Pho Bo Vietnamese noedelsoep

Vietnamese noedelsoep (pho bo) met rundvlees

Vietnamese noedelsoep genaamd ‘Pho Bo’ is heerlijk. Pho is het nationale gerecht van Vietnam en ‘Pho’ staat voor soep en ‘Bo’ voor rundvlees. Je hebt bijvoorbeeld ook Pho Ga (kip) of Pho chay (vegetarisch). Mooi gezegd is deze heerlijke noedelsoep, Vietnam in een kommetje.

Zoveel smaken in één kom, die elkaar versterken, verbeteren, complimenteren maar bovenal heel goed samen gaan en er een waanzinnig lekkere soep van maken. Een zelf getrokken rundvlees bouillon van schenkel en merg. Verschillende, warme kruiden zoals anijs, kaneel en kardemom die lekker in de bouillon hebben kunnen trekken. Serveer het met verse, groene kruiden, rode peper, taugé en nog veel meer lekkers.

Groenten grillen boven het fornuis

De bereidingswijze van Vietnamese noedelsoep

Als je de bereidingswijze van dit recept leest zul je merken dat er een aantal dingen ‘anders’ zijn. Zo brand je een sjalotje en deel van de gember eerst op het gasfornuis tot het zo goed als zwart is. Dit is iets wat wij in Nederland eigenlijk nooit doen. Mocht je geen gas hebben kun je eventueel een losse brander hiervoor gebruiken. Ook giet je de eerste keer de bouillon weg nadat je deze kort hebt gekookt. Dit doe je zodat je een mooie heldere bouillon krijgt. Je wilt een doorzichtige bouillon krijgen voor deze Vietnamese noedelsoep.

Probeer het eens

Laat je hierdoor en door de ietwat exotische ingrediëntenlijst zeker niet afschrikken. Deze heerlijke soep is het echt de moeite waard om eens te proberen. Ga naar een goede toko en je zult alle ingrediënten vinden. Het is echt een heerlijke soep, hij is mild van smaak en je kunt er zelf voor kiezen om hem pittiger te maken door sriracha saus en rode peper naar smaak toe te voegen.

Mocht je trouwens geen Thaise basilicum kunnen vinden, laat dit dan weg. Vervang het nooit en te nimmer met “gewone” basilicum. Dat is namelijk zeker niet hetzelfde en ‘gewone’ basilicum is qua smaak veelte overheersend voor in deze soep.

Uiteraard heb ik mijn eigen draai eraan gegeven maar de credits voor dit heerlijke traditionele recept gaan naar het blog ‘The Woks of Life‘. Aanrader om eens een bezoekje aan te brengen.

Vietnamese noedelsoep

Pho Bo Vietnamese noedelsoep

Vietnamese noedelsoep (Pho Bo) met rundvlees

Vietnamese noedelsoep (pho bo) met rundvlees. Het nationale gerecht van Vietnam en zo ontzettend lekker.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Pruttelen: 4 uur
Totale tijd: 5 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 4 flinke kommen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 stuk gember (duimgrote)
  • 1 sjalot
  • 2 stuks schenkel met been (rundvlees (ca. 350 gram))
  • 2 stuks mergpijp (ca. 250 gram)
  • 2 bosui
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 hele steranijs
  • 3 hele kruidnagels
  • ½ stokje kaneel
  • 1 kardemom peul
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 125 gram rijstnoedels
  • 150 gram biefstuk in hele dunne plakken gesneden
  • 50 gram taugé
  • 1 limoen in partjes
  • paar takjes Thaise basilicum
  • naar smaak: sriracha, hoisin saus en rode peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Grill of beter gezegd ‘brand’ het stuk gember en de sjalot (beide zonder schilletje) zwart op het gasfornuis (zoals op de bovenste foto). Verwijder daarna voorzichtig het zwarte jasje.
  • Doe de mergpijp en schenkel in een ruime pan en schenk hierover net voldoende water zodat ze onder water staan.
  • Breng aan de kook, kook 5 minuten en giet daarna de bouillon af. Spoel de schenkel(s) en mergpijpjes af onder de kraan, spoel de ruime pan om en doe de schenkel en mergpijp weer terug in de pan.
  • Snijd 1 bosui in 4 grove stukken en snijd de andere fijn (houd apart tot vlak voor het serveren van de soep).
  • Giet hierbij 2 liter water, de gember en sjalot (zonder het zwarte jasje), de grove stukken bosui, vissaus en suiker.
  • Zet op het vuur en laat dit vervolgens ca. 45 minuten rustig pruttelen.
  • Verwijder daarna 1 schenkel, spoel af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Snijd het vlees in dunne plakjes en bewaar dit in de koelkast.
  • Rooster de volgende kruiden in een steelpannetje voor ongeveer 5 minuten tot ze lekker beginnen te ruiken: steranijs, kruidnagel, kaneel, kardemom peul, venkel en koriander zaad.
  • Doe de kruiden in een theezakje voor losse thee of in een andersoortig zakje. Knoop dicht en doe dit in de bouillon. Zo kunnen de kruiden trekken zonder dat je straks heel veel moeite moet doen om ze eruit te halen.
  • Doe het zakje in de bouillon en laat deze nu 4 uur rustig pruttelen (op laag vuur heel rustig koken).
  • Breng daarna op smaak met zout en eventueel extra vissaus.
  • Vlak voor je de soep gaat serveren kook je de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
  • Doe de noedels in een kom, giet hierover de bouillon en serveer hierbij de dun gesneden biefstuk, de plakjes schenkel, taugé, partjes limoen, fijn gesneden bosui, paar blaadjes Thaise basilicum en naar smaak sriracha, hoisin saus en rode peper. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 413kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwitten: 23g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pho Bo Vietnamese noedelsoep

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept