Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) – a la Lekker & Simpel

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.

Köttbullar, zo heten ze, de Zweedse gehaktballetjes die grote bekendheid hebben sinds winkelketen IKEA ze op het menu zette. Gehaktballetjes doen het sowieso altijd goed, Zweeds, lekker mild gekruid, sausje erbij, jam erbij, frietjes erbij en je hebt een schot in de roos.

Lekker, simpel, verrassend en als ik hongerig ben na een rondje IKEA (en een ritje ernaar toe want bij ons zit hij niet om de hoek) dan lust ik ook wel een paar IKEA Zweedse balletjes. Sterker nog ik denk niet dat ik ooit iets anders heb gekocht bij IKEA… Als we het hebben over eten dan. Meubels en troepjes genoeg 😉 .

Zweedse gehaktballetjes

Wist je trouwens dat deze Zweedse gehaktballetjes, Köttbullar traditioneel opgediend worden tijdens het kerstbuffet? Volgens Wikipedia worden ze dan geserveerd met aardappelpuree, jam gemaakt van vossenbes en een gebonden saus op basis van bouillon. Dit laatste komt behoorlijk goed overeen met het recept welke ik maakte uit het nieuwe kookboek van Lekker en Simpel.

Kookboek Lekker en Simpel 100 snelle wereldgerechten

100 snelle wereldrecepten – Lekker en Simpel

Van Sofie en Jorrit kreeg ik onlangs hun nieuwe kookboek opgestuurd. Wat een leuk en fijn kookboek! Precies zoals je zou verwachten en toch ook verrassend. Dit kookboek bevat maar liefst 100 (!) wereldrecepten. Ik vind het knap dat ze naast hun druk bezochte blog waar ze dagelijks nieuwe recepten op plaatsen en de komst van hun dochtertje Evi zo’n kookboek hebben kunnen maken. 100 recepten bedenken, maken, fotograferen naast dat alles is zeker niet niks. Dus wat dat betreft alleen al petje af.

Het kookboek vind ik erg leuk. De indeling is duidelijk. Per werelddeel en daarna per land. Met bekende en onbekende gerechten wat een verrassende mix geeft. Verwacht geen authentieke recepten met 26 ingredienten, maar juist toegankelijke gerechten van over de hele wereld met slechts een handjevol ingrediënten zoals we inmiddels gewend zijn van dit duo.

Keuzestress

Omdat ik jullie graag wil vertellen over dit boek en dat in combinatie met een recept natuurlijk de leukste manier is om dat te doen besloot ik een recept te kiezen (uiteraard met akkoord van Sofie en Jorrit). De keuze was alleen best lastig want 100 snelle wereldrecepten betekent: keuzestress! Want de Surinaamse pindasoep leek mij ook heerlijk of de Mexicaanse nacho’s. De Japanse misosoep, Turkse pide met gehakt en de Amerikaanse sloppy joe trouwens ook. En zo nog veel meer gerechten, maar ik besloot te gaan voor de Zweedse gehaktballetjes. Die zagen er namelijk zo ontzettend lekker uit, je hebt er maar een handjevol ingrediënten voor nodig en het resultaat? Ontzettend lekker!

Mijn sausje is trouwens ietwat licht van kleur. Dit komt omdat ik geen runderbouillon in huis had en dat heb vervangen voor kippenbouillon. Dat smaakte overigens ook heerlijk en ik heb het recept zelfs later nog eens gemaakt met runderbouillon wat tevens ook smakelijk is.

100 snelle wereldgerechten van Lekker & Simpel is verkrijgbaar bij Bol.com

Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar) - a la Lekker & Simpel. Deze heerlijke, makkelijke gehaktballetjes lijken precies op die van IKEA.


Het recept voor Zweedse gehaktballetjes:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor Zweedse gehaktballetjes (ingrediënten):

  • 400 gram gehakt (half om half)
  • 125 ml runderboullion
  • 125 kookroom
  • 40 ml melk
  • 1 ei
  • 1 eetlepel gehaktkruiden
  • 1½ eetlepel bloem
  • 8 eetlepels paneermeel
  • ½ theelepel piment
  • sojasaus
  • peper en zout

Hoe maak je Zweedse gehaktballetjes :

  1. We beginnen met het maken van de gehaktballetjes.
  2. Doe het gehakt, de gehaktkruiden, melk, ei, paneermeel en piment in een kom.
  3. Voeg naar smaak peper en zout toe en meng het deeg losjes.
  4. Draai er vervolgens even grote gehaktballetjes van.
  5. Verhit een beetje olie of boter in de pan en bak de gehaktballetjes in 10-15 minuten gaar.
  6. Haal ze gehaktballetjes daarna uit de koekenpan en laat de olie en vetresten achter als basis voor de saus.
  7. Voeg hier de bouillon, kookroom, bloem en een scheutje sojasaus aan toe.
  8. Laat de saus inkoken tot hij iets dikker is.
  9. Doe de gehaktballetjes dan weer in de pan en meng de saus erdoor. Eet smakelijk!

Serveer er frietjes, opgebakken aardappeltjes of aardappelpuree bij. Lekker met gekookte/ gestoomde groenten zoals worteltjes, broccoli (helemaal a la IKEA 😉 ) of sperziebonen. Om het helemaal af te maken kun je er uiteraard ook nog (vossenbes)jam bij serveren.


Zweedse gehaktballetjes

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter