Volg mij:
Kooktips

Basis Kooktechnieken #5: Tomaten Pellen

Tomaten Pellen

Het is weer eens de hoogste tijd voor een nieuwe Basis Kooktechnieken! In de artikelen genaamd Basis Kooktechnieken vertel ik je over basis kooktechnieken maar ook alles wat je wilt weten over voedsel. Artikelen zoals; hoe je het beste producten kunt bewaren in de koelkast en welke er juist niet in thuis horen of bij helemaal niet met elkaar kunnen. Hoe je kunt controleren of je eitjes nog vers zijn en veel meer. Vandaag eentje die ik zelf al heel wat jaartjes ken maar o zo handig is voor het maken van de lekkerste pastasauzen, soepjes of juist een lekkere salade namelijk Basis Kooktechnieken #5: Tomaten Pellen.

Tomaten pellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je maar weet hoe. Om te beginnen zet je een steelpannetje op het vuur en breng je het water aan de kook. Water koken gaat overigens het snelste als je de deksel op de pan zet zodat de warmte niet constant weg kan uit de pan.

~
Als het water kookt snij je een kruisje aan de bovenkant van de tomaat die je wilt gaan pellen. Het kruisje moet groot genoeg zijn zoals op onderstaande foto maar hoeft zeker niet te diep. Als je maar door het velletje van de tomaat heen hebt gesneden. Herhaal dit vervolgens met alle tomaten.

PicMonkey Collage

Nu doe je de tomaten in een pan met koken water. Binnen een paar tellen zul je zien dat het velletje een beetje los begint te laten.

IMG_7482 goedHaal de tomaat dan direct uit het kokende water (je wilt immers niet je tomaten koken, je wilt ze ontvellen) en hou ze even kort onder de koude kraan om de hitte er af te halen.

IMG_7515 goedHierna kun je makkelijk met je vingers het velletje van de tomaat afhalen.

IMG_7537 goed

En zo zien alle tomaatjes zonder hun jasje er dan uit 🙂
IMG_753 goed

 

Als alle tomaten zijn ontdaan van hun velletje kun je ze gebruiken voor allerlei lekkere gerechten zoals een frisse Griekse feta salade, tomatensoep of pasta gerechten.

Zelf nog een goede kooktip? Laat die dan vooral achter in de reacties!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie Otter

    Ik doe het bijna op dezelfde manier, alleen overgiet ik de ingesneden tomaten met kokend water uit de waterkoker!

    10 juni 2015 at 21:47
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Goede tip! Ga ik zeker eens proberen de volgende keer dat ik tomaten ga pellen, thx 🙂

      15 juni 2015 at 00:01
  • Beantwoorden kelly

    Jah..doe het ook altijd zo, en maak er dan Bruschetta met tomaat , rode ui en basilicum mee, Heerlijk!!!

    11 juni 2015 at 07:32
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Krijg altijd trek van jou reacties Kelly 😉 Bruschetta hmm, heerlijk!

      15 juni 2015 at 00:01
  • Beantwoorden Tomatensoep met Ballen | Eef Kookt Zo

    […] Begin met het ontvellen van de Roma tomaten (hoe je tomaten ontveld kun je trouwens HIER lezen). Snij de ontvelde tomaten in grove blokjes. Snij ook de sjalot en de knoflook […]

    12 juni 2015 at 07:11
  • Beantwoorden Griekse Tomaten Feta Salade | Eef Kookt Zo

    […] Begin met het ontvellen van de tomaten. Hoe je tomaten ontveld kun je lezen in het artikel Basic Cooking: Tomaten Pellen waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dit kunt doen. Wanneer de tomaten ontveld zijn snij je ze in […]

    9 september 2015 at 06:50
  • Beantwoorden Hans Meeuwsen

    ik doe een handje snoeptomaatjes in mn airfryer op 200 graden binnen korte tijd springen alle velletjes eraf trek ze los met een griptangetje
    ik leef met baking soda zere keel half theelepeltje in kopje water en even gorgelen
    afvoer ontstoppen paar eetlepels in de afvoer en schoonmaak azijn erachteraan
    veilg voor je leidingen.

    teveel gegeten opgeblazen gevoel…………….half kopje water met beetje bakingsoda opdrinken.

    zweetvoeten theelepeltje in je schoenen

    stinkende prullebak eetlepel bsoda erin

    sukses was aan het koken en mn biefstuk uit de koelkast even op kamertemp laten komen

    doei
    hans

    23 september 2018 at 18:29
    • Beantwoorden Eef

      Hi Hans, dank voor je aanvulling en tips. Leuk!

      30 september 2018 at 12:22

    Laat een reactie achter