Zuurkool Rolletjes

Zuurkool Rolletjes

Als ‘Langedijker Maidje’ kon het niet uitblijven, er moest een zuurkool recept op mijn blog komen en daarom vandaag deze heerlijke Zuurkool Rolletjes. Hoewel ik ’t dorp Langedijk al lang geleden gedag heb gezegd, is en blijft het de plek waar ik ben groot gebracht. Nu ken je het Langedijk misschien niet, maar waarschijnlijk wel de zuurkool die daar vandaan komt.

De Kramers zuurkool fabriek beter bekend als Krautboy, is gevestigd in Langedijk. Bekend om de wegen die besmeurd zijn met modder als de kool van het land gaat. Hoewel de langgerekte velden van zuurkool jammer genoeg langzaam uit het zichtbeeld van dit dorp verdwijnen, weet ik het nog maar al te goed. Stiekem, heel snel, eventjes het terrein over scheuren met je fiets. Het terrein waar die bekende zuurkool vandaan komt, want Krautboy zuurkool ligt in vrijwel alle supermarkten, zelfs ver buiten onze landgrenzen en als Langedijkse ben je dan toch best een beetje trots.

Recept met zuurkool

Ik kan je over de vele recepten met zuurkool vertellen en misschien doe ik dat ook ooit wel eens of gewoon stuk voor stuk, zo af en toe eentje om het leuk te houden. Zuurkool kun je zelf maken en hoewel me dat een enige bezigheid lijkt, is het nog best een langdurig DIY project (denk aan een weekje of 6). Maar ik hou het lekker bij mijn eigen Krautboy.

Rolletjes met zuurkool en ham

Deze rolletjes maak ik met coburger ham, een lichtzoute ham die heerlijk smaakt in combinatie met de zuurkool. De naturel zuurkool heb ik gekruid met vadouvan van Jonnie Boer, heerlijk. Geen vadouvan in huis? Geen paniek, je kunt ook gewone kerrie gebruiken.Vind je zuurkool trouwens te zuur? Voeg dan een klein beetje suiker toe of vervang het water voor appelsap, dit zwakt de zure smaak van de zuurkool af.

Voor dit recept heb je maar een klein beetje zuurkool nodig, dus heb je een hele zak gekocht (500 gram) doe dan helemaal ‘kliekipedia’ proof en maak van de rest een lekker stamppotje (kun je trouwens ook nog heel fijn invriezen voor later) of gewoon lekker veel rolletjes (je kunt het recept makkelijk halveren of juist verdubbelen – met deze reden gaat het recept ook uit van 6 rolletjes. Reken ongeveer 3 tot 4 rolletjes p.p.)

Sausje erbij

De combinatie met mosterd en zuurkool vind ik zelf erg lekker. Maar omdat lief niet zo van de mosterd is, maar wel honing mosterd lekker vind, heb ik een klein beetje simpele honing mosterd saus gemaakt voor erbij. Dit sausje is optioneel en hoef je er niet bij te maken (maar is wel zo lekker 😉 ). Je kunt er een paar druppeltjes eroverheen doen, het erbij serveren of een klein beetje op de zuurkool doen voor je het rolletje dicht vouwt.

Zuurkool Rolletjes

Zuurkool Rolletjes

Zuurkool Rolletjes. Als 'Langedijker Maidje' moest er een zuurkool recept op mijn blog komen, dus: zuurkool rolletjes met Krautboy.
Nog geen stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 6 rolletjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 120 gram zuurkool (naturel )
 • 1-2 eetlepels water
 • ½ theelepel vadouvan (of kerrie)
 • 6 plakjes coburger ham
 • boter
Voor de saus (optioneel):
 • 1 eetlepel kookroom
 • 1 theelepel mosterd (dijon)
 • 1 theelepel honing
 • peper & zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Doe de zuurkool in een pannetje en kook met de eetlepel(s) water en de vadouvan (of kerrie) de zuurkool zachtjes gaar in ongeveer 5-10 minuten. Het is trouwens raar om 'gaar' te zeggen want je kunt zuurkool ook rauw eten maar goed je begrijpt vast wat ik hiermee bedoel 😉 .
 • Maak ondertussen de saus, dit hoeft niet maar is wel erg lekker erbij. Doe de kookroom, honing en mosterd in een kommetje en mix het door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
 • Als de zuurkool klaar is, is het tijd om de rolletjes te maken. Leg een plakje ham op een bord en schep hier met een vork ongeveer 20 gram zuurkool (1 volle eetlepel) op (evt met een paar druppels saus). Rol hiervan een rolletje over de breedte, niet te strak, en rol zo alle rolletjes op.
 • Doe een klein beetje boter in een pannetje en bak de rolletjes even kort aan.
 • Serveer druppeltjes saus overheen als je die niet in de rolletjes hebt gedaan. Of doe beide als je dat lekker vindt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 32kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zuurkool Rolletjes

13 reacties op “Zuurkool Rolletjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *