Paasstolletjes

Zelf paasstolletjes maken

Deze kleine eenpersoons paasstolletjes met een vulling van amandelspijs zijn natuurlijk hartstikke leuk om te serveren bij het Paasontbijt of de Paasbrunch. Lekker met een glaasje sinaasappelsap erbij, vers fruit, gekookt eitjes en natuurlijk paaseitjes 😉 .

Een stol mag wat mij betreft niet ontbreken tijdens de feestdagen. Met kerst is dat een kerststol waarvan je het recept ook op mijn blog vindt (als liefhebster mocht dat recept natuurlijk ook niet ontbreken op mijn blog). En vanaf nu ook het recept voor deze heerlijke paasstolletjes. Ik vond het wel leuk om voor Pasen een kleine(re), eenpersoons stol te maken in plaats van een grote.

Het Paasontbijt of de Paasbrunch

Sowieso vind ik het leuk om allerlei kleine hapjes te serveren tijdens het Paasontbijt of de Paasbrunch. Dit jaar wordt alles natuurlijk even anders dan anders. FaceTime met de familie in plaats van gezellig even op visite en samen eten, maar het is zo. We maken het thuis gewoon lekker gezellig en daar mag een paasstol wat mij betreft zeker niet bij ontbreken!

Paasstolletje met amandelspijs

Paasstolletjes

Hoe eet jij je paasstol? Ik snij hem meestal in plakjes (yes, zelfs bij deze kleine variant) en smeer er een laagje roomboter op. Eerst eet ik het brood op en dan het spijs, zo lekker! Tot mijn grote schrik kwam ik er jaren geleden achter dat er dus mensen zijn die het spijs er een soort van uitlepelen en over het brood verdelen. Ik kan er nog steeds niet over uit haha. Zo zonde vind ik het. Ik ben echt team #eenhelehapspijs in plaats van #spijsverdelenoverdestol. Welk team ben jij?

Paasstolletjes

Paasstolletjes

Zelf paasstolletjes maken

Makkelijk recept om zelf de lekkerste paasstolletjes te maken gevuld met amandelspijs.
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 6 paasstolletjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 5 gram gist
  • 1 ei (groot)
  • 1 theelepel citroenrasp
  • snuf zout
  • poedersuiker ter decoratie

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de rozijnen en krenten in een kom en wel deze in heet water.
  • Doe het lauwwarme water (100 ml) samen met de gist en de suiker in de kom van de keukenmachine en meng door elkaar. Laat staan tot het gaat schuimen.
  • Kluts ondertussen het eitje in een klein kommetje.
  • Doe de bloem, de helft van de roomboter, de helft van het geklutste eitje, citroenrasp en tot slot een snufje zout erbij in de kom. Kneed dit met een keukenmachine tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en stort hierop het deeg.
  • Het deeg is nogal plakkerig dus het bloem heb je zeker nodig.
  • Giet het water van de rozijnen en krenten en droog ze goed af.
  • Verdeel rozijnen en krenten over het deeg en kneed dit rustig door tot een mooie bal deeg.
  • Laat het deeg onder een theedoek op een warme plek nu een half uur rijzen.
  • Kneed ondertussen de amandelspijs door met een lepeltje van het geklutste ei.
  • Leg de bol deeg weer op een met bloem bestoven werkplek.
  • Verdeel in gelijke bolletjes. Druk met een deegroller in de bol laat ca. 5 centimeter van de boven en onderkant bol (hier rol je dus niet overheen). Zorg dus dat je een ovale plak hebt waarbij de onder en bovenkant bol staan en je in het midden een 'gleuf' hebt voor de marsepein.
  • Verdeel de marsepein ook in gelijke delen en rol hier een langwerpige reep van.
  • Leeg deze in de 'gleuf' van het broodje, vouw dicht en herhaal met alle paastolletjes.
  • Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt met een theedoek en eventueel een stuk plastic tegen het plakken weer een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestrijk de paasstolletjes met de rest van het geklutste ei en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Smelt de rest van de roomboter terwijl de stolletjes in de oven zitten en bestrijk ze hier direct mee als ze uit de oven kommen.
  • Dek de stolletjes als ze uit de oven komen met een theedoek en laat ze afkoelen (zo krijg je lekkere zachte broodjes). Strooi er voor het serveren nog wat poedersuiker over en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Serving: 1paasstolletje | Calorieën: 340kcal | Koolhydraten: 52g | Eiwitten: 7g | Vetten: 13g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Paasstolletjes

Paasstolletjes Pinterest Collage

10 thoughts on “Zelf paasstolletjes maken

  • C.J. Moerkoert says:

    Hoi Eef. We zijn een fan van je en houden van de meeste van je recepten.
    Dit weekend wilde ik je passtolletjes gaan maken, maar helaas zie ik niet wat je nodige hebt en hoe ik het moet maken.
    Ben je vergeten dit erin te zetten?
    Groet, en ga vooral door.

    • Wat lief en wat fijn dat je een reactie achter laat, ik heb geen idee wat er mis is gegaan maar het recept stond er inderdaad niet in. Had hem wel gemaakt dus was zo gepiept om hem terug te zetten 🙂 Hij staat erin. Bak ze van het weekend en fijne Paasdagen.

  • Hennie Wessels says:

    Ik zie het recept van de paasstolletjes niet staan. Deze zou ik erg graag willen maken. Kun je mij aan het recept helpen?

  • Marianne Van den Boogaard says:

    Hoi hoi
    Alvast de paasstolletjes gemaakt als test.
    Nu heb ik wel een vraagje, als je voor 12 personen maakt dan staat er nog steeds
    5 á 6 bolletjes. Moet dit dan geen 12 zijn. Voor de rest zien ze er prima uit. Staan nu af te koelen, ben benieuwd hoe ze smaken. Ps, heb je nog een tip hoe ik ze het beste kan bewaren.
    Gr marianne

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Marianne, dat klopt inderdaad. Ik heb het even aangepast voor de duidelijkheid! Ik zou ze luchtdicht, droog en op kamertemperatuur bewaren. Ze blijven dan 2 á 3 dagen lekker op die manier, je kan ze ook heel goed invriezen!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Annemarie, oeh dat is een goeie! De roomboter kun je plantaardig vinden, maar een ei vervanger durf ik niet echt iets over te zeggen. Je kunt verschillende ei vervangers vinden, van lijnzaad tot vloeibare plantaardige eieren uit de super. Maar wat voor effect dat heeft op het recept en of je het 1 op 1 kunt vervangen weet ik niet!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept