, meer roomkaas en nog meer roomkaas. En dat is sowieso heer-lijk! Maar er zijn nog zoveel meer lekkere dingen waarmee je je bagel kunt beleggen. Creamcheese met zalm en avocado bijvoorbeeld is ook heerlijk. Een bagel BLT met bacon, sla en tomaat, een tuna melt met tonijnsalade en cheddar, maar ook een bagel met carpaccio, caprese of eiersalade is ook top!

Bagels

Bagels recept

Bagels

Makkelijk basisrecept voor zelf bagels maken. Superleuk om te doen en heel erg lekker! Aanrader om dit bagel recept eens te proberen.
4.58 van 7 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijzen: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 8 bagels

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram bloem
  • 350 ml water (lauwwarm (ca. 40 graden))
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1 eetlepel suiker
  • 10 gram zout
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels roomboter (gesmolten)
Toppings (naar smaak): bijvoorbeeld maanzaad, witte sesamzaadjes, zwarte sesamzaadjes etc.

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng het water, de suiker en de gist samen in de kom en laat dit enkele minuten staat tot het gaat schuimen.
    • Voeg de bloem toe en kneed dit een minuut of 10-15 door. Voeg tijdens het kneden het zout toe.
    • Vorm een bol van het deeg.
    • Vet de kom in met een beetje olie, doe daar de bol in en draai om zodat hij rondom bedekt is met olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat het nu minimaal 1 uur rijzen of tot het is verdubbeld.
    • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte, bedek een bakplaat met bakpapier en verhit een pan met ruim water en 3 eetlepels honing.
    • Stort het deeg op het aanrecht en vorm 8 bollen van deeg.
    • Steek je vinger door het bolletje deeg, zorg dat het gat ongeveer 5 cm is (dit lijkt groot maar het deeg gaat straks nog rijzen dus het gat wordt kleiner).
    • 'Kook' de bagels per 1-2 bagels per keer 1 minuut per kant. Leg ze weer op de bakplaat met bakpapier.
    • Smeer de bagels in met de gesmolten roomboter en bedek naar wens met sesamzaad, maanzaad of gewoon naturel.
    • Bak ze in ca. 20-25 minuten goudbruin.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 231kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 7g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Bagels recept

    Bagels Pinterest Collage

    13 thoughts on “Bagels recept

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Dat heb ik zelf niet geprobeerd, dus durf ik je niet te zeggen. Maar deel het vooral als je het geprobeerd hebt en het lukt, daar hebben anderen wellicht weer wat aan 🙂

    • Zojuist voor het eerst gemaakt, toch denken dochter en ik dat we iets niet helemaal goed hebben gedaan.
      Het begon al met de gist, we hebben zo’n klein groen zakje gebruikt van de. Oetker. Was dit de bedoeling?
      Er kwam wel wat schuim, maar niet heel veel. Daarnaast bleef het goedje heel plakkerig en was het lastig er mooie bollen van te maken!
      Waar ging het mis?
      Toch vond ik de afgebakken misvormde bakkel wel lekker.

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi Monique! Dat is prima gist om te gebruiken. Het gaat licht schuimen, verwacht geen schuimkraag zoals bij een biertje 😉 . Deeg voor bagels is inderdaad wat plakkerig!

    • Ik heb het recept nu al 4 x opnieuw gelezen, maar ik kan niet vinden wat er precies moet gebeuren met de honing?

      Er staat insmeren met roomboter, niks over de honing.

      Verder gebruik ik vaak je recepten en ben altijd zeer tevreden!

    • Aragon Kramer says:

      Beste Eef,
      Hoe kun je van die kleverige zachte stukken deeg goed bagels maken? Alles is kleverig en wanneer je een vorm, die je gemaakt hebt, wilt oppakken om in het water te laten zakken dan flubbert het helemaal uit de vorm en rekt het uit. Het lijkt dan nergens meer op.
      Waarschijnlijk heb je hier een makkelijke oplossing voor maar het werden bij mij wel hele vreemd gevormde bagels 😉

      Alvast bedankt
      Aragon

      • Qua ‘plakkerigheid’ zijn er 2 belangrijke factoren. Het type bloem wat je gebruikt en de temperatuur. Een tip voor plakkerig deeg is je handen even nat maken met koud water om het vast te pakken. Is het deeg echter niet te vormen in dit recept dan zou ik wat extra bloem toevoegen. De ene heeft net wat meer vocht nodig dan het andere merk/ type.

    • Mieke Wasiela-Krijne says:

      Hoi, Ik wil graag gaan beginnen met het maken van bagels, maar is het recept hetzelfde als ik volkorenbloem of speltmeel gebruik ?
      Mieke

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Mieke, daar durf ik je geen concreet advies over te geven. Dit hebben we zelf niet getest, dus vandaar! Het zal in ieder geval niet op 1 op 1 hetzelfde zijn.. Mocht je gaan experimenteren laat je ons dan weten hoe het is gelukt?

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept