twix_cupcakes_640x540_fb_logo_2016

Twix cupcakes (XL versie)

Heb je de foto gezien? Twix cupcakes it is! Afgelopen maand maakte ik ze voor de foodblogswap en ze zijn verrukkelijk. Deze twix cupcakes hebben een bodem van koek welke gevuld is met romige karamel en daarop een dikke laag chocolade. Hoe je ze zelf kunt maken vertel ik je vandaag!

Als je mij al een tijdje volgt weet je waarschijnlijk wel wat de foodblogswap is. Elke maand krijg je hierbij willekeurig een andere foodblog toegewezen waarvan je een recept kiest om te maken. Dit recept pas je vervolgens naar eigen smaak aan.

Zoet en Verleidelijk

Dit keer kreeg ik een blog met allerlei baksels toegewezen. Dat had ik nog niet eerder gehad. Vegetarisch en suikervrij al wel maar nog een nooit een blog met allerlei heerlijke baksels. Ik viel letterlijk met mijn neus in de boter met het blog van Tessa genaamd “Zoet en Verleidelijk“. Deze blog had ik nog niet ontdekt en dat is direct ook één van de leuke dingen aan de foodblogswap: je leert weer nieuwe blogs kennen. De naam Zoet en Verleidelijk is perfect passend voor dit blog. Prachtige foto’s, heerlijke recepten… dat werd een lastige keuze!

Dillema

Neem maar eens een kijkje op het blog van Tessa en je begrijpt direct mijn dilemma. Hoe kan ik uit al dit lekkers één recept kiezen wat ik zou willen maken? Een heerlijke taart, een lekkere cake, koekjes, bonbons, toetjes, brownies…. té veel keuze! Na lang wikken en wegen kwam ik tot de conclusie dat het recept voor de Twix Cookie Cups mij wel zó waanzinnig lekker leek dat ik die moest maken. Laat je trouwens niet tegenhouden door de ietwat lange bereidingswijze. Deze waanzinnig lekkere Twix cupcakes zijn het zeker waard!

Aanpassen

Het originele recept heb ik niet eens zo heel veel aangepast. Wat kleine aanpassingen zoals tarwebloem in plaats van gewone bloem, kristalsuiker in plaats van fijne kristalsuiker en het vanille extract heb ik achterwege gelaten. Het grote verschil tussen het recept van Tessa en mijn recept is het formaat van de Twix cupcakes. De Twix Cookie Cups zijn namelijk een stuk kleiner. Het originele recept is namelijk gemaakt in cupcakeblikken voor mini cupcakes. In totaal maak je dan 24 stuks. Ik maakte ze in een gewone cupcake vorm en maakte er zo in totaal 8. Een XL versie dus!

Ik kwam er tijdens het schrijven van dit artikel achter dat de foto onbewust best wel leek op het origineel qua opstelling. Grappig aangezien ik meestal behoorlijk bezig ben met schuiven en vanuit allerlei hoeken een mooie foto probeer te maken. Waarschijnlijk komen deze heerlijke Twix cupcakes gewoon het best tot zijn recht op deze manier 😉 .
Ga voor deze lekkere grote variant of voor de kleine variant die je op Tessa haar blog kunt vinden maar maak ze zeker. Heerlijk zijn ze! Wie houdt er immers niet van karamel en chocolade?

Twix cupcakes


Het recept voor Twix Cupcakes:

Voorbereidingstijd: 30 minuten | Bereidingstijd: 15-18 minuten | Totale bereidingstijd: 45-48 minuten (+ 2-3 uur wachten)
Hoeveelheid: 8 twix cupcakes

Wat heb je nodig voor Twix Cupcakes (ingrediënten):

  • 385 gram kristalsuiker
  • 205 gram tarwebloem
  • 175 gram roomboter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram melk chocolade
  • 125 ml slagroom
  • 120 ml water
  • 1 ei
  • ½ theelepel Baking Soda
  • ½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Hoe je Twix Cupcakes maakt:

  1. In een hoge steelpan doe je 300 gram kristalsuiker en 120 ml water. Dit breng je op middelhoog vuur aan de kook (zodra het kookt niet meer roeren in de pan). Laat het rustig pruttelen tot het suikermengsel een mooie karamelkleur heeft.
  2. Terwijl het suikermengsel aan het koken is verwarm je in een ander pannetje even kort de slagroom zodat de kou eraf is of zorg ervoor dat je de slagroom minimaal een uur buiten de koelkast hebt staan voor je gaat beginnen.
  3. Als het suikermengsel karamelkleurig is zet je het vuur laag. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe. Let op: dit gaat ontzettend bruisen en het is heel heet. Roer dit ondertussen goed door zodat er een karamelsaus ontstaat. Zet het vuur uit, haal de pan van de warmtebron (even op een ander pitje zetten) en doe 60 gram boter in de pan. Roer de boter er rustig doorheen tot deze ook opgelost is.
  4. Giet de karamelsaus nu in een hittebestendige kom. Laat de karamelsaus vervolgens afkoelen en roer ‘m ondertussen af en toe door. Tijdens het afkoelen zal de saus dikker worden.
  5. Vet een cupcakevorm in met boter en zet deze vervolgens in de koelkast.
  6. We gaan nu het deeg van de cupcakes maken. Hiervoor smelt je 115 gram boter in een steelpannetje of in de magnetron.
  7. De gesmolten boter giet je nu in een mengkom en hierbij doe je 85 gram kristalsuiker en 100 gram lichtbruine basterdsuiker. Mix dit op lage snelheid met een handmixer of een keukenmachine goed door elkaar. Laat het mengsel vervolgens afkoelen als het nog warm is door de gesmolten boter.
  8. Ondertussen doe je de tarwebloem, baking soda, bakpoeder en een flinke snuf zout in een andere kom. Meng dit goed door elkaar.
  9. Voeg een ei toe aan het boter en suikermengsel en mix dit vervolgens weer door. Voeg vervolgens beetje bij beetje het bloem-mengsel toe en mix alles goed door elkaar tot je een mooi deeg hebt. Dek de kom af en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  10. Na een uur wachten verwarm je de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in 8 bolletjes en leg elk bolletje in een cupcakevorm. Zet de cupcakevorm in de oven en bak deze in 15 tot 18 minuten goudbruin.
  11. Haal cupcakevorm uit de oven en druk nu direct met een de holte van elke cupcake goed in zodat je een mooie ruime holte krijgt . Gebruik hiervoor een klein kopje, een maatbekertje (cup formaat) of de zijkant van een deegroller. Laat ze daarna volledig afkoelen en haal ze uit de cupcakevorm (gebruik hiervoor een mes of draai de cupcakevorm even om).
  12. Smelt 40 gram melkchocolade au bain marie of in de magnetron en smeer hiermee de binnenkant van de cupcakes in zodat ze elk voorzien zijn van een mooi laagje chocolade. Laat deze vervolgens uitharden.
  13. Verdeel daarna de karamelsaus over de cupcakes zodat deze tot de rand gevuld zijn (als de karamelsaus te hard is geworden kun je deze even kort au bain marie verwarmen of in de magnetron zodat het weer iets vloeibaarder wordt). Laat de karamelsaus in de cupcakes vervolgens stevig worden.
  14. Smelt nu 110 gram melkchocolade au bain marie of in de magnetron. Pak een cupcake aan de onderkant vast en doop de bovenkant in de gesmolten chocolade. Laat de chocolade vervolgens uitharden en daarna kun je genieten van deze heerlijke twix cupcakes. Eet smakelijk!

Twix cupcakes

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

13 gedachtes op “Twix cupcakes (XL versie)”

  1. Helaas, wat deed ik fout? Ik heb me precies aan het recept gehouden, maar ik heb geen mooie karamel gekregen. Het duurde en duurde en duurde, het pruttelde lekker maar bleef doorzichtig. Ik het toen nog heter gezet, en toen kreeg het way kleur. Daarna slagroom en boter toegevoegd. Nadat het was afgekoeld had ik geen karamel maar een soort suikerpapje. De suikerkristallen kraken tussen je tanden. Wat deed ik fout en hoe moet het dan wel? De koek is lekker.

    1. Hi Liesbeth, wat vervelend dat het niet lukte! Karamel maken kan soms lastig zijn en in alle eerlijkheid: bij mij mislukt het ook wel eens. Heb je misschien geroerd in de pan? Het duurt inderdaad even om karamel te maken maar gezien je reactie heb je de tijd ervoor genomen. De suiker zou dan opgelost moeten zijn. Heb je kristalsuiker gebruikt of een ander soort suiker?

  2. Ziet er ontzettend lekker uit, ik ga het proberen! Echter, de doorgesneden cupcake op jou foto lijkt niet gaar. Moet het deeg misschien toch iets langer in de oven?

    1. Nee, dat lijkt op de foto zo denk ik. Je drukt het deeg na het bakken in om een holte te maken hierdoor wordt het onderin wat compacter. Doet niets af van de smaak en zelf vond ik dat stiekem het lekkerste stukje 😉

  3. Ziet er ontzettend lekker uit, ik ga het proberen! Echter, de doorgesneden cupcake op jou foto lijkt niet gaar. Moet het deeg misschien toch iets langer in de oven?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top