Volg mij:
Smoothies & Drankjes

Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop

Het is de tijd van het jaar om vlierbloesem te plukken! Dus hop naar buiten want NU kun je ze scoren en vandaag vertel ik je hoe je van deze mooie bloemetjes een heerlijke, verfrissende siroop kunt maken. We gaan het vandaag namelijk hebben over vlierbloesemsiroop. Met recht een cadeautje van de natuur te noemen…

… naast vele andere cadeautjes maar dat terzijde 😉 . Het leuke aan vlierbloesem is dat het voornamelijk in het wild groeit. Ga maar eens kijken bij het parkje in de buurt, zeer waarschijnlijk vind je daar wel een vlierbloesemstruik. Je kunt trouwens ook altijd even kijken op de Wildplukwijzer.nl. Hier vind je allerlei wildplekken. Even jouw woonplaats ingeven en “vlierbes” en je ziet direct waar je in de buurt kunt gaan plukken.

De vlier, de vlierbloesem en de vliesbes
De vlier is het struikje, van het voorjaar groeit er de vlierbloesem aan en de besjes na de zomer (september – oktober). Ik ben gek op vlierbloesemsiroop en altijd als ik bij IKEA ben neem ik een fles siroop mee. Dit jaar stond het al in mijn agenda om te gaan plukken en jawel afgelopen weekend was het raak. De bloemetjes stonden mooi in bloei en ik nam een paar schermen oftewel takken met bloemen mee naar huis: tijd om vlierbloesemsiroop te maken!

Basisrecept
Het basisrecept voor vliesbloesemsiroop ga ik je ook geven. Onderstaand recept is een lijdraad of beter gezegd een houvast als je graag volgens een exact recept wilt werken. Het is echter zo dat je natuurlijk zoveel vlierbloesem kunt plukken als je zelf zou willen en als er simpelweg is.
De werkwijze is gelijk als het recept alleen doe je nu voldoende water in de pan zodat de vlierbloesem onder staat. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vlierbloesem meer of minder water dan in het recept. Na een nachtje trekken giet je het vervolgens door een theedoek om de bloemetjes eruit te zeven en vang je het op in een andere pan. Bekijk vervolgens hoeveel ml vocht je hebt. Je voegt dan 3/4 deel suiker toe en per 500 ml water 2 eetlepels citroensap. De 3/4 deel suiker gaat in ml. Als je bijvoorbeeld 1 liter vocht hebt dan voeg je 750 ml suiker toe en 3 eetlepels citroensap. Althans zo vind ik ‘m het lekkerst. Je kunt de siroop ook 1 op 1 maken dat wil zeggen gelijke delen vocht en gelijke delen suiker. Aan de andere kant kun je ook minder suiker toevoegen. Het is een kwestie van smaak, zelf wil ik ‘m zoet maar niet té zoet waardoor ik 3/4 deel aanhoud.

Vlierbloesemsiroop


Het recept voor vlierbloesemsiroop:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten (+ 1 nachtje trekken in de koelkast) | Totale bereidingstijd: 15 minuten (+ 1 nachtje trekken in de koelkast)
Hoeveelheid: ca. 1 liter vlierbloesemsiroop

Wat heb je nodig voor vlierbloesemsiroop (ingrediënten):

 • 10 schermen vliesbloesem
 • 750 ml water
 • 400 ml suiker
 • 2 eetlepels citroensap

Hoe je vlierbloesemsiroop maakt:

 1. Schud de schermen vliesbloesem uit zodat eventueel insecten eruit vallen. Knip daarna de bloemetjes van de dikke takjes en doe dit in een pannetje.
 2. Giet hierbij ongeveer 750 ml water zodat de vliesbloesem net even iets onder water staat. Doe de deksel op het pannetje en zet dit op een donkere, koele plaats. Laat dit zo ca. 24 uur staan zodat het goed kan trekken.
 3. Na 24 uur giet je het geheel door een schone theedoek en vang je het vocht op in een schone pan. Gebruik hiervoor echt een theedoek, de vliesbloesem komt immers uit de natuur dus er kunnen wat beestjes achtergebleven zijn. Op deze manier zeef je deze er perfect uit.
 4. Voeg de suiker en de citroensap aan het vocht toe in het pannetje. Zet het pannetje nu op het vuur en kook het geheel tot de suiker is opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen en giet het daarna in een schone afsluitbare fles.
  De vlierbloesemsiroop kun je afgesloten en op een donkere plek lang bewaren. Hierbij geldt wel; hoe schoner je werkt des te langer je het kunt bewaren. Je kunt ook het citroensap vervangen door citroenzuur, dit is verkrijgbaar bij de toko en zorgt ervoor dat de siroop langer houdbaar is.

Vlierbloesemsiroop

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

13 Reacties

 • Beantwoorden Anne-Marie Otter

  Leuk, ik heb dit nog niet eerder gemaakt. Toch maar eens gaan wildplukken 🙂

  8 juni 2016 at 13:29
  • Beantwoorden Eef

   Ik zeg doen 😉

   11 juni 2016 at 22:29
  • Beantwoorden Kitty

   Wat conserveert nu: de suiker of de citroenzuur?
   Ik zocht, het ene recept vraagt 1250 gr suiker op een liter vocht, het andere 400gr op 750 cc vocht. Ik wil het lang houdbaar maken. Red ik dat met meer citroenzuur en weinig suiker….

   17 mei 2019 at 18:14
  • Beantwoorden Marja

   De 400ml suiker in het recept zijn grammen?

   20 juni 2019 at 22:44
 • Beantwoorden Marijke

  Wat een goed idee! Nog nooit eerder van gehoord. klinkt lekker!

  8 juni 2016 at 17:11
  • Beantwoorden Eef

   Echt een aanrader deze limonade. Hij is lekker zacht zoet en toch ook fris van smaak 🙂

   11 juni 2016 at 22:30
  • Beantwoorden Nura

   Ik maak iedere jaar. Uit mijn ervaring beste is 700gr suiker 3 liter water,2 eetlepels citroenzuur en sap van 6 citroenen.

   13 juni 2019 at 12:39
 • Beantwoorden Brenda

  Hoi,

  Wij hebben dit ook gemaakt afgelopen seizoen, maar al binnen een paar weken waren de flessen met inhoud al bedorven.

  Wij hebben de flessen gekookt en bij het maken van de siroop citroenzuur toegevoegd.

  Een kennis van ons die het vaker heeft gedaan, gaf als belangrijke tip dat alle bloesem onder water moet staan als het een nacht staat.

  Groetjes,

  Brenda

  26 augustus 2016 at 11:00
  • Beantwoorden Eef

   Wat een fijne tip Brenda! Dank je wel 🙂

   26 augustus 2016 at 11:34
 • Beantwoorden Miekje

  Ik heb deze keer de blaadjes van vijf rozen toegevoegd bij het koken (rozerode kleur) Later eruit gezeefd.De siroop heeft nu een mooie rozerode kleur. (Ik heb
  2 1/2 liter siroop gemaakt)

  3 juni 2018 at 18:16
  • Beantwoorden Eef

   Wat een leuke afwisseling! Dank voor je tip Miekje

   6 juni 2018 at 00:08
 • Beantwoorden Janna Maas

  onze ervaring is dat de smaak van het koken erg achteruit gaat. We doen het sindsdien op de ‘duitse’ manier: eerst de siroop koken (1l water op 1l suiker) en dan de bloesem en citroenschijven 4 dagen op een donkere plaats in de siroop laten trekken. Zeven en afvullen, en dan de gesloten flessen steriliseren door ze 20 min in een pan water op 80 graden te houden (of ze twee uur bij 80 graden in de oven te zetten)

  3 mei 2019 at 10:10
 • Beantwoorden Ingridd

  Goeie tip Janna! Ik ga het ook zo proberen!

  4 juni 2019 at 11:40
 • Laat een reactie achter