Volg mij:
Deegwaren Brood & Pizza, Ontbijt

Kerststol (kerstbrood)

Kerststol

Kerststol oftewel kerstbrood. Een goed kerstontbijt is wat mij betreft niet compleet zonder een heerlijke traditionele kerststol! Lekker met een laagje goede roomboter erop, wat kaneelsuiker of de amandelspijs over het broodje uitgesmeerd. Wist je dat het maken van een kerststol eigenlijk best eenvoudig is?

Twee keer per jaar staat er bij ons een stol op tafel bij het ontbijt. Tijdens de kerstdagen én tijdens de paasdagen. Elk jaar kijk ik weer uit naar die ontbijtjes. Klinkt misschien gek maar ik vind kerststol simpelweg zó ontzettend lekker. Natuurlijk vind ik de andere facetten van de feestdagen ook gezellig maar die kerststol hé… 😉

Leidraad

Omdat ik nog nooit zelf een kerststol had gemaakt en het soms bij recepten voor brood wel fijn vind een leidraad te hebben ging ik op onderzoek uit. Na niet al te lang zoeken kwam ik een video tegen van Janny en Robèrt, bekend van het tv-programma Heel Holland Bakt. De video is precies zoals je een video van dit duo verwacht. Ik besloot te gaan voor hun recept maar dan wel de helft ervan (zo krijg je een mooie middelgrote stol) en natuurlijk maakte ik een paar aanpassingen.

Genoeg

Met deze kerststol heb je genoeg voor het ontbijt wanneer je met z’n tweeën of drieën bent voor een dag of twee. Ga voor een gezin van 4 uit van ruim 1 dag (met een plakje extra voor de liefhebber de volgende dag). Bewaar de zelfgemaakte kerststol afgesloten in een bak of zak op een donkere plek en je kunt er extra lang van genieten.

kerststol-640x940_1

Cranberry’s, rozijnen en pistachenoten

Voor de vulling van de kerststol besloot ik te gaan voor noten en rozijnen. Ik ben niet zo dol op gekonfijt fruit maar mocht je dit wel lekker vinden vervang dan gerust een deel van de rozijnen hiervoor.  Verder heb ik een mix gemaakt van sultana rozijnen, blanke rozijnen en cranberry’s.

De noten bestaan uit een mix van paranoten, hazelnoten, walnoten, amandelen en pistache. Ongebrand en ongezouten uiteraard. Ook voor de notenmix kun je zelf bepalen welke noten je gebruikt. Pistachenoten geven wel echt een mooie kleur aan de vulling zeker in combinatie met de rode cranberry’s. Het oog wil immers ook wat, toch?!

Kerststol

Tijd genoeg

Je hebt niet heel veel tijd nodig voor het maken van deze kerststol. Dat is fijn maar dat maakt de drempel om zelf brood te maken hopelijk ook een stuk lager. Je laat de kerststol in totaal 3 kwartier rijzen waarvan eerst één kwartier en nadat je het brood in bovenstaande vorm hebt gemaakt (de vorm van een kerststol) nog een half uurtje. De kerststol bak je in een halfuurtje goudbruin af en je huis ruikt heerlijk! Airwick de deur uit en zelfs de geur van de kerstboom kan hier niet tegenop!

Handig om te weten

Tijd om aan de slag te gaan met dit recept voor een heerlijke kerststol. De kerststol kun je maximaal 3 dagen bewaren (mits goed afgesloten) maar is de eerste dag (zeker als ‘ie nog een beetje warm is) het allerlekkerst. Je hebt geen bakvorm nodig voor het maken van een kerststol. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je het kerstbrood gaat maken.

Serveer de kerststol met poedersuiker, roomboter, kaneelsuiker of wat je dan ook graag op jouw plakje kerstbrood eet. Heb jij een andere lekkere combinatie laat het dan zeker weten in de reacties, ik ben benieuwd.

Kerststol


Het recept voor een kerststol (kerstbrood):

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 45 minuten ( + tijd om het brood te laten rijzen)
Hoeveelheid: 1 middelgrote kerststol

Wat heb je nodig voor een zelfgemaakte kerststol (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 125 gram rozijnen (mix van sultana rozijnen, blanke rozijnen en cranberry’s)
  • 100 gram amandelspijs
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 70 gram (ongezouten en ongebrande) notenmix
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram gist (droge/ instant gist)
  • 1 ei
  • 1 theelepel citroenrasp
  • zout

Poedersuiker ter decoratie

Hoe je een kerststol maakt:

  1. Kluts het eitje in een kommetje. Wel de rozijnen in heet water en hak de noten fijn. Houd de noten en rozijnen even apart.
  2. Doe het water samen met de gist en de helft van het geklutste ei in de kom van een keukenmachine en mix dit kort door elkaar.
  3. Voeg dan de tarwebloem, witte basterdsuiker, citroenrasp, 30 gram roomboter en tot slot een snufje zout toe aan de kom. Kneed dit met een keukenmachine tot een soepel deeg. Als je geen keukenmachine in huis hebt kun je het deeg natuurlijk ook met de hand kneden.
  4. Haal het deeg uit de keukenmachine en stort het op een met bloem bedekte werkplek. Het deeg is nogal plakkerig dus het bloem heb je zeker nodig. Verdeel de gehakte noten en de gewelde rozijnen over het deeg en kneed dit rustig door tot een mooie bal deeg waarbij de noten en rozijnen goed verdeeld zitten. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk rozijnen en noten uit het brood steken (deze kunnen namelijk verbranden).
  5. Laat het bolletje deel onder een theedoek op een warme plek nu een kwartier rijzen.
  6. Kneed de amandelspijs goed door en rol hier een langwerpige rol van.
  7. Leg de bol deeg weer op een met bloem bestoven werkplek. Druk met een deegroller in de bol  laat ca. 5 centimeter van de boven en onderkant bol (hier rol je dus niet overheen). Zorg dat je een langwerpige plek hebt waarbij de onder en bovenkant bol staan. Leg hier het amandelspijs in en vouw de onderkant over de amandelspijs heen en leg het voor de bolling van de bovenkant. Druk de zijkanten goed aan en laat de kerststol nu ongeveer 30 minuten rijzen onder een theedoek. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en smelt 20 gram roomboter.
  8. Bestrijk het brood met de andere helft van het geklutste eitje en leg het op een met bakpapier bedekte bakplaat. Zet het brood in de oven en draai de temperatuur terug naar 180 graden. Bak het brood in ca. 30 minuten gaar.
  9. Wanneer het brood uit de oven komt bestrijk je het brood met de gesmolten boter en strooi je er naar smaak wat poedersuiker overheen. Even laten afkoelen en… eet smakelijk. Fijne feestdagen!

Kerststol

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

12 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Superleuk om te maken he? Maakte met pasen dit jaar voor het eerst een stol en vond het echt heel goed te doen. En zoooo lekker! De combi met cranberry lijkt me heerlijk!

    14 december 2016 at 07:28
    • Beantwoorden Eef

      Echt super leuk! Vond het een fijn klusje en vlak voor kerst ga ik hem nog eens maken 🙂 Lekker voor het ontbijt, yum!

      17 december 2016 at 17:32
  • Beantwoorden kelly

    leuk!!!..kan je dit ook met patentbloem maken???

    14 december 2016 at 19:31
    • Beantwoorden Eef

      Ja hoor dat zou moeten kunnen 🙂

      17 december 2016 at 17:33
  • Beantwoorden Lianne

    Ziet er mooi uit zeg! Ik heb het weleens gemaakt, alleen dan met een pakje haha. 😀 Maar gelukkig was die wel heel erg lekker. 🙂

    14 december 2016 at 21:45
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Onmisbaar recept tijdens de kerst! En wat is ie goed gelukt zeg!

    15 december 2016 at 09:41
  • Beantwoorden Wil Kok

    Hier in Italie mis ik een Hollandse stol met de Kerst! Omdat mijn stol vorig jaar met Kerst mislukte maakte ik vandaag als proef jouw kerststol en was is hij goed gelukt en lekker. Dank je voor het recept. Nu eerst het gevuld speculaas bakken.

    18 november 2017 at 21:12
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Wil! Blij dat je op deze manier in Italië ook kunt genieten van een lekkere Hollandse stol. Die zou ik zelf denk ik ook missen 😉

      20 november 2017 at 07:56
  • Beantwoorden Hans van Oers

    Mooi recept. Ik heb het origineel van Heel Holland Bakt ook gezien en heb een paar vraagjes. Hopelijk kun je me helpen.

    1. Je hebt het over een middelgrote stol. Kan ik dat vergelijken met zo’n feeststol van de AH van 750 gram of is deze kleiner?

    2. Het is me niet helemaal duidelijk of er door het amandelspijs nu ook ei moet. Ik heb zo’n pakje van Dr. Oetker en daar staat op dat er een half ei in moet. Zowel bij het recept van Heel Holland Bakt als bij jouw beschrijving zie ik dat echter niet terugkomen. Hoe zit dat precies?

    Super bedank alvast!

    17 december 2017 at 12:00
    • Beantwoorden Eef

      Hi Hans,

      Natuurlijk, ik ga mijn best doen 🙂

      1. Die heb ik nog niet gezien in de winkel dus lastig om te zeggen… Het is iets groter dan een kleine liefde & passie brood van de AH om een vergelijking te maken 😉 Je kunt er ongeveer 8 á 10 plakken uithalen (afhankelijk van de dikte).
      2. Ligt eraan welk amandelspijs je gebruikt. Ik heb destijds kant-en-klare gebruikt waar geen ei doorheen moest. Bij die van Dr. Oetker moet dat inderdaad wel en kun je dat ook gewoon doen. Door het bakken wordt het ei ook gaar dus dat zou geen probleem moeten zijn.

      Hoop je hiermee geholpen te hebben maar mocht je nog vragen hebben: laat het gerust weten!

      Groetjes & fijne feestdagen,

      Eef

      18 december 2017 at 21:08
  • Beantwoorden Karin

    Heb hem vandaag gemaakt en hij is heerlijk ik maak vaker recepten van jou ga zo door
    Groetjes en fijne feestdagen

    23 december 2017 at 15:58
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Karin, dank je wel 🙂

      31 december 2017 at 00:28

    Laat een reactie achter