Perenijsjes, wie kent ze niet?! Lekkere, frisse, zachtzoete ijsjes die tijdens een hete zomer een welkome verkoeling zijn. Wist je dat je dit bekende ijsje ook prima zelf kunt maken? Met een stuk minder suiker en verse peren?
Zelf ijsjes maken vind ik altijd een leuk klusje, helemaal sinds ik mijn nieuwe ijsvorm in huis heb. Ik ben echt helemaal in de ban van het zelf ijsjes maken en met elk fruit dat ik in huis heb denk ik, hoe kan ik hier een lekker ijsje mee maken.
IJsjes van peer
Zo had ik 2 grote rijpe Conference peren op de fruitschaal liggen die toch echt opgegeten moesten worden. Op zich geen probleem want peer vind ik erg lekker en hij doet het ook erg goed in een groene smoothie met peer, banaan en gember bijvoorbeeld. Toch wilde ik dit keer eens wat anders proberen en ging ik aan de slag om perenijsjes te maken.
Perenijsjes met weinig ingrediënten
Voor het zelf maken van perenijsjes heb je eigenlijk niet zo heel veel nodig. Peren (nogal logisch 😉 ), water en een beetje suiker. IJs zonder suiker vormt namelijk veel ijskristallen en is daardoor minder lekker van structuur. Met een klein beetje suiker kom je al een heel eind en ik gebruik zelf het liefst altijd basterdsuiker omdat dat lekker makkelijk oplost. Je kunt natuurlijk ook prima kristalsuiker gebruiken mocht je geen basterdsuiker in huis hebben. Verder deed ik er nog een beetje citroensap bij. Lekker voor de frisse smaak maar ook tegen het verkleuren van de peer.
Zelf naar smaak aan te passen
Het lekkere aan deze perenijsjes vind ik dat ze niet zo zoet zijn. “Normale” perenijsjes van bijvoorbeeld Festini bevatten 10 gram suiker per ijsje. Deze zelfgemaakte ijsjes bevatten 5 gram suiker per ijsje, de helft dus. Voor mijn perenijsjes gebruik ik wel ruim water omdat ik vind dat ijsjes lekker verfrissend moeten zijn maar mocht je liever extra veel peer willen proeven kun je ook 3 grote peren gebruiken of 75-100 ml water gebruiken i.p.v. 150 ml. Proef het mengsel eventueel even voor je het in de vormpjes giet.


Ingrediënten
- 2 Conference peren (grote rijpe)
- 150 ml water
- 30 gram witte basterdsuiker
- ½ eetlepel citroensap
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Schil (indien gewenst) de peren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in kleine stukjes.
- Doe de stukjes peer in een keukenmachine of blender en voeg hier de overige ingrediënten aan toe. Mix dit tot je een mooi gladde vloeistof hebt.
- Giet het mengsel in de ijsvorm en zet de ijsvorm in de vriezer tot de ijsjes zijn bevroren (liefst een nacht invriezen). Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



IJsjes zien er super lekker uit, kan het ook worden gemaakt zonder citroensap? Helaas mag ik geen citrusvruchten ivm histamine intolerantie.
Je kunt het citroensap weglaten of vervangen voor een heel klein beetje appelazijn voor een frisse noot!
Hej hallo, welke ijsjesvorm gebruik je juist en waar heb je die gekocht? Ik vond het altijd zo’n geklungel om die ijsjes uit een harde vorm te halen maar die van jou zijn zo mooi dus vandaar ik het effe vraag! Groetjes!
Ja prachtig zijn ze he, ik ben er heel blij mee. Ik heb ze ooit via een Duitse webshop gekocht. Ze zijn helaas niet in Nederland verkrijgbaar en ik weet helaas niet welke shop het was meer. Is echt al jaren geleden
Morgen gelijk ff peren halen
Zeker doen 🙂 Laat je me weten of ze in de smaak vallen?
Hoe zo simpel zo lekker kan zijn hè
Zeker weten!
Wat een leuke ‘ouderwetse’ ijsjesvorm! En perenijsjes zijn zeker één van mn favorieten. 🙂
Ja leuk he! Ben er ook erg blij mee 🙂
Hoi Eef,
Ik vind ze ook superleuk maar kan ze nergens vinden. Waar zijn die te koop?
Ja prachtig zijn ze he, ik ben er heel blij mee. Ik heb ze ooit via een Duitse webshop gekocht. Ze zijn helaas niet in Nederland verkrijgbaar en ik weet helaas niet welke shop het was meer. Is echt al jaren geleden