Witte puntjes

Witte puntjes recept

Witte puntjes recept. Vandaag deel ik graag een nieuw brood recept met je. Althans, nieuw kun je deze zachte witte broodpuntjes natuurlijk niet noemen, want wie kent deze heerlijke luchtige broodjes nu niet? Maar nieuw op mijn blog zijn ze wel. Ze zijn heel eenvoudig om te maken en bovenal heel erg lekker. Dus ik zou zeggen, hup de keuken in!

Eerder deelde ik al eens het recept voor zachte witte bolletjes met jullie. Dat eerder is trouwens alweer bijna 6(!) jaar geleden. Ik denk dat het een van mijn eerste brood recepten is geweest. Heerlijk, maar ik merk ook dat ik in die jaren heel veel meer heb geleerd over het bakken van brood.

Zelf witte puntbroodjes maken

Zo gaat dat, je leert door te doen. Zo gebruik ik nu liever roomboter in plaats van olie in mijn zachte broodjes en heb ik wat handige trucjes om ze nog lekkerder en zachter te krijgen geleerd in de afgelopen jaren. Wie weet komt er nog een 2.0 versie van de bolletjes. Het is een lekker recept hoor, maar ik denk dat ik hem nu niet nóg iets lekkerder zou kunnen krijgen. Want zelf brood bakken is nou eenmaal ontzettend leuk, maar ook heel leerzaam om te doen. 

zachte witte broodpuntjes

Makkelijk witte puntjes recept

Je kunt natuurlijk witte puntjes kopen bij de supermarkt of bij de bakker. Maar zelf brood bakken is, als je er de tijd voor neemt, echt zo’n leuk klusje om te doen wat je ook veel voldoening geeft. Als je vaker zelf brood bakt dan weet je dat wel, vers gebakken brood net uit de oven, dat is toch wel het ultieme brood. Als je nog niet vaak zelf brood hebt gebakken, is dit overigens een prima recept om mee te beginnen. Want het is echt heel eenvoudig. Het is een kwestie van deeg maken, laten rijzen, puntjes vormen en heel kort afbakken. En klaar zijn je zachte witte puntjes!

Witte puntjes recept

Tips voor het zachtste brood

Nu hoor ik weleens dat mensen het lastig vinden om echt zacht brood te bakken. Dus heb ik mijn tips om je brood zacht te bakken en te houden even op een rijtje gezet:

  • Een rijk deeg met (room)boter en (volle) melk zorgt voor de meest zachte broodjes
  • Kneed het deeg goed door tot je echt een soepel deeg hebt, het lijkt soms (zelf met de machine) lang te duren, maar geef het even te tijd.
  • Laat deeg altijd rijzen op een warme plek, het liefst lekker warm met vershoudfolie en een theedoek erover
  • Dek gebakken brood altijd direct na het bakken af met een theedoek, dan blijft het brood zacht

Met deze tips op zak kun je zonder enige onzekerheid lekker aan de slag met dit lekkere witte puntjes recept. Succes!

zachte witte puntjes

Zachte witte puntjes recept

Met dit witte puntjes recept maak je de lekkerste zachte witte broodpuntjes. Makkelijk om te maken, succes verzekerd!
4.34 van 6 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijzen: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur
Hoeveelheid: 12 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 ml melk (lauwwarm)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist (gedroogd a 7 gram)
  • 500 gram bloem
  • 50 gram roomboter (kamertemperatuur + extra voor het na bestrijken)
  • 5 gram zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng de melk met de gist en suiker en laat een paar minuten staan tot het begint te schuimen en de gist geactiveerd is.
  • Doe het gistmengsel met de bloem en boter in de kom van een keukenmachine en kneed goed tot een soepel deeg (ca. 15 minuten). Voeg tijdens het kneden het zout toe.
  • Laat het deeg met een theedoek over de kom nu voor een 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm na het rijzen 12 bolletjes van het deeg.
  • Dan begin je met het eerste broodje wat je hebt opgebold, vorm daar een puntje van en leg met de naad naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek af en laat nogmaals ca. 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
  • Klop het ei met een scheutje melk en smeer hiermee de broodjes in.
  • Bak de witte puntjes in ca. 8-10 minuten goudbruin
  • Laat afkoelen op een rooster en dek direct af met een theedoek.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 200kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 5g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 3g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Witte puntjes

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

4 reacties op “Witte puntjes recept”

  1. Christel van Ham

    Beste Eef, ik gebruik een hete luchtoven. Moet ik dan dezelfde oventemperatuur als aangegeven in het recept aanhouden, of iets lager? Zo ja, hoeveel lager?
    Dank alvast voor je reactie.

    Groet,
    Christel

    1. Eef

      Het is echt geschreven voor boven- en onderwarmte. Ik heb het zelf niet op hetelucht geprobeerd dus ik weet niet of het resultaat net zo goed is. Ik zou dan 210 aanhouden voor een hetelucht oven qua temperatuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top