Tomatensoep met ballen. Het klinkt zo lekker rebels, maar het klinkt niet alleen lekker, dat is het ook! Deze tomatensoep met ballen zet je met een minuut of 45 al op tafel. Goed, eerlijk is eerlijk zoals het een goede soep betaamd is ‘ie de volgende dag nou eenmaal nog lekkerder.
Maar mocht je nu gelijk in de startblokken staan om naar de supermarkt te rennen om dit fijne soepje te maken, laat je dan vooral niet tegen houden. De dag zelf is deze Tomatensoep met Ballen ook meer dan lekker! Trouwens je kunt natuurlijk ook gewoon het recept verdubbelen zodat je voor de volgende dag nog een lekkere kom soep hebt voor bij de lunch bijvoorbeeld.
Makkelijke tomatensoep met ballen
Als basis voor deze soep heb ik gekozen voor Roma tomaten. Je kunt natuurlijk van vrijwel elk soort tomaat een tomatensoep maken, maar Roma tomaten vind ik de perfecte basis voor soep vanwege hun volle smaak. Zorg er trouwens wel voor dat ze echt goed rijp zijn als je ze gaat gebruiken voor de soep, want dit komt de smaak alleen maar ten goede.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram Roma tomaten
- 2 sjalotten (middel)
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel suiker
- 1 blikje tomatenpuree
- 500 ml water
- 1 theelepel oregano
- 1 blokje kippenbouillon
- paprikapoeder (zoet)
- uienpoeder
- witte peper
- 175 gram rundergehakt
- peper & zout (optioneel sojasaus)
- olijfolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Begin met het ontvellen van de Roma tomaten (hoe je tomaten ontveld kun je trouwens hier lezen). Snij de ontvelde tomaten in grove blokjes. Snij ook de sjalot en de knoflook fijn.
- Doe wat olijfolie in een ruime soeppan en fruit hierin de knoflook en sjalot even aan. Voeg de theelepel suiker toe en meng dit goed door elkaar.
- Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak dit geheel voor een minuutje of 2 even aan.
- Doe het bouillonblokje, 500 ml water, 1 theelepel oregano, 1 theelepel paprika poeder en een snufje witte peper erbij. Laat dit voor ca. 15 minuten rustig pruttelen.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes. Meng het gehakt met 1 theelepel uienpoeder, 1/2 theelepel paprikapoeder en een beetje peper en zout naar smaak. Draai hier soepballetjes van.
- Als de soep 15 minuten heeft opgestaan, pureer je het geheel met een staafmixer tot een mooie egale soep.
- Voeg de soepballetjes aan de gepureerde soep toe en breng eventueel nog op smaak met een beetje peper, zout of eventueel een klein scheutje sojasaus (vind ik zelf een erg lekkere smaakmaker).
- Laat de soep nog een minuut of 15 lekker pruttelen met de balletjes. Eet smakelijk!
Anne-Marie Otter says:
Mmmm,ik ben niet zo’n soep-eter maar ik krijg wel spontaan zin om deze soep dit weekend te gaan maken!
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂 Laat je het me weten als je het geprobeerd hebt ?
Karen says:
Ik hou van soep en tomatensoep staat echt in mijn top 10. Alleen wel liever in de herfst en winter. Gek eigenlijk.
Eefkooktzo says:
Grappig, iedereen heeft zo z’n eet gewoontes in de seizoenen. Soep eet ik eigenlijk altijd wel behalve natuurlijk erwtensoep dat vind ik echt wintersoep, hoewel een bakje erwtensoep hmm… 😉
Kirsty says:
Hmm, wat lekker zeg! Ik kan echt genieten van een goede tomatensoep 🙂
Eefkooktzo says:
Echt hé, ik ook 🙂 Dank je!
Monique says:
Ben gek op alle soep. Maar ga deze zeker maken
Eefkooktzo says:
Leuk! Laat je het me weten als je de soep hebt gemaakt Monique? 🙂
Annabel says:
Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ga het recept zeker een keer proberen
X Annabel
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂
Marga says:
Hmmm is vast heel lekker,ga komend weekend maken.
Misschien een tip,was de tomaten en met schil en al in de blender,tot moes
Dan is een staafmixer niet nodig,in de warme soep.
Marga says:
Hmmm is vast heel lekker,ga komend weekend maken.
Misschien een tip,was de tomaten en met schil en al in de blender,tot moes
Dan is een staafmixer niet nodig,in de warme soep.
Monique de vries says:
heerlijk soepje , veel verse tomaatjes erin, erg lekker
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂