Vegan spaghetti bolognese

Vegan pasta bolognese met linzen

Vegan pasta bolognese met linzen. Een heerlijke veganistische bolognesesaus bomvol groenten en linzen. Makkelijk om te maken, snel klaar, gezond en voedzaam. En voor ik het vergeet te zeggen: zóóóóóó lekker!

Pasta bolognese is een klassieker uit de Italiaanse keuken, op mijn blog vind je trouwens ook het waanzinnig lekkere recept voor deze klassieker, bolognesesaus. Naar recept van Maud Moody en Leonardo Pacenti uit De Bijbel van de Italiaanse keuken. Heerlijk, maar ik vond het tijd om eens een vega(n) twist te geven aan één van mijn favoriete en meest bekende pasta recepten. Het resultaat: superlekker!

Vegan pasta bolognese met linzen

Bomvol groenten, goed van smaak en de juiste structuur maken deze heerlijke vegan bolognesesaus echt een winnaar. Natuurlijk is hij anders dan de Italiaanse klassieker, maar hij doet zeker niet onder! Ideaal als je (een keertje) geen vlees wilt eten. En zeker als je mensen over de vloer krijgt om te eten, want je zet zo een lekkere pan saus op tafel. Je kunt het ook prima (zelfs een dag) van tevoren bereiden en geloof mij maar, die pan gaat leeg 😉 .

Vegan spaghetti bolognese met linzen

Bolognesesaus met linzen

Ik gebruik verder geen vleesvervangers in deze saus. Niet dat ik daar iets tegen heb, integendeel, maar door de goedgevulde saus, structuur van de linzen en de smaakmakers, vind ik het niet nodig. De linzen zorgen er samen met de pasta voor dat het een goed vullende maaltijd is.

Voel je overigens vrij nog extra groenten toe te voegen aan de saus. Met dit soort sauzen doe ik altijd een ‘rondje’ koelkast en verwerk ik restjes extra groenten zoals tomaat, courgette of prei ook door de saus. Dat maakt hem alleen maar lekkerder en voedzamer! Bovendien hoef je dan geen restjes weg te gooien, dat is natuurlijk zonde.

Vegan spaghetti bolognese recept
Vegan spaghetti bolognese

Vegan pasta bolognese met linzen

Snelle vegan pasta bolognese met lekker veel groenten en linzen
4.39 van 21 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram spaghetti
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 1 winterpeen
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram champignons
  • 1 blikje linzen (uitgelekt – blikje van 160 gram)
  • 2 theelepels oregano
  • 1 blikje tomatenpuree (van 70 gram)
  • (olijf)olie, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
  • Schil de winterpeen en snij deze in blokjes. Snij ook de paprika en bleekselderij in blokjes en de champignons in plakjes.
  • Verhit een beetje olie in een ruime hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan tot deze glazig beginnen te worden.
  • Voeg dan de wortel, bleekselderij en paprika toe. Bak deze tot de wortel beetgaar is (ongeveer 10 minuten).
  • Voeg dan de plakjes champignon, linzen, oregano, tomatenpuree toe en bak dit ook even 5 minuten mee.
  • Tot slot voeg je de passata toe samen met 250 ml water en breng dit aan de kook. Kook de saus nu 10-15 minuten in tot deze ingedikt is en serveer direct met de spaghetti.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 395kcal | Koolhydraten: 78g | Eiwitten: 16g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Vegan spaghetti bolognese
Vegan spaghetti bolognese Pinterest Collage

7 thoughts on “Vegan pasta bolognese met linzen

  • Hoi Eef,

    Vanmiddag jou recept gemaakt en het was prima in te nemen. Iets anders als met gehakt natuurlijk maar wel voor herhaling vatbaar.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Groene linzen kan zeker! Of bruine linzen, ook lekker. Let wel op, gedroogde linzen hebben wel nog garing nodig t.o.v. voorgekookte linzen.

    • micheline peacock says:

      Hallo
      Ik had toevallig voor ik dit recept zag ongeveer hetzelfde gemaakt maar met een handvolletje gedroogde rode linzen ipv een blik. Rode linzen zijn sneller gaat en “verdwijnen” meer, dus ja, minder “bite” maar dan hoef ik geen blik te openen waar de helft dan weer van overblijft. Plus ( voor de proteïnes) een eetlepel krekelpoeder. (Merk Kriket). Dan is het niet vegan meer natuurlijk.

  • Hey Eef,
    Wat een juweeltje is deze saus weer! Waar koop je je vegan spaghetti? Ik kon hem bij mij in de supermarkt niet vinden en het het personeel keek me aan alsof ik water in de hens gestoken had…..

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te horen! Nou, heel veel gedroogde pasta is ‘per ongeluk’ vegan. Je kunt het beste even de ingrediënten checken op de verpakking in de winkel. In bijna elke supermarkt dus wel te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept