Split ijsjes zelf maken. Wie kent ze niet? Dé bekende split ijsjes. Smaakvolle sinaasappelijsjes met een romige onderkant. Zelf split ijsjes maken is heel eenvoudig en zo lekker, echt een aanrader!
Split ijsjes zijn een van de meest ultieme zomerse ijsjes als je het mij vraagt. De heerlijke smaak van sinaasappel, fris, zoet en romig. Beter wordt het niet hoor! Ik at ze van het voorjaar weer eens en het leek mij zo leuk om deze ijsjes eens zelf te maken. En al zeg ik het zelf, ze zijn érg goed gelukt. Natuurlijk anders dan de ‘kant en klare’ versie. De verse sinaasappel proef je namelijk echt. En in plaats van room aan de binnenkant, ben ik gegaan voor een romige onderkant. Waardoor ze ook nog eens heel makkelijk zijn om te maken, dit kan iedereen!
Zomerse split ijsjes
Split ijsjes kwamen in 1965 op de markt in Nederland en al sinds dat ik jong ben vind ik ze heerlijk! De combinatie van romig, zoet en fris is nou eenmaal fantastisch lekker. Helemaal niks mis ook met deze ijsjes uit het vriesschap (integendeel), maar ik vind het óók heel leuk zelf ijsjes te maken. Het is leuk om te doen, je kunt precies de smaken zo aanpassen als je zelf lekker vindt, je weet wat je erin stopt en het is mega vers. Split ijsjes zelf maken is absoluut een aanrader!
Fris en romig
Vooral de combinatie met sinaasappel en room vind ik zo goddelijk aan de ijsjes. Zeker tijdens warme zomerdagen is zo’n ijsje heerlijk verfrissend. Je kunt er natuurlijk volop mee experimenteren mocht je willen. Ga eens voor grapefruit, mandarijnen of ’s Winters voor bloedsinaasappel of die dan juist in het seizoen zijn. Of in combinatie met aardbeien, dat lijkt me ook lekker. Je hoort het, ik dwaal af, maar ik ben echt superenthousiast over zelf split ijsjes maken!
Split ijsjes zelf maken doe je zo
Om zelf split ijsjes te maken heb je niet veel nodig. Namelijk sinaasappelsap, suiker, citroensap en yoghurt. Slechts 4 (!) ingrediënten dus en niets meer. Je maakt ze door het sinaasappelsap te mengen met suiker en citroensap. Hier vul je de ijsvorm mee tot driekwart. Dat deel vries je in. Vervolgens maak je de romige onderkant door wat yoghurt te mengen met suiker. Je kunt hiervoor gewone Griekse yoghurt gebruiken, maar ook plantaardige dikke kokosyoghurt is een waanzinnige lekkere combinatie kan ik je vertellen. Dit schep je bovenop de ingevroeren ijsjes en vervolgens vries je het weer in. Supersimpel! En als je voor plantaardige yoghurt gaat, zijn deze split ijsjes ook nog eens volledig vegan.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 ml sinaasappelsap
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel citroensap
- 8 eetlepels Griekse yoghurt (evt. plantaardige yoghurt zoals een dikke kokosyoghurt is ook heerlijk)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de sinaasappelsap, 60 gram witte basterdsuiker en de citroensap goed door elkaar en vul de ijsvorm tot ongeveer ¾ ermee.
- Steek de ijsstokjes er alvast in en zet de ijsjes voor ongeveer 2-3 uur in de vriezer.
- Meng daarna de yoghurt met de rest van de witte basterdsuiker en schep dit bovenop de ijsjes. Zet de ijsjes weer in de vriezer en laat ze (bij voorkeur) een nacht goed invriezen.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Yohan says:
Ik moet even zeggen dat je een hele leuke blog hebt! Veel leuke recepten en ik ga zeker weten dit sinaasappelijsje proberen!
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Marieke says:
Beste Eef, mijn eerste versie staat in de vriezer. Maar helaas zijn de vormpjes te klein, dus wil ik goede nieuwe kopen. Is dit ongeveer dezelfde maat als dat jij hebt? https://www.bol.com/nl/nl/p/sareva-ijsjesmaker-siliconen-rood-10-ijsjes/9300000033622983/
Of heb jij misschien een andere tip?
Dank voor alle leuke en lekkere recepten
Groet,
Marieke
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Die van ons is helaas niet meer te koop, maar die je noemt kun je inderdaad dan proberen 🙂