Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum ( Pad Krapow)_

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum (Pad Krapow)

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum, bekend in Thailand onder de namen Pad Krapow, Phat kaphrao of kaprao is een populaire maaltijd uit Thailand bestaande uit rijst, pittige kip, Thaise basilicum en is zo fan-tas-tisch lekker én het staat binnen 20 minuten op tafel.

Eigenlijk doe ik het bijna nooit, recepten delen waarvoor je alle ingrediënten niet kunt vinden in de ‘gewone’ supermarkt, maar voor dit waanzinnig lekkere recept heb ik een uitzondering gemaakt. Ik vertel je zo iets meer over dit speciale ingredient waarvoor je simpelweg wilt omrijden langs de toko want hiermee maak je dit waanzinnig lekkere en snelle Thaise wokgerecht met kip en Thaise basilicum.

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum

Dit gerecht heb ik letterlijk duizenden keren voorbij zien komen voor ik dacht: dit ga ik eens uitproberen. Ik vond het altijd een beetje een gekke combinatie, rijst met geruld gehakt. Tot ik het voorbij zag komen in een YouTube filmpje van een van de vrolijkste streetfood Youtubers Mark Wiens. Hij was er zó enthousiast over en dat werkte aanstekelijk. Ik probeerde zijn recept uit en was verkocht. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik wat aanpassingen heb gedaan want met 2 pepertjes was het voor ons pittig genoeg 😉 . Mark gebruikte het dubbele aantal in zijn recept… Voel je dus vrij om dat aan te passen, maar begin, als je niet zo van heeeeeeeel pittig bent rustig met een of twee pepertjes. Dat geeft meer dan voldoende smaak en pit!

Thai holy basil

(Heilige) Thaise basilicum

Een van de ingrediënten voor dit recept is ‘Holy Thai Basil’ oftewel heilige Thaise basilicum. Niet te verwarren met de bekende Italiaanse basilicum en probeer het daar ook niet mee te vervangen want het is echt totaal wat anders. Hier kun je trouwens een duidelijk overzicht zien van de verschillende soorten basilicum. Voor dit gerecht kun je Thaise basilicum gebruiken, maar koop als ze het hebben Heilige Thaise basilicum, dat is zachter en hartiger van smaak in tegenstelling tot de iets zoetere ‘gewone’ Thaise basilicum. Je kunt de Thaise basilicum samen met de pepertjes vinden in vrijwel elke toko.

Thais wokgerecht met kip

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum ( Pad Krapow)_

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum (Pad Krapow)

Snelle Thaise wokschotel met kipgehakt, Thaise basilicum, rijst en een gebakken eitje.
4 van 11 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram kipgehakt
  • 100 gram rijst
  • 2 eieren
  • 2 handjes heilige Thaise basilicum (holy Thai basil)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 Thaise chilies
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus (licht)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 scheutje sojasaus (donker)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snij de knoflook en Thaise rode peper fijn.
  • Verhit een beetje olie in een ruime wok en fruit de knoflook en chili even kort aan.
  • Voeg dan het kipgehakt toe en rul het.
  • Als het kipgehakt bijna gaar is voeg je de oestersaus, lichte en donkere sojasaus en de suiker toe.
  • Zet het vuur uit en voeg de heilige Thaise basilicum toe, door de hitte van het kipgehakt wordt dit voldoende gaar.
  • Verdeel de rijst over 2 borden samen met het kipgehakt.
  • Verhit opnieuw ruim olie in de wok en bak een voor een de eitjes. Verdeel de eitjes over de rijst met gehakt en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 550kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwitten: 36g | Vetten: 26g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum ( Pad Krapow)_

Thais wokgerecht Pinterest collage

7 thoughts on “Thais wokgerecht met kip en Thaise basilicum (Pad Krapow)

  • Dag Eef,
    Hier in Thailand is de street-food versie (en lekkerste) extreem heet, gemiddeld met 10 tot 15 fijngesneden Prik Khee Noo pepertjes, de kleinste een heetste. (Prik=peper, Khee=poep,uitwerpselen, Noo=muis, muizenkeuteltjes pepers zeg maar). De fout die (meestal) toeristen maken is denken alles op te moeten eten. Zowel de pepertjes als de Khaprow dient er voor het vlees en de groenten (zie hierna) smaak af te geven. (Zelden eten de Thai en de wat ervarener Thailand-gangers dit helemaal op).
    Over de groenten. Fijngesneden sjalot, kleine stukjes wortel en champignons horen er zeker in.

    • 10-15 pepers vind ik zelfs te pittig haha 😉
      Ah mijn recept was beperkt tot geen groenten, ik weet niet of je Mark Wiens kent? Aanrader om eens te kijken hoewel het voor jou in Thailand waarschijnlijk een stuk minder interessant is 😀
      Dank voor je aanvullende info, vind ik erg leuk!

      • Klopt, je hebt een donkerdere sojasaus en een lichtere sojasaus, dat heeft verder niets te maken met zoet of zout. Je ziet op de verpakking van sojasaus altijd staan: light sojasauce of dark sojasaus. In dit recept heb je beide nodig. Kun je de donkere versie niet vinden, die meer voor de kleur is, dan vervang je deze voor de lichtere versie. Lichte sojasaus is in de supermarkt het beste verkrijgbaar, voor donkere zul je wellicht iets moeten zoeken 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept