Witte puntjes recept. Vandaag deel ik graag een nieuw brood recept met je. Althans, nieuw kun je deze zachte witte broodpuntjes natuurlijk niet noemen, want wie kent deze heerlijke luchtige broodjes nu niet? Maar nieuw op mijn blog zijn ze wel. Ze zijn heel eenvoudig om te maken en bovenal heel erg lekker. Dus ik zou zeggen, hup de keuken in!
Eerder deelde ik al eens het recept voor zachte witte bolletjes met jullie. Dat eerder is trouwens alweer bijna 6(!) jaar geleden. Ik denk dat het een van mijn eerste brood recepten is geweest. Heerlijk, maar ik merk ook dat ik in die jaren heel veel meer heb geleerd over het bakken van brood.
Zelf witte puntbroodjes maken
Zo gaat dat, je leert door te doen. Zo gebruik ik nu liever roomboter in plaats van olie in mijn zachte broodjes en heb ik wat handige trucjes om ze nog lekkerder en zachter te krijgen geleerd in de afgelopen jaren. Wie weet komt er nog een 2.0 versie van de bolletjes. Het is een lekker recept hoor, maar ik denk dat ik hem nu niet nóg iets lekkerder zou kunnen krijgen. Want zelf brood bakken is nou eenmaal ontzettend leuk, maar ook heel leerzaam om te doen.

Makkelijk witte puntjes recept
Je kunt natuurlijk witte puntjes kopen bij de supermarkt of bij de bakker. Maar zelf brood bakken is, als je er de tijd voor neemt, echt zo’n leuk klusje om te doen wat je ook veel voldoening geeft. Als je vaker zelf brood bakt dan weet je dat wel, vers gebakken brood net uit de oven, dat is toch wel het ultieme brood. Als je nog niet vaak zelf brood hebt gebakken, is dit overigens een prima recept om mee te beginnen. Want het is echt heel eenvoudig. Het is een kwestie van deeg maken, laten rijzen, puntjes vormen en heel kort afbakken. En klaar zijn je zachte witte puntjes!

Tips voor het zachtste brood
Nu hoor ik weleens dat mensen het lastig vinden om echt zacht brood te bakken. Dus heb ik mijn tips om je brood zacht te bakken en te houden even op een rijtje gezet:
- Een rijk deeg met (room)boter en (volle) melk zorgt voor de meest zachte broodjes
- Kneed het deeg goed door tot je echt een soepel deeg hebt, het lijkt soms (zelf met de machine) lang te duren, maar geef het even te tijd.
- Laat deeg altijd rijzen op een warme plek, het liefst lekker warm met vershoudfolie en een theedoek erover
- Dek gebakken brood altijd direct na het bakken af met een theedoek, dan blijft het brood zacht
Met deze tips op zak kun je zonder enige onzekerheid lekker aan de slag met dit lekkere witte puntjes recept. Succes!


Ingrediënten
- 250 ml melk (lauwwarm + extra voor het na bestrijken)
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje gist (gedroogd a 7 gram)
- 500 gram bloem
- 50 gram roomboter (kamertemperatuur )
- 5 gram zout
- 1 stuk ei
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de melk met de gist en suiker en laat een paar minuten staan tot het begint te schuimen en de gist geactiveerd is.
- Doe het gistmengsel met de bloem en boter in de kom van een keukenmachine en kneed goed tot een soepel deeg (ca. 15 minuten). Voeg tijdens het kneden het zout toe.
- Laat het deeg met een theedoek over de kom nu voor een 1 uur rijzen op een warme plek.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vorm na het rijzen 12 bolletjes van het deeg.
- Dan begin je met het eerste broodje wat je hebt opgebold, vorm daar een puntje van en leg met de naad naar beneden op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek af en laat nogmaals ca. 30 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
- Klop het ei met een scheutje melk en smeer hiermee de broodjes in.
- Bak de witte puntjes in ca. 8-10 minuten goudbruin
- Laat afkoelen op een rooster en dek direct af met een theedoek.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Kan je het deeg overnacht laten rijzen of is dat te lang?
Dan zou je het wellicht in de koelkast moeten zetten, maar dat hebben we zelf nog niet eerder geprobeerd.
Waarom noemen jullie deze broodjes witte puntjes , wij noemen ze sandwich. Komt het misschien omdat ik van Belgie ben
Ja bij ons is een sandwich een belegde boterham 🙂
Hi!
Ik heb dit recept nu 2x gemaakt, maar mijn broodjes voelen vrij compact en zwaar, niet erg luchtig..
Mijn deeg is ook heel snel klaar en vrij droog.
Ik heb de (volle) melk opgewarmd tot 37 graden, boter op kamertemperatuur en gebruik patent bloem..
Ik hoop dat je me kan helpen om luchtigere broodjes te krijgen!
Oh wat jammer, dat is lastig inschatten zo van een afstand. Wellicht een keer nieuwe gist proberen? Misschien rijst het nu net niet goed genoeg.
kun je deze broodjes na het afkoelen ook invriezen en blijft de smaak dan behouden?
Dat zou zeker moeten kunnen, omdat ik zelf het nog niet geprobeerd heb durf ik je niet te zeggen of de smaak/ textuur 100% hetzelfde is maar dat denk ik wel
Hoi, ik wilde deze broodjes gaan bakken. Is het ook mogelijk om minder zout in de broodjes te doen?
Dat kan maar dat heeft wel invloed op de smaak en het bakresultaat van de broodjes (zout is daarbij een belangrijk onderdeel)
Bedankt voor je snelle antwoord. Dan houden we het voorlopig op 5 gram 🙂 ik ga ze vandaag voor het eerst maken. Ben benieuwd.
Kan ik ze de avond van tevoren maken?
Dat kan maar het lekkerste is vers gebakken
Het werden witte bolletjes maar wat een verrassing dat ze na 10 minuten al gaar uit de oven komen (en lekker zijn ;)!
Haha, bolletjes of puntjes.. beiden top! Dankjewel!
Ik sta nu (letterlijk) in de keuken om deze broodjes te gaan bakken, maar zie dat je bij de ingrediënten (room)boter gebruikt om na te strijken, maar bij stap 9 klop je een ei met een scheutje melk voor het na strijken (en ei ontbreekt bij de ingrediënten).
En ik weet nog niet hoe ik stap 6 doorkom (merken het vanzelf) om van een bolletje een puntje te maken met een naad (die aan de onderkant moet komen..
Voor de rest een duidelijk recept voor deze beginneling.
Heel scherp Maarten, dankjewel! Ik heb het direct aangepast, zijn ze goed gelukt?
Heb dit gemaakt volgens het recept en ze waren best goed gelukt ze smaakte in ieder geval lekker ik had nu 12 kleine puntjes zal waarschijnlijk misschien toch nog iets niet goed doen maar blijven oefenen
Klinkt goed! Lekker bezig 😀
Vanmorgen voor het eerst dit recept gemaakt. Super gelukt. Lekker mals en goede smaak.
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Dag Eef,
Misschien weet jij wat er fout loopt.
Telkens ik een recept gebruik waarin melk verwerkt wordt, krijg ik een stug en onhandelbaar deeg. Ik kan dan geen bolletjes maken, het is onmogelijk om het deeg op te bollen. Het stukje deeg schuift over de tafel als een platte pannenkoek. Wanneer je het vouwt valt het gewoon terug open. Het is alsof het geen kleefkracht meer heeft en niet meer elastisch is. Het voelt droog aan en scheurt vrij snel. Het lijkt alsof er te weinig vocht is toegevoegd.
Ik heb al alles geprobeerd. Volle melk, halfvolle melk, koud, lauw of op kamertemperatuur. Droge gist, verse gist. (Room)boter, margarine.
Niets lijkt te helpen.
Ik gebruik een fijne witte bloem met hoog eiwitgehalte (12,8g)
De smaak is goed, alleen komen de broodjes niet goed op en zijn ze dus niet echt luchtig, maar eerder een beetje taai en vast.
groetjes
Katty
Bedankt voor je reactie, even om je vraag goed te kunnen beantwoorden. Heb je dit ook specifiek zo ervaren bij dit recept?
ja helaas wel en daarom kom ik even bij jullie aankloppen om raad.
Oke! Ik zou je adviseren om het recept nauwkeurig te volgen en gewone tarwebloem te gebruiken ipv witte bloem met hoog eiwitgehalte. Het deeg echt goed te kneden (als je het hebt over een platte pannenkoek lijkt het alsof er geen rijs noch glutenvorming heeft plaatsgevonden). Hopelijk lukt het zo beter 🙂
Ik heb dat dus enkel voor met recepten waar melk wordt gebruikt als vloeistof.
Het deeg rijst wel, maar je kan het na de 1e rijs dus echt niet bewerken.
Ik zal het dus even proberen met een ander bloemsoort.
Kan je deze ook maken met speltbloem?
Ah oke! Zelf hebben wij dat nog niet zo ervaren. Zelf zou ik je aanraden gewone tarwebloem te gebruiken, daar hebben we dit recept ook mee gemaakt, maar je kunt het natuurlijk proberen 🙂
Er staat 250 melk op 500 gram bloem.
Ik zou daar zeker mee beginnen maar mijn ervaring is dat er dan nog 20 milliliter melk bij kan gewoon af en toe je je deeg voelen of hij lekker soepel is.
Ik kneed met de machine eerst 8 min laagste stand en daarna 8 min iets snellere stand
Dank voor je tips Arjan! Altijd goed om even aan te voelen of er meer melk nodig is inderdaad!
Hallo Arjan ja ,daar heb je gelijk in want bij was het ook te droog en hebt er wat water aan toegevoeg lepel voor lepel ..Het moet voelen als stopverf. ….Groet Anneke
Ik heb het nog niet gemaakt maar ga ik zeker doen nu ik meer tijd heb. Ik zag dat je ook een witte bolletjes recept hebt maar je kan van dit toch ook bolletjes maken als je er minder wilt hebben. 15 bolletjes is een beetje veel voor 2 pers.
Ja hoor dat kan ook! 🙂
Hi, de boodjes lijken niet te rijzen…. Toch echt zakje gedroogd gist gebruikt… hoe kan dat?
Gr judith
Wat vervelend dat de broodjes niet rijzen. Lastig om te bepalen vanaf hier waar het precies aan ligt, het kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld dat je oude gist hebt gebruikt of dat de melk te warm (of juist te koud) is geweest en de gist niet geactiveerd is. Helpt dit je misschien?
Ook als de gist met zout in aanraking komt rijst het niet. Dus eerst een van de twee door de bloem roeren en daarna de andere invoegen
Bakpapier mag toch niet hoger dan 220 graden?
Groet,
Jacco
Nog nooit van gehoord, ik doe het vaker.
Beste Eef, ik gebruik een hete luchtoven. Moet ik dan dezelfde oventemperatuur als aangegeven in het recept aanhouden, of iets lager? Zo ja, hoeveel lager?
Dank alvast voor je reactie.
Groet,
Christel
Het is echt geschreven voor boven- en onderwarmte. Ik heb het zelf niet op hetelucht geprobeerd dus ik weet niet of het resultaat net zo goed is. Ik zou dan 210 aanhouden voor een hetelucht oven qua temperatuur.