Vitello tonnato, een heerlijk voorgerecht op basis van vlees en tonijn. Ja, je leest het goed, vlees en vis gecombineerd in één gerecht. Dit Italiaanse gerechtje is perfect om te serveren als voorgerecht tijdens de feestdagen. Het is echt een kleine feestje op een bord.
Vitello tonnato is een van oorsprong Italiaans voorgerecht in de vorm van een salade met vlees en tonijn. Hiervoor gebruik je fricandeau. Nu kun je gaan voor fricandeau van de vleeswaren afdeling waar je vaak varkensfricandeau kunt vinden. Prima en hier kun je ook een heerlijk gerecht mee maken maar de originele vitello tonnato wordt gemaakt met kalfsfricandeau.
Zelf kiezen
Het liefst bereid je de kalfsfricandeau zelf, snijd je hem in dunne plakjes en serveer je de fricandeau met een dunne saus van tonijn, mayonaise en lekkere smaakmakers. Het leuke aan vitello tonnato vind ik dat je dit voorgerechtje net zo makkelijk en net zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Pak gerust uit door zelf de kalfsfricandeau te bereiden. Handig is het bijvoorbeeld om eerste kerstdag een lekkere gebraden kalfsfricandeau te eten waarvan je de volgende dag hele dunne plakjes snijdt en deze gebruikt voor dit heerlijke voorgerecht voor tweede kerstdag.
Zelfgemaakt, zelf gekocht of budget
Je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken door even langs een goede slager te gaan en daar dunne plakken kalfsfricandeau te kopen. Wil je het iets voordeliger? Dan kies je voor fricandeau van varkensvlees, dit is vaak net even vriendelijker voor de portemonnee maar evengoed lekker. Soms mag je aan klassiekers best een draai geven en natuurlijk is zelf gebraden kalfsfricandeau de lekkerste keuze maar tegelijkertijd ook de meest tijdrovende keuze. Kies daarom gewoon lekker zelf welke fricandeau je wilt gebruiken voor dit heerlijke voorgerecht. Zelfgemaakt, van een goede slager of de budget optie door varkensvlees te gebruiken.
Garneren
De saus van vitello tonnato is op basis van tonijn uit blik. Van de tonijn mixen we in de keukenmachine samen met wat mayonaise, een lekkere olijfolie en kruiden een gladde saus. Deze saus serveer je over de fricandeau. Garneer met wat knapperige, peperige rucola, hartige kappertjes en mooie kiemgroenten. Ik gebruikte radijs kiemgroenten ter decoratie. Deze kiemgroenten is zacht pittig van smaak en past perfect bij dit voorgerecht. Met de prachtige paarse kleur en donkergroen blad van deze kiemgroenten ziet dit voorgerechtje eruit als een plaatje. Het oog wil immers ook wat toch 😉 ?!
Vitello tonnato is waanzinnig lekker. Bomvol smaak maar de smaken passen ook nog eens perfect bij elkaar. Het hartige van de tonijnsaus met de zachte volle smaak van het vlees samen met de knapperige rucola en kiemgroenten is het een klein feestje op een bord!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 185 gram tonijn (op waterbasis)
- 400 gram gebraden (kalfs)fricandeau
- 40 gram rucola
- 40 gram kiemgroenten (bijvoorbeeld pittige radijs)
- 6 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 theelepels kappertjes
- 1 theelepel worcestersaus
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de tonijn in een keukenmachine met de mayonaise, citroensap, worcestersaus en de olijfolie. Mix dit tot een gladde saus en voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe als de saus nog te dik is.
- Per bord verdeel je een handje rucola, een deel fricandeau, flink wat van de tonijn saus en strooi hierover een 1 (ruime) theelepel kappertjes en een deel van de kiemgroenten. Serveer direct. Eet smakelijk & fijne dagen!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Heerlijk, ben dol op vitello tonnato!
Sandra says:
Een van m’n favo voorgerechten! Ik maak met kerst een vistrio als voorgerecht en deze wordt daar onderdeel van, zo lekker! Mooie foto trouwens!
Eef says:
Lekker! Mooie combi binnen een vistrio
Roos says:
Ik wist eindelijk wat ik met kerst wilde maken, maar dit ziet er toch ook wel ontzettend goed uit zeg. Pfoeh, zo lastig met al die heerlijke recepten haha.
Es says:
Zo’n fijn gerecht! En zo lekker snel als je voor de kant en klare spullen gaat. 🙂 Hier geeft niemand erom. Dus eet ik het nooit. *slecht leven*
😛
Eef says:
Ach, dan kom je een keer bij me langs en eten we het samen 😉
Ilona says:
Ja ook bij mij onderdeel van mn voorgerecht
Jessica says:
Heerlijk zeg 🙂 en wat een mooie presentatie!
Eef says:
Dank je wel! 🙂
Marijke says:
O wat was het lekker. Zeker met de taugé erover , was net een lekker knappertje. ????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Monique van Harten says:
Dag Eef!
Die vitello tomato ziet er super uit,. Ik ga ervoor maar ik vroeg me af of er ook een sausje te maken met een vervanger voor de tonijn? Dat zou beter bij mijn bordje met kleine voorgerechten passen. Ben benieuwd!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! Ik weet niet of ik je vraag helemaal goed begrijp, maar je kunt zeker ook een ‘vega’ tonijn gebruiken.