Vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato, een heerlijk voorgerecht op basis van vlees en tonijn. Ja, je leest het goed, vlees en vis gecombineerd in één gerecht. Dit Italiaanse gerechtje is perfect om te serveren als voorgerecht tijdens de feestdagen. Het is echt een kleine feestje op een bord.

Vitello tonnato is een van oorsprong Italiaans voorgerecht in de vorm van een salade met vlees en tonijn. Hiervoor gebruik je fricandeau. Nu kun je gaan voor fricandeau van de vleeswaren afdeling waar je vaak varkensfricandeau kunt vinden. Prima en hier kun je ook een heerlijk gerecht mee maken maar de originele vitello tonnato wordt gemaakt met kalfsfricandeau.

Zelf kiezen

Het liefst bereid je de kalfsfricandeau zelf, snijd je hem in dunne plakjes en serveer je de fricandeau met een dunne saus van tonijn, mayonaise en lekkere smaakmakers. Het leuke aan vitello tonnato vind ik dat je dit voorgerechtje net zo makkelijk en net zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Pak gerust uit door zelf de kalfsfricandeau te bereiden. Handig is het bijvoorbeeld om eerste kerstdag een lekkere gebraden kalfsfricandeau te eten waarvan je de volgende dag hele dunne plakjes snijdt en deze gebruikt voor dit heerlijke voorgerecht voor tweede kerstdag.

Zelfgemaakt, zelf gekocht of budget

Je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken door even langs een goede slager te gaan en daar dunne plakken kalfsfricandeau te kopen. Wil je het iets voordeliger? Dan kies je voor fricandeau van varkensvlees, dit is vaak net even vriendelijker voor de portemonnee maar evengoed lekker. Soms mag je aan klassiekers best een draai geven en natuurlijk is zelf gebraden kalfsfricandeau de lekkerste keuze maar tegelijkertijd ook de meest tijdrovende keuze. Kies daarom gewoon lekker zelf welke fricandeau je wilt gebruiken voor dit heerlijke voorgerecht. Zelfgemaakt, van een goede slager of de budget optie door varkensvlees te gebruiken.

Garneren

De saus van vitello tonnato is op basis van tonijn uit blik. Van de tonijn mixen we in de keukenmachine samen met wat mayonaise, een lekkere olijfolie en kruiden een gladde saus. Deze saus serveer je over de fricandeau. Garneer met wat knapperige, peperige rucola, hartige kappertjes en mooie kiemgroenten. Ik gebruikte radijs kiemgroenten ter decoratie. Deze kiemgroenten is zacht pittig van smaak en past perfect bij dit voorgerecht. Met de prachtige paarse kleur en donkergroen blad van deze kiemgroenten ziet dit voorgerechtje eruit als een plaatje. Het oog wil immers ook wat toch 😉 ?!

Vitello tonnato is waanzinnig lekker. Bomvol smaak maar de smaken passen ook nog eens perfect bij elkaar. Het hartige van de tonijnsaus met de zachte volle smaak van het vlees samen met de knapperige rucola en kiemgroenten is het een klein feestje op een bord!

Vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato, een heerlijk Italiaans voorgerecht waarin vlees en vis gecombineerd worden. Dit voorgerecht zit bomvol smaak en is een echte aanrader!
4.37 van 11 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 185 gram tonijn (op waterbasis)
  • 400 gram gebraden (kalfs)fricandeau
  • 40 gram rucola
  • 40 gram kiemgroenten (bijvoorbeeld pittige radijs)
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 theelepels kappertjes
  • 1 theelepel worcestersaus

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de tonijn in een keukenmachine met de mayonaise, citroensap, worcestersaus en de olijfolie. Mix dit tot een gladde saus en voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe als de saus nog te dik is.
  • Per bord verdeel je een handje rucola, een deel fricandeau, flink wat van de tonijn saus en strooi hierover een 1 (ruime) theelepel kappertjes en een deel van de kiemgroenten. Serveer direct. Eet smakelijk & fijne dagen!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 340kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwitten: 29g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 5g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Vitello tonnato

13 thoughts on “Vitello tonnato

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept