Het is weer eens de hoogste tijd voor een nieuwe Basis Kooktechnieken! In de artikelen genaamd Basis KooktechniekenΒ vertel ik jeΒ over basis kooktechnieken maar ook alles wat je wilt weten over voedsel. Artikelen zoals; hoe je het beste producten kunt bewarenΒ in de koelkast en welke er juist niet in thuis horen of bij helemaal niet met elkaar kunnen. Hoe je kunt controlerenΒ of jeΒ eitjes nog vers zijnΒ en veel meer. Vandaag eentje die ik zelf al heel wat jaartjes ken maar o zo handig is voor het maken van de lekkerste pastasauzen, soepjes of juist een lekkere salade namelijk Basis KooktechniekenΒ #5: Tomaten Pellen.
Tomaten pellen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je maar weet hoe. Om te beginnen zet je een steelpannetje op het vuur en breng je het water aan de kook. Water koken gaat overigens het snelste als je de deksel op de pan zet zodat de warmte niet constant weg kan uit de pan.
~
Als het water kookt snij je een kruisje aan de bovenkant van de tomaatΒ die je wilt gaan pellen. Het kruisje moet grootΒ genoeg zijn zoals op onderstaande foto maar hoeft zeker niet te diep. AlsΒ je maar door het velletje van de tomaat heen hebt gesneden. Herhaal dit vervolgens met alle tomaten.
Nu doe je de tomaten in een pan met koken water. Binnen een paar tellen zul je zien dat het velletje een beetje los begint te laten.
Haal de tomaat dan direct uit het kokende water (je wilt immers niet je tomaten koken, je wilt ze ontvellen) en hou ze even kort onder de koude kraan om de hitte er af te halen.
Hierna kun je makkelijkΒ met je vingers het velletje van de tomaat afhalen.
En zo zien alle tomaatjes zonder hun jasje er dan uit π
Als alle tomaten zijn ontdaan van hun velletje kun je ze gebruiken voor allerlei lekkere gerechten zoals een frisse Griekse feta salade, tomatensoep of pasta gerechten.
Zelf nog een goede kooktip? Laat die dan vooral achter in de reacties!
10 gedachtes op “Basis Kooktechnieken #5: Tomaten Pellen”
Ik doe het bijna op dezelfde manier, alleen overgiet ik de ingesneden tomaten met kokend water uit de waterkoker!
Goede tip! Ga ik zeker eens proberen de volgende keer dat ik tomaten ga pellen, thx π
Jah..doe het ook altijd zo, en maak er dan Bruschetta met tomaat , rode ui en basilicum mee, Heerlijk!!!
Krijg altijd trek van jou reacties Kelly π Bruschetta hmm, heerlijk!
Pingback: Tomatensoep met Ballen | Eef Kookt Zo
Pingback: Griekse Tomaten Feta Salade | Eef Kookt Zo
ik doe een handje snoeptomaatjes in mn airfryer op 200 graden binnen korte tijd springen alle velletjes eraf trek ze los met een griptangetje
ik leef met baking soda zere keel half theelepeltje in kopje water en even gorgelen
afvoer ontstoppen paar eetlepels in de afvoer en schoonmaak azijn erachteraan
veilg voor je leidingen.
teveel gegeten opgeblazen gevoel…………….half kopje water met beetje bakingsoda opdrinken.
zweetvoeten theelepeltje in je schoenen
stinkende prullebak eetlepel bsoda erin
sukses was aan het koken en mn biefstuk uit de koelkast even op kamertemp laten komen
doei
hans
Hi Hans, dank voor je aanvulling en tips. Leuk!
ik doe een handje snoeptomaatjes in mn airfryer op 200 graden binnen korte tijd springen alle velletjes eraf trek ze los met een griptangetje
ik leef met baking soda zere keel half theelepeltje in kopje water en even gorgelen
afvoer ontstoppen paar eetlepels in de afvoer en schoonmaak azijn erachteraan
veilg voor je leidingen.
teveel gegeten opgeblazen gevoel…………….half kopje water met beetje bakingsoda opdrinken.
zweetvoeten theelepeltje in je schoenen
stinkende prullebak eetlepel bsoda erin
sukses was aan het koken en mn biefstuk uit de koelkast even op kamertemp laten komen
doei
hans