Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) – a la Lekker & Simpel

Köttbullar, zo heten ze, de Zweedse gehaktballetjes die grote bekendheid hebben sinds winkelketen IKEA ze op het menu zette. Gehaktballetjes doen het sowieso altijd goed, Zweeds, lekker mild gekruid, sausje erbij, jam erbij, frietjes erbij en je hebt een schot in de roos.

Lekker, simpel, verrassend en als ik hongerig ben na een rondje IKEA (en een ritje ernaar toe want bij ons zit hij niet om de hoek) dan lust ik ook wel een paar IKEA Zweedse balletjes. Sterker nog ik denk niet dat ik ooit iets anders heb gekocht bij IKEA… Als we het hebben over eten dan. Meubels en troepjes genoeg 😉 .

Zweedse gehaktballetjes

Wist je trouwens dat deze Zweedse gehaktballetjes, Köttbullar traditioneel opgediend worden tijdens het kerstbuffet? Volgens Wikipedia worden ze dan geserveerd met aardappelpuree, jam gemaakt van vossenbes en een gebonden saus op basis van bouillon. Dit laatste komt behoorlijk goed overeen met het recept welke ik maakte uit het nieuwe kookboek van Lekker en Simpel.

Kookboek Lekker en Simpel 100 snelle wereldgerechten

100 snelle wereldrecepten – Lekker en Simpel

Van Sofie en Jorrit kreeg ik onlangs hun nieuwe kookboek opgestuurd. Wat een leuk en fijn kookboek! Precies zoals je zou verwachten en toch ook verrassend. Dit kookboek bevat maar liefst 100 (!) wereldrecepten. Ik vind het knap dat ze naast hun druk bezochte blog waar ze dagelijks nieuwe recepten op plaatsen en de komst van hun dochtertje Evi zo’n kookboek hebben kunnen maken. 100 recepten bedenken, maken, fotograferen naast dat alles is zeker niet niks. Dus wat dat betreft alleen al petje af.

Het kookboek vind ik erg leuk. De indeling is duidelijk. Per werelddeel en daarna per land. Met bekende en onbekende gerechten wat een verrassende mix geeft. Verwacht geen authentieke recepten met 26 ingredienten, maar juist toegankelijke gerechten van over de hele wereld met slechts een handjevol ingrediënten zoals we inmiddels gewend zijn van dit duo.

Keuzestress

Omdat ik jullie graag wil vertellen over dit boek en dat in combinatie met een recept natuurlijk de leukste manier is om dat te doen besloot ik een recept te kiezen (uiteraard met akkoord van Sofie en Jorrit). De keuze was alleen best lastig want 100 snelle wereldrecepten betekent: keuzestress! Want de Surinaamse pindasoep leek mij ook heerlijk of de Mexicaanse nacho’s. De Japanse misosoep, Turkse pide met gehakt en de Amerikaanse sloppy joe trouwens ook. En zo nog veel meer gerechten, maar ik besloot te gaan voor de Zweedse gehaktballetjes. Die zagen er namelijk zo ontzettend lekker uit, je hebt er maar een handjevol ingrediënten voor nodig en het resultaat? Ontzettend lekker!

Mijn sausje is trouwens ietwat licht van kleur. Dit komt omdat ik geen runderbouillon in huis had en dat heb vervangen voor kippenbouillon. Dat smaakte overigens ook heerlijk en ik heb het recept zelfs later nog eens gemaakt met runderbouillon wat tevens ook smakelijk is.

100 snelle wereldgerechten van Lekker & Simpel is verkrijgbaar bij Bol.com

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.
4.34 van 3 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram gehakt (half om half)
  • 125 ml runderboullion
  • 125 kookroom
  • 40 ml melk
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • eetlepel bloem
  • 8 eetlepels paneermeel
  • ½ theelepel piment
  • sojasaus
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe het gehakt, de gehaktkruiden, melk, ei, paneermeel en piment in een kom.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe en meng het deeg losjes.
  • Draai er vervolgens even grote gehaktballetjes van.
  • Verhit een beetje olie of boter in de pan en bak de gehaktballetjes in 10-15 minuten gaar.
  • Haal ze gehaktballetjes daarna uit de koekenpan en laat de olie en vetresten achter als basis voor de saus.
  • Voeg hier de bouillon, kookroom, bloem en een scheutje sojasaus aan toe.
  • Laat de saus inkoken tot hij iets dikker is.
  • Doe de gehaktballetjes dan weer in de pan en meng de saus erdoor. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Serveer er frietjes, opgebakken aardappeltjes of aardappelpuree bij. Lekker met gekookte/ gestoomde groenten zoals worteltjes, broccoli (helemaal a la IKEA 😉 ) of sperziebonen. Om het helemaal af te maken kun je er uiteraard ook nog (vossenbes)jam bij serveren.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 573kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 47g | Vetten: 37g | Verzadigd vet: 28g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zweedse gehaktballetjes

5 thoughts on “Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) – a la Lekker & Simpel

  • Hej!
    Echte Zweedse gehaktballetjes maak je met half om halfgehakt en met een geprakte gekookte aardappel als bindmiddel in plaats van paneermeel.

    Als je ze speciaal voor de kerstdis wil maken, dan voeg je wat piment, piepje kardemom en kaneel toe aan het gehakt. Maar het absolute Zweedse kerstvlees is de Julskinka, oftewel een grote gekookte ham met een laklaag en kruidnagels.

    Officieel hoeft er ook geen groente bij, want de vossenbessen zijn er voor de broodnodige vitamines. Dan moet je wel gaan voor ’rårörda lingon’ een soort compote, maar met nog minder suiker.
    Helaas zijn die niet (makkelijk) verkrijgbaar in Nederland…
    Als je voor vossenbessenjam gaat zou ik er wel wat groente aan toevoegen.

    Maar zonder vossenbes geen köttbullar, anders kun je ook gewoon ‘oma’s Hollandse gehaktballen’ maken

  • Hej!
    Echte Zweedse gehaktballetjes maak je met half om halfgehakt en met een geprakte gekookte aardappel als bindmiddel in plaats van paneermeel.

    Als je ze speciaal voor de kerstdis wil maken, dan voeg je wat piment, piepje kardemom en kaneel toe aan het gehakt. Maar het absolute Zweedse kerstvlees is de Julskinka, oftewel een grote gekookte ham met een laklaag en kruidnagels.

    Officieel hoeft er ook geen groente bij, want de vossenbessen zijn er voor de broodnodige vitamines. Dan moet je wel gaan voor ’rårörda lingon’ een soort compote, maar met nog minder suiker.
    Helaas zijn die niet (makkelijk) verkrijgbaar in Nederland…
    Als je voor vossenbessenjam gaat zou ik er wel wat groente aan toevoegen.

    Maar zonder vossenbes geen köttbullar, anders kun je ook gewoon ‘oma’s Hollandse gehaktballen’ maken

  • edith lange says:

    5 sterren
    Hoi eef,
    Ik ben niet van het schrijven maar nu moest ik toch ff. Patat met jam wow jammy. Zoals bijna al jouw Recepten heerlijk weer. Dankjewel we hebben genoten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept