Speculaasbrokken. Als er iets is dat ik tijdens sinterklaas sowieso gegeten moet hebben, zijn dat speculaasbrokken. Ik vind ze zó lekker! Jij ook? Mooi, dan leg ik je vandaag direct uit hoe je ze voortaan lekker zelf kunt maken.
Ik ben dol op speculaaskruiden. Laatst heb ik het recept hiervoor met je gedeeld. Het leuke van zelfgemaakt vind ik dat je alles naar eigen smaak kunt aanpassen. Des te meer je zelf maakt, des te meer je dit kunt doen. Maak dus zelf de speculaasbrokken maar ook de kruiden, want dan kun je het hele recept naar je eigen smaak en voorkeur aanpassen. Zelfgemaakte speculaasbrokken zijn iets minder bros dan de speculaasbrokken uit de winkel en daardoor vind ik ze eigenlijk nóg lekkerder.
Nostalgie
Met dit recept heb ik me nog enigszins ingehouden qua hoeveelheid speculaaskruiden. Je proeft de kruiden goed in de speculaasbrokken maar het is niet té overheersend aanwezig. Dit recept komt uit een ontzettend oud kookboek welke ik ooit van mijn moeder heb gekregen. Het boek is inmiddels al aardig verkleurd, heeft een rug van plakband en sommige bladzijdes plakken aan elkaar. Zo hoort het ook vind ik met een kookboek. Die moet je gebruiken, meenemen in de keuken en ja, hij mag dus best een klein beetje vies worden.
Voldoende
In het originele recept worden koekkruimels gebruikt. Zelf heb ik bloem gebruikt, net zo makkelijk. Dit recept is de helft van het originele recept en hier haal je makkelijk 6 flinke brokken speculaas uit. Voor mij en le boyfriend meer dan voldoende, maar mocht je een groter gezin hebben verdubbel dan de hoeveelheid gerust. Het eitje om de speculaas mee te bestrijken hoef je dan niet te verdubbelen dat is namelijk al meer dan ruim voldoende voor de niet verdubbelde versie.
Op zoek naar meer lekkere baksels voor tijdens de sinterklaasperiode? Bekijk dan ook de andere sinterklaas baksels!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram bloem
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram roomboter (ongezouten (koud))
- 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
- ½ theelepel bakpoeder
- 2-4 eetlepels melk
- 15 gram blanke halve amandelen
- 1 ei
- zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de volgende ingrediënten tot een compact deeg: bloem, basterdsuiker, roomboter, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder en een snufje zout. Voeg beetje bij beetje de eetlepels melk toe. Je wilt echt een mooi compact deeg. Begin eerst met 2 eetlepels melk en voeg eventueel 2 extra eetlepels toe.
- Als het deeg gevormd is, dek je deze af en laat je hem een nachtje intrekken in de koelkast. Dit hoeft niet maar doe je dit wel dan komt het de smaak zeker ten goede.
- Verwarm de oven voor op 170 graden boven- en onderwarmte.
- Rol het deeg uit op een met bloem bedekte werkplek tot een lap met een dikte van een kleine centimeter. Leg de plak op een met bakpapier bedekte bakplaat
- Kluts het eitje (meng er eventueel een klein scheutje melk om vellen tijdens het bakken te voorkomen) en smeer dit over de lap. Maak er eventueel vormpjes in met een vork door bijvoorbeeld een ruitjespatroon te creëren.
- Verdeel de halve amandelen in de lap speculaas en druk zachtjes aan. Zet vervolgens de lap speculaas in de oven en bak deze ca. 20 - 30 minuten en laat hem vervolgens op een rooster afkoelen.
- Breek de speculaas daarna in stukken en... eet smakelijk! Fijne sinterklaas.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marijke says:
Wat een lekker recept zeg! Ik heb dit nog nooit zelf gemaakt maar ga ik zeker eens doen.
Eef says:
Zeker een keer zelf maken dan. Is zó lekker 🙂
kelly van voorden says:
Mijn favoriet…het hele jaar door!!..Nog nooit zelf gemaakt…ga t nu zeker doen!!!..hmmmmm
Eef says:
Aanrader! Laat je me het weten als je ‘m gemaakt hebt?
Robert says:
Deze ga ik van de week maken alleen een vraagje: moet het donkerbruine of lichtbruine basterdsuiker zijn? Alvast dank voor je antwoord.
Eef says:
Donkerbruine maar als je lichtbruine in huis hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken, wordt de koek alleen iets lichter van kleur 🙂
Ron says:
Nou ik ligt in de koelkast .morgen de oven in ben benieuwd .ruikt nu al onwijs
Ron says:
Mischien wat te dik gemaakt hij was niet zo knapperig ik had alles 2x gedaan . Maar de smaak was super lekker
helen perkins says:
hello iam new at this sure plan to make speculaas chunks, but what mix do i use for speculaas spice??????????? we do not have that here helen
Eef says:
You can sub with pumpkin spice or make your own the recipe is on my blog (see link below ingredient)