Volg mij:
Hoofdgerechten, Kookboeken, Review & Pers, Vlees

Turkse kipgehaktballetjes

Turkse kipgehaktballetjes

Turkse kipgehaktballetjes a la Matt Preston. Deze bizar lekkere gehaktballetjes zijn to die for.  Licht kruidig, een lekkere bite en toch smeuïg qua structuur. Als je dol bent op gehaktballetjes dan moet je deze echt eens proberen, aanrader!

Serveer deze Turkse gehaktballetjes met platbrood of pide, een salade en een beetje Griekse yoghurt en je hebt een fantastisch lekkere en snelle maaltijd. Je kunt zelfs de gehaktballetjes voorbereiden en ze rustig een dag van te voren maken en bakken. Daar worden ze alleen maar lekkerder van! Even opwarmen in de pan en eventueel een scheutje water erbij en je zet dit gerecht nòg sneller op tafel.

Kookboek van Matt Preston

Turkse kipgehaktballetjes uit Yummy Easy Quick – Matt Preston

Het recept voor deze fan-tas-tisch lekker kipgehaktballetjes komt uit het nieuwe kookboek van Matt Preston. Bekend als jurylid van Masterchef Australia. Ik kreeg het kookboek onlangs opgestuurd en was direct enthousiast! Meestal leg ik een notitieblok naast me neer om recepten die ik wil uitproberen op te schrijven, maar in dit geval… ik bleef schrijven! Laten we eerlijk zijn dit is natuurlijk helemaal in mijn straatje. Eef Kookt Zo staat niet voor niets voor lekkere, écht makkelijke en toegankelijke recepten.

Ingredienten Turkse gehaktballetjes

Niet te serieus

Het kookboek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken zoals kippendijen, eieren, vis, seizoensrecepten en achterin het boek vind je verder nog budget recepten, snelle recepten en “succes verzekerd” recepten die niet kunnen mislukken. Tussen de recepten door vind je veel tips voor variaties en meer uitleg over bepaalde gerechten. Matt schrijft heerlijk, niet te serieus, maar tegelijkertijd wel heel informatief.

Foutje bedankt

Helaas staan er wel wat kleine (vertaal?) foutjes in het boek. Zo staat er in dit recept dat je de oven moet voorverwarmen op 180 graden, maar vervolgens gebruik je de oven helemaal niet. De ricotta moet je verkruimelen alleen dat gaat zoals je waarschijnlijk wel weet niet zo lekker met ricotta 😉 . Ik denk dat dit feta of iets dergelijks had moeten zijn. Nu heb ik de balletjes gemaakt met ricotta en ze smaken werkelijk fantastisch dus gewoon doen. Desalniettemin vind ik het toch echt een aanrader. Ik heb er inmiddels meerdere recepten uitgemaakt en de smaken zijn briljant. De uitleg is verder goed en een foutje kan gebeuren 😉 . Dat neem ik voor lief als je zulke lekkere recepten bedenkt!

Het kookboek “Yummy Easy Quick” van Matt Preston, uitgeverij Kosmos is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com >>

In het originele recept wordt kalkoengehakt gebruikt, maar dat is Nederland helaas slecht verkrijgbaar. Ik heb dat vervangen voor kipgehakt.

Turkse gehaktballetjes met kipgehakt


Het recept voor Turkse kipgehaktballetjes:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Turkse kipgehaktballetjes (ingrediënten):

  • 500 gram kipgehakt
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 250 ml kippenbouillon
  • 200 gram ricotta
  • 45 gram krenten
  • handje fijngesneden peterselie
  • 1 ei
  • 45 gram pijnboompitten (kort geroosterd en grofgehakt)
  • 1 eetlepel dille (fijngesneden)
  • 4 cm verse gember (geschild en geraspt)
  • ¾ tl gemalen piment
  • ¾ tl kaneel
  • olijfolie, peper en zout

Lekker met: platbrood, naan of rijst, Griekse yoghurt, ingelegde rode ui* en een frisse salade

Hoe maak je Turkse kipgehaktballetjes:

  1. Neem een ruime kom en doe hierin: het kipgehakt, ricotta, peterselie, dille, pijnboompitten en het ei. Roer dit kort door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
  2. Maak je handen nat en rol balletjes van het gehakt.**
  3. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes in ca. 4-5 minuten in delen gaar. Schep daarna de gebakken balletjes op een bord.
  4. Spoel de pan af onder de kraan en verhit opnieuw een beetje olijfolie in de pan. Bak de geraspte gember, piment en kaneel al roerend 1 minuut aan tot het lekker begint te ruiken.
  5. Voeg dan de kippenbouillon toe samen met de tomaten en de krenten. Breng dit aan de kook.
  6. Leg de gehaktballetjes erin, draai het vuur middelhoog en laat het geheel nu ca. 10 minuten zachtjes koken of tot de gehaktballetjes gaar zijn en de saus is ingekookt. Schud de pan af en toe zodat de Turkse kipgehaktballetjes omrollen. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer met platbrood of rijst, Griekse yoghurt en een frisse salade.

* Ingelegde rode ui maak je door 1 rode ui in dunne plakken te snijden (gebruik evt. een mandoline) en te mengen met 2 eetlepels azijn en dit even te laten staan. Je kunt hier naar smaak nog een beetje suiker, pimentballetjes, peper of andere smaakmakers aan toe voegen.
**Het gehaktmengsel is vrij nat dus maak je handen echt goed nat om er balletjes van te kunnen rollen. Maak je niet druk als de balletjes wat rommelig zijn qua vorm. Je kunt ze in pan, tijdens het bakken, nog voorzichtig met een lepel iets ronder drukken.


Turkse kipgehaktballetjes

Turkse gehaktballetjes Pinterest Collage

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter