Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza

Zomerse Flammkuchen met Serranoham & Rucola

Zomerse Flammkuchen met Serranoham & Rucola

Flammkuchen: sinds ik weet wat het is wil ik het al maken. Vorige week zondag ben ik er voor het eerst mee aan de slag gegaan en jongens wat is dat lekker! Flammkuchen is Duits, een soort van hele dunne pizza en normaliter belegd met crème fraîche, ui en reepjes spek. Aangezien we in zomerse sferen zijn vandaag het recept voor een zomerse flammkuchen met serranoham & rucola.

Deze zomerse flammkuchen heeft een dunne knapperige bodem, crème fraîche, mozzarella, een paar plukjes rucola en wat serranoham. Een heerlijke zomerse versie van de bekende (winterse) flammkuchen. Eet ‘m als snack of als lunch maar ook als diner is de flammkuchen zeer geschikt. Bijvoorbeeld met een lekkere salade erbij.

Het is wel echt een recept wat in zijn eenvoud uitblinkt. Kies dus (zoals eigenlijk altijd) mooie ingrediënten zoals verse goede mozzarella, een mooie smaakvolle serranoham en rijpe cherrytomaten.  Als je juist met dit soort eenvoudige gerechten kiest voor kwalitatief goede producten wordt het een speciaal, smaakvol gerecht.

Zomerse Flammkuchen met Serranoham & Rucola


Het recept voor een zomerse flammkuchen

Wat heb je nodig voor een zomerse Flammkuchen:

Bereidingstijd: 30 minuten + 1 uur deeg laten rijzen
Hoeveelheid: 1 personen

  • 100 gr bloem
  • 2-2,5 gr gist (1/3 van een zakje gedroogde gist)
  • 60 ml lauwwarm water
  • 2 el crème fraîche
  • 2 plakken serranoham
  • 1 handje rucola
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 flinke champignon in dunne plakjes gesneden
  • 1/2 bol mozzarella in dunne plakjes/ stukjes gescheurd
  • 2-4 cherrytomaten in dunne plakjes
  • olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper & zout

Hoe je de Flammkuchen met serranoham & rucola maakt:

1. We beginnen met het maken van het deeg. Stort 100 gr bloem op het aanrechtblad en maak hierin een kuiltje. In het kuiltje doe je de gist en het lauwwarme water. Strooi wat zout om de bloem heen (gist en zout gaan niet samen dus zorg ervoor dat je dit niet in het kuiltje doet). Werk vanuit het kuiltje naar buiten, voeg tijdens het kneden 1 eetlepel olijfolie toe en maak er een mooi deegballetje van. Verdeel een paar druppels olijfolie over de bol deeg en leg deze in een kom afgedekt met wat folie. Zet het op een warme, rustige plek en laat ongeveer 1 uur rijzen of tot het deeg is verdubbeld in massa.

2. Als het deeg klaar is met rijzen verwarm je de oven voor op 220 graden.

3. Strooi je wat bloem over het aanrechtblad. Hierop rol je het deeg uit tot een ronde dunne lap. Het gaat erom dat het deeg echt dun uitgerold is. Qua dikte een beetje vergelijkbaar met een tortilla.

4. Leg het uitgerolde deeg op ovenplaat welke bedekt is met bakpapier. Verdeel er 2 eetlepels crème fraîche, 1 flinke champignon, een ½ bol mozzarella en de cherrytomaten overheen.

5. Doe de zomerse flammkuchen in de oven voor ongeveer 10 tot 15 minuten tot de kaas is gesmolten en de randjes mooi goudbruin zijn.

6. Haal de flammkuchen uit de oven en verdeel er 2 plakjes serranoham over die je in stukken scheurt. Een handje rucola en een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zwarte peper. Eet smakelijk!

Zomerse Flammkuchen met Serranoham & Rucola

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

11 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Flammkuchen is zo lekker! Deze ziet er waanzinnig goed uit 🙂

    3 augustus 2015 at 08:03
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dank je wel 🙂 Zo smaakte ‘ie ook 😉

      4 augustus 2015 at 21:17
      • Beantwoorden LJ de Wijk

        Wel plakkerig deeg. In vergelijking met andere soortgelijke recepten gaat er wel erg veel water bij.
        Hij was overigens heerlijk.

        29 april 2017 at 09:34
        • Beantwoorden Eef

          Ik heb hem toevallig laatst nog gemaakt en dit keer met minder water. Dat werkt ook prima – ik heb het recept direct ook even aangepast. Als het goed is, is de deeg nu minder plakkerig 🙂

          30 april 2017 at 21:44
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Wat een heerlijke variant heb je gemaakt!

    3 augustus 2015 at 11:01
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Thx Anne-Marie en thx voor het fijne deegrecept 🙂 Een goede basis is het halve werk 😉

      4 augustus 2015 at 21:18
  • Beantwoorden kelly

    Jaaaahh….heerlijk is dit. Ik heb er ook 1 op mijn blog staan, ook niet het traditionele recept, maar zo lekker!!! Krijg gelijk trek van je foto!

    4 augustus 2015 at 09:35
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Het originele recept volgt zeker ook nog een keer maar deze Zomerse moest ik gewoon nu delen 😉 Dank je wel én ga snel even spieken bij jou versie. Ben benieuwd!

      4 augustus 2015 at 21:19
  • Beantwoorden Monique

    Lijkt me erg lekker, Eefje

    6 augustus 2015 at 20:41
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dank je wel 😀 Zeker maken deze vind jij ook echt lekker 😉 x

      16 augustus 2015 at 22:07
  • Beantwoorden Duitse Flammkuchen | Eef Kookt Zo

    […] en al helemaal bij de verschillende kerstmarkten in de grote steden. De zomerse versie genaamd Zomerse Flammkuchen met Serranoham & Rucola is heerlijk maar ook deze originele variant met spekjes en ui zoals de Duitsers hun Flammkuchen […]

    30 december 2015 at 06:31
  • Laat een reactie achter