Zelf ijsthee maken, het is zo ontzettend simpel en vaak zo ontzettend veel lekkerder, dat je dit recept echt eens moet proberen. Zelf ijsthee maken is namelijk goedkoop, lekker, makkelijk en het kost je ook vrijwel geen tijd.
Het enige wat zelf ijsthee maken je kost, is wat geduld. Voor de lekkerste zelfgemaakte ijsthee gebruik je namelijk cold brewed ijsthee. Wat een fancy benaming is voor koudgezette thee die ongeveer een nachtje nodig heeft om lekker te trekken. De thee trek je in koud water en niet in warm water omdat de ijsthee namelijk bitter kan worden als je de thee warm trekt en vervolgens laat afkoelen. Je hebt dat vast weleens geproefd toen je een slok van je kopje (inmiddels) koude thee dronk.
Zelf ijsthee maken
Qua smaak kun je natuurlijk he-le-maal losgaan. Je kunt gewoon Engelse thee gebruiken voor een neutrale ijsthee, maar je kunt ook voor thee met een smaakje gaan of beide soorten thee combineren, dus een zakje Engelse thee en een zakje citroenthee. Tijdens het trekken van de thee kun je ook nog extra smaakmakers aan de thee toevoegen zoals schijfjes citroen, takjes munt en eventueel wat honing of maple syrup voor een zoetje.
Lekker verfrissend
Met dit recept maak je ongeveer een liter ijsthee, maar je kunt het recept natuurlijk prima verdubbelen mocht je meer willen maken. De ijsthee blijft enkele dagen gekoeld goed in de koelkast. Ideaal voor als er een hittegolf in het land is en je wel wat verfrissing kunt gebruiken 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 liter water
- 2-3 zakjes 1-kops thee (smaak naar keuze)
- extra: schijfjes citroen, honing of agave syrup, takjes munt
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe het water in een afsluitbare karaf of fles.
- Hang de zakjes thee erin en voeg smaakmakers zoals een schijfjes citroen, honing en/of munt toe.
- Laat de thee nu een nachtje trekken en verwijder 's morgens de zakjes thee.
- Serveer naar wens met ijsblokjes. Proost!
nigar says:
Super leuk!
Janny says:
Een kind kan de was doen. En deze heerlijke thee zetten helemaal. Te lekker om te laten.
Eef says:
Dankjewel!
Barbara Jansen says:
Hoi eef,
Leuk receptje. Begrijp ik goed dat het koud water moet zijn?
Gr barbara
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt inderdaad!
Marianne Visscher says:
Welke thee gebruik je meestal?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat verschilt! Meestal gebruiken we wel een fruitige theesoort. Die van Simon Levelt vinden we erg lekker 🙂
Bettina says:
Dank voor het recept en vooral voor de tip met het koude water! Ik ben met het warme weer helemaal losgegaan 😀 Gebruik soms ook losse thee met een zeefje, heerlijk! Vorige week zelfs thee waar per ongeluk kaneel in bleek te zitten, was koud ook heerlijk. Dankjewel!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te horen, dank je wel! Ik vind kaneel ook het hele jaar door lekker 😉