Volg mij:
Pasta & Italiaanse Gerechten, Voorgerechten

Vitello tonnato

Vitello tonnato

Vitello tonnato, een heerlijk voorgerecht op basis van vlees en tonijn. Ja, je leest het goed, vlees en vis gecombineerd in één gerecht. Dit Italiaanse gerechtje is perfect om te serveren als voorgerecht tijdens de feestdagen. Het is echt een kleine feestje op een bord.

Vitello tonnato is een van oorsprong Italiaans voorgerecht in de vorm van een salade met vlees en tonijn. Hiervoor gebruik je fricandeau. Nu kun je gaan voor fricandeau van de vleeswaren afdeling waar je vaak varkensfricandeau kunt vinden. Prima en hier kun je ook een heerlijk gerecht mee maken maar de originele vitello tonnato wordt gemaakt met kalfsfricandeau.

Zelf kiezen

Het liefst bereid je de kalfsfricandeau zelf, snijd je hem in dunne plakjes en serveer je de fricandeau met een dunne saus van tonijn, mayonaise en lekkere smaakmakers. Het leuke aan vitello tonnato vind ik dat je dit voorgerechtje net zo makkelijk en net zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Pak gerust uit door zelf de kalfsfricandeau te bereiden. Handig is het bijvoorbeeld om eerste kerstdag een lekkere gebraden kalfsfricandeau te eten waarvan je de volgende dag hele dunne plakjes snijdt en deze gebruikt voor dit heerlijke voorgerecht voor tweede kerstdag.

Zelfgemaakt, zelf gekocht of budget

Je kunt het jezelf ook lekker makkelijk maken door even langs een goede slager te gaan en daar dunne plakken kalfsfricandeau te kopen. Wil je het iets voordeliger? Dan kies je voor fricandeau van varkensvlees, dit is vaak net even vriendelijker voor de portemonnee maar evengoed lekker. Soms mag je aan klassiekers best een draai geven en natuurlijk is zelf gebraden kalfsfricandeau de lekkerste keuze maar tegelijkertijd ook de meest tijdrovende keuze. Kies daarom gewoon lekker zelf welke fricandeau je wilt gebruiken voor dit heerlijke voorgerecht. Zelfgemaakt, van een goede slager of de budget optie door varkensvlees te gebruiken.

Garneren

De saus van vitello tonnato is op basis van tonijn uit blik. Van de tonijn mixen we in de keukenmachine samen met wat mayonaise, een lekkere olijfolie en kruiden een gladde saus. Deze saus serveer je over de fricandeau. Garneer met wat knapperige, peperige rucola, hartige kappertjes en mooie kiemgroenten. Ik gebruikte radijs kiemgroenten ter decoratie. Deze kiemgroenten is zacht pittig van smaak en past perfect bij dit voorgerecht. Met de prachtige paarse kleur en donkergroen blad van deze kiemgroenten ziet dit voorgerechtje eruit als een plaatje. Het oog wil immers ook wat toch 😉 ?!

Vitello tonnato is waanzinnig lekker. Bomvol smaak maar de smaken passen ook nog eens perfect bij elkaar. Het hartige van de tonijnsaus met de zachte volle smaak van het vlees samen met de knapperige rucola en kiemgroenten is het een klein feestje op een bord!

Vitello tonnato


Het recept voor vitello tonnato:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor vitello tonnato (ingrediënten):

  • 1 blikje tonijn op waterbasis (185 gram)
  • 400 gram gebraden (kalfs)fricandeau
  • 40 gram rucola
  • 40 gram kiemgroenten (bijvoorbeeld pittige radijs)
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 theelepels kappertjes
  • 1 theelepel worcestersaus

Hoe je vitello tonnato maakt:

  1. Doe de tonijn in een keukenmachine met de mayonaise, citroensap, worcestersaus en de olijfolie. Mix dit tot een gladde saus en voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe als de saus nog te dik is.
  2. Per bord verdeel je een handje rucola, een deel fricandeau, flink wat van de tonijn saus en strooi hierover een 1 (ruime) theelepel kappertjes en een deel van de kiemgroenten. Serveer direct. Eet smakelijk & fijne dagen!

Vitello tonnato

Bekijk ook alle andere recepten in de categorie kerst voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Heerlijk, ben dol op vitello tonnato!

    21 december 2016 at 07:10
  • Beantwoorden Sandra

    Een van m’n favo voorgerechten! Ik maak met kerst een vistrio als voorgerecht en deze wordt daar onderdeel van, zo lekker! Mooie foto trouwens!

    21 december 2016 at 07:30
    • Beantwoorden Eef

      Lekker! Mooie combi binnen een vistrio

      24 december 2016 at 09:58
  • Beantwoorden Roos

    Ik wist eindelijk wat ik met kerst wilde maken, maar dit ziet er toch ook wel ontzettend goed uit zeg. Pfoeh, zo lastig met al die heerlijke recepten haha.

    21 december 2016 at 12:42
  • Beantwoorden Es

    Zo’n fijn gerecht! En zo lekker snel als je voor de kant en klare spullen gaat. 🙂 Hier geeft niemand erom. Dus eet ik het nooit. *slecht leven*
    😛

    21 december 2016 at 19:19
    • Beantwoorden Eef

      Ach, dan kom je een keer bij me langs en eten we het samen 😉

      24 december 2016 at 09:59
  • Beantwoorden Ilona

    Ja ook bij mij onderdeel van mn voorgerecht

    22 december 2016 at 16:00
  • Beantwoorden Jessica

    Heerlijk zeg 🙂 en wat een mooie presentatie!

    2 januari 2017 at 13:33
  • Laat een reactie achter