Alfajores, misschien ken je deze koekjes wel? Ze kregen grote bekendheid toen Koningin Máxima haar recept deelde tijdens de eerste lockdown. Al een hele tijd stond het op mijn lijstje om zelf eens alfajores te bakken. En wát ben ik blij dat ik ze heb gemaakt en kan toevoegen aan mijn lijstje met koekjes recepten, want ze zijn echt zooooo lekker!
Recept van Koningin Máxima
Ik heb mijn alfajores wel ietsje anders gemaakt dan die van Máxima. De cognac heb ik bijvoorbeeld achterwege gelaten. Mét cognac is het vast ook heerlijk, maar zonder ook! Een alfajor is een typisch Argentijnse delicatesse. Volgens onze Argentijnse Koningin zijn alfajores haar lievelingskoekjes en is ze ermee opgegroeid.
Alfajores zelf maken
Alfajores zijn een soort ‘karamelkoekjes’. Het zijn vooral ook heel erg makkelijke koekjes om te maken en ik hou ervan om niet al te ingewikkeld te hoeven doen 😉 . Zo hoef je ze bijvoorbeeld maar heel kort in de oven te bakken. In tegenstelling tot onze bekende Nederlandse krokante en goudbruine koekjes, horen deze Argentijnse koekjes juist licht van kleur én zacht van structuur te zijn.
Alfajores recept
Er bestaan veel verschillende varianten van het Argentijnse koekje, maar de basis bestaat altijd uit twee ronde koekjes met dulce de leche ertussen. De smeuïge en romige karamelpasta tussen de zachte maïzena-koekjes, gedipt in geraspte kokos…. alles aan deze smaakcombinatie klópt gewoon! Ik snap dan ook heel goed dat dit de lievelingskoekjes zijn van Máxima. En hoe leuk is het dat wij ze gewoon nu hier in onze eigen Hollandse keukens ook kunnen maken?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram maizena
- 100 gram bloem
- 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 75 gram suiker
- 2 eidooiers
- 1/2 theelepel baking soda
- 1 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram Dulche de Leche
- 50 gram geraspte kokos
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor de koekjes in een kom tot een mooi deeg (behalve de dulche de leche en de geraspte kokos). Mocht het deeg niet lekker plakken dan kun je (tip van Máxima) 2 eetlepels citroensap toevoegen.
- Laat het deeg nu ingepakt in huishoudfolie 1 uur in de koelkast opstijven.
- Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm en steek rondjes deeg uit van ongeveer 5 cm diameter.
- Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar. Verdeel indien nodig over 2 bakplaten.
- Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden. De koekjes moeten een klein beetje verkleurd zijn, zoals je ziet op de foto.
- Laat de koekjes afkoelen en bestrijk dan de onderkant van 1 koekje met een beetje dulche de leche. Plak daar een ander koekje bovenop en rol de randen door de geraspte kokos. Herhaal tot de koekjes op zijn. Eet smakelijk!
Wilma says:
Klopt het dat de koekjes, als ze gebakken zijn, bros zijn? Het deeg was meteen al erg droog. Met citroensap bond het wel weer. Maar nu breken ze heel makkelijk. Ik dacht dat het meer sponsachtig deeg zou worden.
Eef says:
Klopt, het zijn een soort brossige maizenakoekjes
Erna Westerveld says:
Kan ik de vulling ook een paar dagen later er tussen doen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Erna, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar ik denk dat dat opzich wel mogelijk is!